– Att samarbeta med en bloggare ger både relevant räckvidd och en relation till ens målgrupp. Bloggaren finns redan som en naturlig del av målgruppens vardag, vilket innebär att de litar på personen. Att jobba med långsiktiga samarbeten är det som ger absolut bäst effekt, säger Linda Hörnfeldt på Better Bloggers.
Better Bloggers är ett yrkesnätverk för bloggare och planerar att skapa yrkesmässiga standarder för bloggbranschen. De hjälper både bloggare och företag att jobba tillsammans.

– Med några år på nacken börjar äntligen grunderna sättas på allvar kring bloggsamarbeten, även om det fortfarande är lite av ett vilda västern på nätet. Många unga bloggare blir erbjudna 500 kronor i utbyte mot en länk i ett inlägg, men om man inte uppger att inlägget är sponsrat riskerar både bloggaren och företaget böter enligt marknadsföringslagen, säger Linda Hörnfeldt.
Läs mer: Så hanterar du badwill på Facebook – var snabb med analysen!
I somras blev videobloggaren Misslisibell fälld av reklamombudsmannens opinionsnämnd för att ha gjort smygreklam för sminkföretaget JFR i en video på sin Youtube-kanal, som då hade 315 000 följare. Domen har lett till att fler företag och online influencers börjar bli tydligare med sina samarbeten, enligt Linda Hörnfeldt.
– Den bästa typen av samarbete är när man tar tillvara bloggarens kompetens på allvar, mer än att synas i ett inlägg på bloggen. Se bloggaren som en konsult snarare än en reklamkanal. Fråga dig själv om det finns något annat personen kan göra för företaget, som att synas i en kampanj eller designa en produkt. Erbjud dem ett konsultarvode, säger Linda Hörnfeldt.
Modeföretaget Nelly tas ofta upp som ett bra exempel på hur företag kan jobba med bloggare. Tidigare i år uppmärksammades de för kampanjen Nelly Epic Spring, där de tog med sig sex nordiska bloggerskor till Kapstaden istället för att göra en traditionell modeplåtning.

– Vi fotade och filmade bloggerskorna i situationer som skiljer sig från hur vår målgrupp är vana att se de här tjejerna. Bland annat dök de med hajar, hoppade fallskärm och flög paragliding. Kampanjen lanserade vi genom 26 Instagramavsnitt som publicerades via vårt Instagramkonto och sedan spreds vidare och fick en enorm räckvidd, men fortfarande väldigt koncentrerad inom vår målgrupp, säger Richard Woodbridge, marknadschef på Nelly.
Läs mer: Så lyckas du med din annonsering på Facebook – hela serien
Sociala medier är en viktig och stor del av den digitala mixen på Nelly. Det har visat sig vara ett effektivt sätt att nå företagets målgrupp, primärt tjejer 18-24 år. För två år sedan ställde Nelly om helt om från traditionell tv-reklam till att enbart investera i digital marknadsföring.
– De bloggerskor vi valde att ta med oss till Sydafrika är perfekta för vår målgrupp. De är lokalt förankrade på våra kärnmarknader (Norden), omtyckta och kända viralt. Dessutom känner de vårt varumärke väl och är bra ambassadör för oss och våra kläder. För oss är den här typen av kampanj ett sätt att skapa innehåll, vilket är det som får en kampanj att leva, säger Richard Woodbridge.
Ett annat exempel på den här typen av samarbeten är det mellan Underbara Clara och Beckers färg. I ett blogginlägg målar hon en bild på en griffeltavla och ger till sin son, för att göra reklam för Beckers skoltavelfärg. Instagramkomikern Jonas Fagerström gjorde en filmserie för Swebus, där han åker runt i deras bussar, som lades upp på Instagram och Facebook. Glitter samarbetade med bloggaren Kenza och använde henne som modell i sina reklamkampanjer under förra hösten.
– Det ska kännas naturligt för en online influencer att föra in ett varumärke i sin värld, först då blir det trovärdigt. Det ska inte bara vara en produktbild på ett bord. För företag är det viktigt att visa respekt för bloggarens integritet och att förstå att de har byggt en relation med sin målgrupp under lång tid, säger Linda Hörnfeldt.
Läs mer: Så kommer du igång med din egen podcast
Härom veckan skrev AdWeek om fyra amerikanska internetkändisar, däribland Selena Gomez och Taylor Swift, som kan ta så mycket som 230 000 dollar (nästan två miljoner svenska kronor) för att skriva om ett varumärke i ett inlägg på Facebook, Twitter och Instagram.
– Titta inte bara efter de största och mest kända bloggarna. Hitta mellanskiktet som är duktiga på vad de gör men inte alltid står i rampljuset. Många har en räckvidd som kan jämföras med ett magasin och är konkurrenskraftiga och ofta mer relevanta gällande trafik. Ibland är det mer effektivt att nå sin målgrupp via bloggare, än via traditionell reklam, avslutar Linda Hörnfeldt.
På Webbdagarna Stockholm 22 - 23 mars 2016 kan du höra Vigor Sörman, vd på Splay, berätta mer om hur du kan samarbeta med de inflytelserikaste profilerna i sociala medier och nå ut med ditt budskap genom ”influencer marketing”. Det blir dessutom kunskapsspår om både sociala medier 2.0 och digital marknadsföring. Och så inspiration i världsklass, konkreta case och högklassigt nätverkande, förstås. Boka och läs mer HÄR! Välkommen!
- Hitta relevanta personer för ditt varumärke, antingen genom de bloggportaler som finns, som bloggportalen.se, eller via olika bloggagenter. Under 2016 lanserar Better Bloggers även tjänsten Better Match för företag som söker bloggare,
- Välj hellre ut fem till tio personer du vill jobba med och börja bearbeta dem, snarare än att skicka massmail till 100 personer.
- Det tar tid att bygga en relation. Ta kontakt via mejl, beröm personens inlägg och förklara varför du är intresserad av ett samarbete.
- Erbjud skälig betalning, tänk på att personen lägger ner både sin tid och ger dig tillgång till sitt nätverk. Räkna med mellan 2 000 och 10 000 kronor per sponsrat inlägg för en mellanstor bloggare. För en större bloggare finns inget tak för hur mycket det kan kosta.
- Fundera på hur du kan använda bloggaren eller online influencern i andra sammanhang – att synas på ett företagsevent, i en reklamkampanj, för att designa en produkt eller liknande.
- Långsiktiga samarbeten fungerar bäst, då blir du en naturlig del din ambassadörs vardag och mer trovärdig för läsare/följare.