Det finns oerhört många tillägg till Wordpress och det är lätt att installera fler än vad som behövs. Gör inte det. Ju fler tillägg, desto större är risken att företagets webbplats blir långsam eller att saker går sönder. Mindre bra kodade tillägg kan ställa till en hel del.

Identifiera funktioner du behöver och hitta de tillägg som kan tillföra dem. Mycket svårare än så behöver, eller bör, det inte vara.

Tänk även på att tillägg uppdateras. En uppdatering är inte nödvändigtvis bara nya funktioner, det kan även röra sig om säkerhetsuppdateringar. Se till att hålla tilläggen uppdaterade, precis som du håller Wordpressinstallationen uppdaterad. Det kan vara bra att ha en testsajt att prova alla uppdateringar på först. Se även till att du har backuper på din webbplats ifall något går åt pipan, något som för övrigt kan lösas med – just det! – ett tillägg.

Läs mer: Så väljer du rätt tema till din Wordpress-sajt

Jetpack
Jetpack är en samling tillägg som ger en egeninstallerad Wordpress-sajt mer eller mindre samma funktionalitet som du hade fått på wordpress.com. Det är inte riktigt samma sak, men nästan. Eftersom Jetpack förlitar sig på wordpress.com behöver du också ett wordpress.com-konto, vilket är gratis.

jetpack
Aktivera bara det du behöver i Jetpack-inställningarna.

Innan du ger dig på Jetpack är det två saker du behöver ta ställning till: Tycker du det är okej att koppla din webbplats till wordpress.com och vill du verkligen ha ett så stort tillägg som Jetpack? Den första frågan handlar om säkerhet och om du är orolig för att wordpress.com snokar på dig, den andra om att Jetpack är stort. Alla funktioner som du kan aktivera i Jetpack finns även som enskilda tillägg och använder du bara några av dem kanske det känns onödigt att ha hela Jetpack.

Jetpack har också rykte om sig att vara segt. Det är något oförtjänt i dag, och vinsterna med att använda Jetpack överväger för de allra flesta webbplatser, men det är ändå något du behöver tänka på.

Jetpack har flera av de funktioner som du vill ha till din webbplats och tillägget är överlag bra. Vissa saker, som Protect och Monitor, borde aktiveras på alla webbplatser, medan andra är mindre viktiga. Jetpack är en buffé av funktioner som fungerar som förväntat, och allt du behöver göra är att aktivera de du vill ha.

Om du väljer att installera Jetpack, och funktionen du är ute efter finns inbyggd, är det lika bra att aktivera den istället för att leta efter ytterligare tillägg.

Extra backup
De flesta webbhotell utlovar backuper, men även om de gör sitt jobb är det bra att ha flera lager av säkerhet, och då kanske lite mer flexibel sådan. Vaultpress från Automattic är ett bra val. Det kostar från nio dollar (knappt 80 kronor) i månaden, men det är det värt.

vaultpress
Se till att du har bra backuprutiner för din webbplats.

Vaultpress sparar såväl ditt innehåll som dina uppladdade filer (bilder exempelvis), men även din installation. Det betyder att du kan återställa hela din webbplats från Vaultpress om du skulle behöva. Dessutom håller de lite koll på din säkerhet, med analyser av dina filer.

Det finns flera tillägg som erbjuder alternativa lösningar. De flesta, som Backup Wordpress, erbjuder gratis backup på din server, men vill du att säkerhetskopian ska skickas till en annan server, till Dropbox eller dylikt kostar det ofta en slant.

Läs mer: Så trimmar du din Wordpress-sajt för sökmotorerna

Koll på kommentarerna
Om du tillåter kommentarer på din webbplats är det viktigt att du håller koll på dem och gör vad du kan för att stoppa exempelvis spam. Akismet följer med Wordpress och är ett bra sätt att stoppa spammen maskinellt. Du behöver dock en nyckel och för en kommersiell webbplats kostar det en liten slant. Spamskydd ingår även i Vaultpress.

disqus
Använder du Disqus har du tillgång till extra verktyg via en kontrollpanel.

Ett annat alternativ är att använda tredjepartskommentarer, från exempelvis Disqus. Oftast betyder det mindre problem med spam, speciellt om användarna måste logga in med Facebook eller Twitter. Även Facebooks kommentarsystem (som kräver att du skapar en Facebook-app) brukar lösa det här problemet.

Disable Comments är ett tillägg som stänger av alla kommentarer, om du helt vill bli av med dem.

mailchimp
Det finns gott om tillägg som gör olika saker med Mailchimp.

Nyhetsbrev
Det finns flera tillägg som låter dig skapa och skicka nyhetsbrev direkt i Wordpress, men det är inget som rekommenderas. Risken är stor att dina utskick blir markerad som spam hos e-postleverantörerna.
Det är bättre att använda en tjänst som exempelvis Mailchimp, till vilken det finns gott om tillägg. Sök på Wordpress på Mailchimps integrationssida.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning