refugee tech
"Just nu utvecklar vi en plattform som kommer att bli en mötesplats för dem som vill hjälpa till att lösa integrationsproblemen för nyanlända", säger Milad Fallah på Refugee Tech.

Under hösten har många privatpersoner, företag och organisationer engagerat sig i flyktingfrågan. Ett exempel är Refugee Tech, en grupp entreprenörer, ingenjörer, designers och forskare som jobbar för att identifiera integrationssvårigheter som nyanlända stöter på i Sverige och som bygger tekniska lösningar för att lösa problemen.

Milad Fallah
Amira El-Bidawi och Milad Fallah.

– Hösten 2015 startade en grupp entreprenörer Refugee Air för att hitta lösningar för att flyga flyktingar till Europa på ett lagligt sätt och minimera riskerna som tas genom flyktvägen via Medelhavet. I samma veva startade vi även Refugee Tech, för att på olika sätt använda teknik för att lösa problem för nyanlända i Sverige. Projektet går ut på att identifiera problem samt utmaningar med hjälp från NGO:s, relevanta myndigheter, privata företag och flyktingarna själva, säger Milad Fallah, projektledare på Refugee Tech.

Gruppen jobbar nära myndigheter och organisationer. På en workshop i oktober deltog arbetsmarknadsministern, representanter från bland andra Röda Korset och Sveriges största flyktingförläggning Resta Gård samt entreprenörer och journalister för att identifiera åtta problemområden för nyanlända, däribland hälsa, utbildning och jobb.

– Just nu utvecklar vi en plattform som kommer att bli en mötesplats för dem som vill hjälpa till att lösa integrationsproblemen för nyanlända med kompetens och utvecklingstimmar, i syfte att matchas mot olika utmaningar som flyktingar stöter på i Sverige. Vi välkomnar all form av hjälp, men är i dagsläget i störst behov av utvecklare, säger Milad Fallah.

Läs mer: Så kan hackathons och prototyping lyfta kreativiteten

I mitten på oktober anordnades ett hackathon kallat Hack Integration, där socialarbetare, psykologer, designers, utvecklare och flyktingar deltog.

– Vi valde formatet hackathon eftersom det samlar flera människor under ett tak för att komma fram till de olika lösningar som behövs. Resultatet blev sju konkreta prototyper som pitchades och som nu kan drivas vidare av teamen, samt inspirera andra att göra skillnad, säger Milad Fallah.

Joe Coppard
Joe Coppard.

– Gruppen bestod av 50 personer med väldigt olika bakgrund och kunskaper. En kvinna från Syrien som själv jobbat med att ta emot flyktingar i landet innan kriget var på plats och delade sina erfarenheter. Röda Korset inledde med att förklara mer om hur flyktingsituationen ser ut idag, berättar Joe Coppard på Another Tomorrow, som var med och stod bakom hackathonet.

Några idéer som presenterades under dagen handlade om att förenkla jobbsökningsprocessen för nyanlända genom att fokusera på kunskaper och färdigheter istället för på tidigare titlar, att främja gemenskap genom underhållning samt att arrangera olika meetups där nyanlända och boende i Sverige kan träffas och umgås.

Läs mer: Länge leve gif:en – så kan du och företaget använda den

– Problemet med bristen på stimulans och underhållning på nuvarande flyktingförläggningar lyftes under dagen. En grupp fokuserade på grundidén att musik är ett språk som alla förstår och ville skapa en streamingtjänst där svenska medborgare och de som bor på flyktingförläggningar kan se när de lyssnar på samma musik för att få större förståelse för och lära känna varandra, berättar Joe Coppard.

De problem som identifierades på workshopen och hackathonet samt de åtta problemområdena kommer att finnas tillgängliga på den nya plattformen som Refugee Tech utvecklar.

– Vårt mål är att facilitera så att Sveriges vassaste inom olika områden tillsammans kan lösa problem vi har i vårt samhälle. Med andra ord möjliggöra interdisciplinära möten genom en strukturerad process, säger Milad Fallah.

Alla privatpersoner, företag och organisationer som är intresserade av att hjälpa till är välkomna att svara på Refugee Techs formulär.


Webbpsykologi, virtual reality, ”the skip generation” och varför företaget ska bete sig som en kärleksfull förälder är bara några av alla ämnen våra talare på Webbdagarna Stockholm 22 – 23 mars 2016 kommer att ta upp. Möt profiler som Rahul Lindberg Sen på Spotify, Sofia Quintero på Nomnom Insights, Tedx-talaren Adam Smiley Poswolski, webbpsykologen Nathalie Nahai, Youtube-profilen Simone Giertz och många, många fler. Biljetterna går just nu åt i högre tempo än något år tidigare, boka din redan idag HÄR