Det här är första delen i vår serie om tekniktrender 2016. I kommande delar kommer vi bland annat att spana på virtual reality, wearables, hälsoteknik, robotar och finansteknik.

– Musik har alltid varit väldigt traditionell, men det är viktigt att minnas att musiker är människor. Musik behöver anpassas efter den moderna, uppkopplade världen, säger Michele Benincaso, vd och grundare, Mind Music Labs.

Michele Benincaso
Michele Benincaso med den smarta gitarren Sensus.

– Över hela världen växer det fram startups som tittar på musik från helt nya vinklar, både inom hårdvara, musikkonsumtion, musikproduktion och artificiell intelligens-kompositörer som vi själva. Särskilt Stockholm, Berlin och London ligger långt fram i utvecklingen, säger Ed Rex, delgrundare och vd på Jukedeck.

Jukedeck är en Londonbaserad startup som genom artificiell intelligens utvecklat en musikkompositör som kan skriva originell musik själv. Maskininlärning används för att skriva varje låt, not för not. Företaget vill underlätta för videoproducenter, kreatörer och spelutvecklare som behöver bakgrundsmusik till olika produktioner.

Läs också: ”Fysiskt och digitalt jag slås ihop” – fyra tekniktrender 2016

– Om man ser på musikproduktion som en matematisk process borde även en dator kunna skriva musik själv. Vårt team består av både musiker och ingenjörer med musikintresse. Med Jukedeck vill vi att alla ska kunna skapa musik, det ska bli mer demokratiskt. Redan under första veckan när vi lanserade i december skapades 100 000 ljudspår av folk från 85 olika länder genom tjänsten. Det är 100 dagar av musik, säger Ed Rex.

Jukedeck
Jukedeck.

Jukedeck är idag kostnadsfritt att använda för privatpersoner och mindre företag och producerar helt royaltyfri musik. Bland de företag som använder tjänsten finns exempelvis Google Developers and The Natural History Museum.

Mind Music Labs i Stockholm, ett team med italienska och svenska ingenjörer och artister, utvecklar i dag världens första riktiga smarta gitarr, Sensus. Sensus är både en gitarr, ett 360 graders trådlöst musiksystem och en smart internet of things-enhet.

– För två år sedan började vi fundera på hur man kan kombinera den traditionella gitarren med ny teknik. Sensus är byggd som en traditionell gitarr, men låter gitarristen ha hela studion direkt från instrumentet. Det behövs inga kablar eller datorer. Det går att spela med direkt i streamade favoritlåtar, jamma med vänner och interagera med publiken på distans via wifi och dela framträdanden direkt på nätet med studiokvalitéljud. På sikt kommer gitarren kunna styra allt på scen, hela framträdandet från rökmaskiner till ljusshower, säger Michele Benincaso.

jukedeck
Ed Rex och Patrick Stobbs på Jukedeck. Foto: Ben McKee

I december släppte Björk en av världens första musikvideos i virtual reality. The V Motion Project i Nya Zeeland låter dig skapa musik genom mänsklig rörelse. Datorer kan förutspå vår musiksmak via music intelligence, som exempelvis Spotifys ”Veckans tips” som föreslår 30 personligt utvalda låtar varje vecka. Den finska tjänsten DeepBeat kan skriva rapptexter själv. Utvecklingen går snabbt framåt och vissa är rädda för att den mänskliga delen av musiken kan försvinna.

– En dator kommer inte att skriva nästa listetta, men det är inte heller det vi är ute efter. AI och annan teknik inom musik kommer aldrig att ersätta människor, det kommer bara att hjälpa till och öppna upp för helt nya möjligheter. Jukedeck kommer på sikt att kunna känna av händelser i en video eller ett spel och skriva responsiv musik i realtid som passar in, det skulle aldrig en människa kunna göra, säger Ed Rex.

Läs också: Länge leve gif:en – så kan du och företaget använda den

– Det fanns visst motstånd när elgitarren lanserades på 30-talet också, men utan den hade aldrig rock n’ roll fötts. Sensus kommer hjälpa gitarrister att skapa musik i en modern värld, och mot en bredare publik. Idag handlar musik lika mycket om en performance och interaktion som om musiken, och vi vill göra plats för gitarristen och en uppkopplad publik på scen, avslutar Michele Benincaso.

 

På Webbdagarna Stockholm 22 – 23 mars 2016 kan du höra mer om de senaste trenderna inom exempelvis virtual reality och internet of things. Det blir teknik i framkant både på stora scenen och i vårt kunskapsspår ”Teknik möter människa”. Dessutom: content marketing, sociala medier, konvertering, kommunikation, digitala strategier, roi, webbanalys, e-handel med mera. Och så inspiration i världsklass, förstås. Boka din biljett HÄR redan idag!