Det här är andra delen i vår serie om tekniktrender 2016. Den första, som handlade om musik och teknik, hittar du här: Tekniktrender 2016: Nu är det datorn som skriver musiken och den smarta gitarren som styr på scen
I kommande delar spanar vi bland annat på virtual reality, hälsoteknik, robotar och finansteknik.
Analysföretaget IDC förutspår att försäljningen av bärbar teknik kommer att öka med över 40 procent under 2016 jämfört med föregående år.

– En smart klocka på armen kan förenkla och utveckla din mobila kommunikation. Ett par VR-glasögon tillgängliggör upplevelser och kunskap som annars hade varit näst intill omöjlig att ta del av. Utvecklingen inom området har vi bara sett början på, säger Erik Borgvall, produktansvarig på Samsung.
Läs också: Sex trender för 2016 – sorry Facebook, nu tar andra över
Allmänhetens intresse för bärbar teknik ökar i takt med att fler produkter presenteras på marknaden. Samsung var bland de första företagen att presentera wearables på den svenska marknaden och säljer idag både smarta klockor, aktivitetsarmband och VR-glasögon. Aktivitetsarmbandet blev årets julklapp redan 2014 och under sommaren 2015 väckte lanseringen av Apple Watch stor uppmärksamhet.
– Fördelen med en smart klocka är att den alltid finns runt armen, vilket gör en mer nåbar än på en mobiltelefon. Tänk en butik som kan skicka ut en inbjudan med rabattkod till en användare när den går förbi på gatan, och att personen uppmärksammar det direkt genom ett lätt tryck på handleden. Det är kundkontakt på en ny nivå, säger Susanne Bergh, chef kund- och kanalstöd på Länsförsäkringar.
Länsförsäkringar var i maj förra året först ut i Sverige med att ha en banktjänst för Apple Watch. Att utveckla för en mindre yta ställer hårdare krav på prioriteringar, menar Susanne Bergh. Det är bara de mest väsentliga tjänsterna får plats. Länsförsäkringars app för smarta klockor från Apple och Android ger idag åtkomst till funktionerna snabbsaldo och överföringar.

– Kommunikation överlag går mer mot rubrik och bild och vi vill inte läsa långa texter längre. När man letar efter information förväntar man sig att bli serverad det man söker, det är grunden i att skapa en bra kundupplevelse. Många av våra kunder uttrycker till exempel att de gillar vår mobilsajt mer än vår desktopsajt eftersom den är mer avskalad, säger Susanne Bergh.
Läs också: Sex trender för 2016 – sorry Facebook, nu tar andra över
– Det är jätteviktigt för oss att vara där kunden är. När vi utvecklade för Apple Watch hade klockan inte släppts i Sverige än, men vi ville säkerställa att när en kund väl köpte en klocka skulle det vara självklart att deras banktjänst fanns där.
Det utvecklas uppkopplade yogabyxor som kan guidar dig till rätt rörelser, sportmärken som New Balance börjar utveckla för digital sport och svenska företaget Pins Collective har tagit fram digitala pins som kan byta budskap. Framöver förutspås bärbar teknik spela en ännu större roll i att koppla upp oss mot smarta hem, smarta bilar och framtidens hälsoteknik.
– Hälsotrenden är fortsatt stark där wearables hjälper dig att hålla koll på dina fysiska aktiviteter, puls, sömnrytm och andra mätvärden. Och sedan har vi såklart betalningslösningar som vi kommer få se mer av framöver, där NFC-tekniken är central och möjliggör säker och enkel betalning på ett sätt som kommer bli mycket intressant att få vara en del av, säger Erik Borgvall.

– Personligen har jag stor glädje av min smarta klocka, framför allt när jag kommer hem från jobbet och vill fokusera på familjen. Då kan jag lägga undan telefonen på ljudlöst, men samtidigt, genom min smarta klocka, ha koll på om jag skulle få ett viktigt meddelande eller samtal som jag måste besvara. Detta har för mig inneburit mindre skärmtid, större effektivitet och mer lek och skoj med barnen, säger Erik Borgvall.
– När kundefterfrågan väl kommer går det snabbt, och då skapar det ett mervärde att redan finnas där. På Länsförsäkringar planerar vi fler tjänster framöver, bland annat inom hälsa och säkerhet som är viktigt för oss. Kanske en tjänst som varnar för halt underlag vid minusgrader eller en kupong på gratis kaffe på en mack när vi känner av att någon kört bil för länge. Jag tror att det handlar mer om vår kapacitet av att vara innovativa än något annat när det kommer till att utveckla tjänster för wearables, avslutar Susanne Bergh.
På Webbdagarna 22 – 23 mars 2016 blir det både wearables och virtual reality. Sune Kaae, director of technology på Veryday, berättar hur internet of things gör det möjligt att få direkt och personlig kontakt med kunden. Och Jens Christensen, vd på Jaunt, spanar in i en tid full av virtual reality-upplevelser. Dessutom: femton kunskapsspår, spännande case, inspirerande keynotes och mingel i världsklass. Boka biljett HÄR innan de tar slut!