Det här är tredje artikeln i vår serie om tekniktrender. De tidigare två hittar du här:
Tekniktrender 2016: Nu är det datorn som skriver musiken och den smarta gitarren som styr på scen
Tekniktrender 2016: Wearables ger kontakt med kunden på en helt ny nivå
Inom tio år kommer virtual reality, VR, att vara större än tv, enligt Goldman Sachs. VR är en datorgenererad verklighet som får användaren att känna som om han eller hon befinner sig i en parallell värld, oftast genom att bära ett headset med skärm som tillåter att man ser allt runtomkring sig. Tekniken används idag bland annat för spel, utbildning, konst, design och terapi. Vi ser även flera marknadsföringskampanjer som tas fram med tekniken.

– Alla stora spelare utvecklar för VR just nu. Youtube ser det som nästa naturliga steg för video och Facebook utforskar området VR och sociala medier. På CES-mässan i Las Vegas tidigare i år sa Google att man ska se 2016 som ett mellanår för VR. Det är ett positioneringsår där företag kan börja etablera sig och synas inom området för att sedan vara redo när det snart tar fart på allvar, säger Fredrik Rosengren, business coach på Sting.
Läs också: Sex trender för 2016 – sorry Facebook, nu tar andra över
– VR är ett av de mest hajpade teknikfenomenen just nu. Mest intressant är att titta på vad man kan lösa med tekniken, vilken nytta den kan göra för kunden. Den största fördelen med VR är att ge människor tillgång till något de inte har tillgång till annars. Det kan vara en plats eller ett evenemang, säger Karl Skoog, brand engagement manager på Tele 2.
I februari kommer Tele 2 tillsammans med Stockholm Fashion Week att bjuda in till Ida Klarnboms modevisning i virtual reality, som del av projektet Democratic Front Row. En rad kändisar kommer att ge upp sina platser på första raden på visningen till förmån för tre robotar som kommer att filma showen i 360 grader.

– På Tele 2 vill vi bryta mot normer, och mode har alltid varit ganska exkluderande. Det är bara modeeliten och kändisar som platsar på front row. Vi bestämde oss för att livesända visningen med 360-teknik för att skapa världens mest demokratiska front row. Sändningen kommer att kunna följas via appen Front Row direkt i en mobiltelefon, samt att vi delat ut VR-glasögon via vår kampanjsajt, säger Karl Skoog.

– Alla som tittar på sändningen kan själv styra kameran och bestämma vad de ska se: personen bredvid eller det som sker på scen. Via appen kommer det gå att gilla de olika plaggen. Robotarna på plats kommer att reagera i realtid på vad publiken tycker genom olika ljusfunktioner. På så vis får Ida Klarnbom direkt respons på de olika modestilarna, förklarar Karl Skoog.
Det finns i huvudsak två varianter av VR-headset på marknaden. Det ena är en helt fristående enhet med inbyggd skärm, som Facebook Oculus, Samsung Gear VR och Playstation VR. Det finns också varianter där man använder sin egen smartphone som skärm och stoppar in den i ett par glasögon, som Google Cardboard eller svenska Moggles.
– Att den virtuella världen finns i 360 grader öppnar upp för ett helt nytt filmspråk. För New York Times tar filmmakaren Chris Milk med publiken till krigsdrabbade områden där man får uppleva miljöer ur en grupp flyktingbarns perspektiv. När användaren själv styr kameran blir hela miljön mer påtaglig och autentisk. Du kan inte ha ett filmteam i bakgrunden för det skulle synas i filmen. Filmkameror har redan börjat säljas så att gemene man kan filma för VR och kapsla in hela upplevelser från platser, säger Fredrik Rosengren.
Läs också: Topp 100 är igång – nominera redan i dag!
Idag kan du gå en VR-tur av Buckingham Palace. Google har tagit med över en halv miljon elever på klassresor i VR genom The Expeditions Android app, både till regnskogar, Machu Picchu och olika världsmetropoler. Nasa använder VR för att förbereda astronauter att resa ut i rymden. Svenska spelbolaget Star Breeze låter användaren uppleva en zombieapokalyps i spelet Walking Dead. Inom terapi används VR för att hjälpa patienter att hantera sina fobier.
– Jag tror att VR kan bli en aktuell teknik för fler företag att jobba med framåt, just för tillgängligheten den möjliggör, säger Karl Skoog.
– Nu är en bra tid att gå in och lära sig att förstå sig på VR. En mäklarfirma skulle kunna ge virtuella visningar av hus som ska byggas, eller så kan ett bilföretag låta kunder gå runt i VR och se en ny bilmodell innan den släppts. Det är bra att experimentera och lära sig tekniken, så att man står bättre förberedd när VR verkligen slår igenom inom några år. Nu är en bra tid att positionera sig och finnas med, men spara lite på krutet och pengarna. Även enklare varianter av VR är värda att börja med, avslutar Fredrik Rosengren.
Virtual reality är självklart ett av ämnena på Webbdagarna 22 – 23 mars. Jens Christensen, vd på startupbolaget Jaunt, kommer att berätta hur VR-material lägger grunden för en helt ny era. Och i kunskapsspåren Teknik möter människa blir det mer om möjligheterna med tekniken, bland annat inom marknadsföring och kommunikation. Missa inte – boka din biljett redan i dag HÄR innan de tar slut.