
1. Ni pratar konverteringsgrad, men har ingen handlingsplan.
– Vi får ofta frågor om vilken konverteringsgrad man ”borde ha” på sajten och om vad som är bra och dålig konvertering. Det är helt fel frågor att ställa. Alla som inte har jobbat med konvertering tidigare har en förbättringspotential och kan få bättre konvertering. Det räcker inte med att prata om konvertering och siffror, du måste ha en handlingsplan för vad du ska göra. Annars blir det som att titta på hastighetsmätaren och konstatera att det går för fort, men inte ändra hur du kör, säger John Ekman, konverteringsexpert på Conversionista.
– Ett tips är att titta på de trafikkällor ni har och hur de konverterar. Titta på olika landningssidor, vilka är bra, vilka är dåliga. Titta på trafiken från mobila enheter kontra desktop etcetera. Bryt ned trafiken i mindre segment att studera.
2. Ni tänker inifrån och ut i stället för tvärtom.
– Fundera över vilka ord och uttryck era besökare använder. Det är vanligt att terminologin som används på sajten är företagets, inte besökarnas, säger John Ekman och tar ett taxiföretag som exempel.
– Där finns uppmaningen ”Boka direkt”, som för taxibolaget betyder att man ska boka och även åka med en gång. För mig som användare betyder det kanske att jag vill boka nu, men åka vid en annan tidpunkt.
3. Fokusera på att förstå användarnas beteende, inte på var de bor och om de har katt.
– När man gör så kallade personas, användarresor och liknande för att beskriva vilka besökare man har är det vanligt att lista saker som var de bor, vilka intressen de har, hur deras livssituation ser ut. Men när en besökare kommer in på sajten är det inte viktigt om han eller hon har en katt eller inte, säger John Ekman.
– Byt fokus och ta i stället reda på vad som motiverar besökarna. Vilka farhågor har de, vad gör dem osäkra? Det är deras motivation du vill komma åt.
4. Gör det inte för svårt med A/B-tester.
– En vanlig miss när man ska satsa på A/B-tester är att titta för mycket på tekniken och tro att den är komplicerad. Med för stort fokus på teknik är risken att man inte kommer igång. De flesta A/B-testskript är lätta att lägga in. Det är lätt att komma igång.
5. Gör det inte för enkelt med A/B-tester.
– Eftersom A/B-tester är tekniskt enkla är risken att man testar allt som går att testa. Det leder oftast till dåliga testresultat och det vi brukar kalla ”testing blues”, vilket är tankar som ”det här är inget för oss”, ”testerna ger inget” och så vidare, säger John Ekman.
– Tekniken är som sagt enklare än vad de flesta tror, att skapa bra hypoteser och att testa dem är svårare.
John Ekman är inte bara konverteringsexpert, han är även kursledare på Webbdagarna Academys kurs om konverteringsoptimering. På kursen får du bland annat veta hur webbpsykologi, optimeringsverktyg, analysmodeller och A/B-tester dramatiskt kan öka din försäljning online. Nästa kurstillfälle är 18 februari, boka din plats HÄR! Hela Webbdagarna Academys kursutbud hittar du HÄR.