Det här är den sjätte och sista artikeln i vår serie om tekniktrender 2016. De första delarna hittar du här:
Del 1: Nu är det datorn som skriver musiken och den smarta gitarren som styr på scen
Del 2: Wearables ger kontakt med kunden på en helt ny nivå
Del 3: Så använder du VR-teknik för att skapa mervärde för dina kunder
Del 4: Nu kan bilen och den smarta klockan hålla koll på hur du mår
Del 5: Så utmanas traditionella banker av nya spelare
Enligt World Economics Forums rapport kommer ungefär sju miljoner jobb att ersättas av automation och robotteknik under de kommande fem åren. Vid Robotdalen, en svensk stödorganisation för nya innovationer inom robotteknik finansierad av bland annat Vinnova, EU samt länsstyrelser och landsting, stöttar man idéer som blir produkter och lösningar på området med fokus på områdena Industri, Fält och Service samt Hälsa. Ett av deras kontor ligger i Västerås, som ofta också benämns som Sveriges nav för robotteknik.

– Sverige är ledande i världen gällande automatisering för industrin, med stora aktörer som till exempel ABB. Det finns även många företag, exempelvis Atlas Copco, inom Fält och Service, där autonoma lösningar används för farliga arbeten som gruvdrift. Sedan har vi vårdindustrin, där Sverige är en toppaktör med flera lösningar som underlättar livet för både äldre och de med olika funktionshinder, så väl som för vårdpersonal, säger Klas Larsson, kommunikationsansvarig på Robotdalen.
Läs också: Så jobbar Warner Music med sociala medier – bakom kulisserna, video och anpassat tonläge
Ett av företagen som stöttats av Robotdalen är Giraff Technlogies, numera en del av Joice Care. Giraff består av en skärm på en robotliknande kropp som underlättar för äldre som vill bo kvar i hemmet, och kontrolleras av anhöriga och vårdpersonal på distans för att besöka den äldre personen.
– Jag började min karriär inom robotteknik i Silicon Valley, med affärslösningar för att underlätta möten mellan människor på olika platser. Men jag insåg snabbt att hela världen står inför det gemensamma problemet att vi blir allt äldre, och att det är brist på både vårdpersonal och tillgängliga familjemedlemmar. Sverige är en intressant marknad att introducera ny vårdteknik på eftersom man redan satsar så mycket på välfärd, säger Stephen Von Rump, tidigare vd för Giraff och expert på tekniska lösningar för vård i hemmet.

Tjänsten Giraffplus kan kopplas upp till det smarta hemmet med olika sensorer och wearables för att känna av om en person ramlar ur sängen, lämnar huset, eller hur högt blodtrycket är.

– Jag försöker att undvika att använda ordet robot när jag pratar om Giraff; det är en avatar som styrs av människor. Olika tekniska lösningar på marknaden finns till för att erbjuda äldre och personer med funktionsnedsättningar mer självständighet, inte för att ta över den mänskliga kontakten, säger Stephen Von Rump.
Poseidon är en intelligent dusch från svenska Robotics Care som hjälper äldre att duscha själva genom en duschkabin med stol och arm. Bestic är ett företag som tagit fram ett robotiserat äthjälpmedel som hjälper gamla eller funktionshindrade att äta själva.
– Sverige är en stor spelare av robotteknik i vården, men vi ligger efter Danmark när det kommer till att implementera robotteknik som hjälpmedel för äldre och de med funktionshinder. Jag hoppas att det kommer att jobbas mer med implementering i kommun och landsting framåt, säger Klas Larsson.
– Tyvärr är det fortfarande svårt att finansiera vårdföretag där hårdvara står i fokus. Venturekapitalister ryggar tillbaka för höga kostnader och det är därför svårt att marknadsföra och sälja nya tekniker. Jag hoppas att det ändras framåt, säger Stephen.
Årets julklapp 2015 var en robotdammsugare. I Japan möts man av roboten Peppar som kundtjänstpersonal när man besöker en Softbankbutik, en av Japans största mobiloperatörer. Yumi från ABB är en kollaborativ lättviktsrobot som kan jobba sida vid sida med människor i industrimiljö. Furhat Robotics har tagit fram lösningar för social robotik, som kan fungera som receptionist, turistguide eller interaktiv reklam.
– Antal användningsområden för robotar kommer att öka. Vi ser mycket utveckling av autonoma fordon, som kommer att ha en given plats inom vård och omsorg. Vi kommer se mer teknik användas i våra smarta hem. Sedan har vi även social robotik, där robotar kan användas i service och utbildning – för att stötta personer med autism eller adhd i skolan som extralärare, eller fungera som kundtjänstpersonal vid en tågstation, avslutar Klas Larsson.
En riktigt bra idé är att boka biljett till Webbdagarna Stockholm 22 – 23 mars innan midnatt onsdag 10/2. Då sparar du inte bara 1 500 kronor på biljetten, du säkrar också en plats så att du inte missar talare som Simone Giertz, Queen of shitty robots, eller Sune Kaee på Veryday, som pratar internet of things. Läs mer och boka HÄR!