Sedan 2005 har Fashion Week Stockholm anordnats två gånger per år. Här visar designers och modemärken upp sina kommande kollektioner för press, inköpare och inflytelserika personer över hela världen. Säsongens upplaga av modeveckan ägde rum på Berns Salonger och på Kulturhuset Stadsteatern.

Krister Ragnarsson
Krister Ragnarsson.

– Det finns en pågående diskussion i modebranschen om hur man kan jobba med att öppna upp mer för att kommunicera direkt med konsumenterna. Där fyller streaming en viktig funktion. Idag kan vem som helst streama ett event via Periscope, men för en officiell sändning som vår krävs lika mycket arbete som med vilken tv-sändning som helst. Mode handlar om att förmedla en vision och där är det alltid viktigt att eftersträva den högsta bildkvaliteten, säger Krister Ragnarsson, executive producer på Studio Bon, som ansvarade för årets modevecka.

Läs också: Så jobbar Warner Music med sociala medier – bakom kulisserna, video och anpassat tonläge

Teamet bestod av ett tiotal personer, både produktionsledare, streamingoperatör och olika personer ansvariga för bild och ljud. Visningarna spelades in med minst tre kameror och sändes direkt i HD-kvalitet via mediespelare och streamingnätverk från Akamai på fashionweek.se och på bon.se. Visningarna visades också live på storbildsskärmar på Sergels Torg i anslutning till Kulturhuset i Stockholm.

– När vi får några år sedan streamade modeveckan första gången var det ett mindre test som några Beckmanselever stod för. I dag har streaminstrategin blivit en viktig grundstomme för hela eventet. Stockholm ligger långt norrut och det är inte alltid inköpare och modepress har möjlighet att närvara fysiskt på plats. Där är streamingen avgörande för att designers och modemärken ska nå ut internationellt, säger Krister Ragnarsson.

Live-sändningarna hade i år runt 10 000 tittare, med publik även utanför Sverige i länder som Storbritannien, Tyskland, USA och Frankrike.

modeveckan

– För oss handlar det om att nå ut till rätt publik, till branschfolket. Vi har jobbat mycket med att sprida sändningarna, via våra sociala medier, via vår sajt och ute på stan. En viktig del är även att designern själv berättar att visningen kommer att streamas, säger Krister Ragnarsson.

Modevisningarna visades live på de officiella sajterna och filmerna snurrade sedan i bakgrunden på sajterna fram tills det att nästa visning ägde rum. I efterhand har samtliga sändningar gjorts tillgängliga i arkiv på modeveckans sajt så att de går att hitta och se enkelt igen.

Läs också: ”Millenniegenerationen skippar hög lön – vill förbättra världen”

– En modevisning varar i ungefär tio minuter, och då är det viktigt att allt går rätt. När billigare teknik görs tillgänglig på marknaden, och vem som helst kan sända via Periscope eller Meerkat, blir det viktigare för oss som har en premiumprodukt att leverera en ännu bättre upplevelse. Med livesändningar kan alltid oförutsägbara saker hända, och då är det viktigt att lämna så lite utrymme för felmarginaler som möjligt. Både teamet, distributionen och planeringen måste fungera, säger Krister Ragnarsson.

Livesändning på nätet används till bakom kulisserna-material, men det har Fashion Week Stockholm valt att inte satsa på.

– Just bakom kulisserna bör material efterredigeras av integritetsskäl, då mycket av- och påklädningar sker. Sedan tycker jag överlag att det är viktigt att dra en gräns någonstans mellan vad man väljer att dela med sig av. Bara för att det är tekniskt möjligt att filma något med en mobiltelefon tycker jag inte att man vinner något på att öppna upp varje kvadratmeter av en modevisning offentligt, avslutar Krister Ragnarsson.


På Webbdagarna Stockholm 22 – 23 mars blir det föreläsare i världsklass, kunskapsspår med konkreta verktyg och mingel med Webbsveriges trevligaste publik. Kom och inspireras, få nya idéer och träffa spännande personer. Boka din plats redan i dag – biljetterna tar slut i högre takt än något år tidigare. Hela programmet och mer information finns HÄR!

Fakta

  • Livesändningar är oförutsägbara. Planera så noga det går för att minimera felmarginalerna.
  • Om det är en mer officiell sändning bör du överväga att titta på mer avancerade plattformar än exempelvis Periscope eller Meerkat.
  • Jobba i ett större team, så att det finns någon som är ansvarig för både ljud, bild och sändningen när eventet väl äger rum.
  • Överväg att använda flera kameror parallellt som det går att växla mellan för att skapa en mer levande och intressant sändning.
  • Skapa utrymme för att visa en sändning högst upp på hemsidan. Gör sedan inspelningarna tillgängliga i arkiv så att de lätt kan nås och ses i efterhand.
  • Sprid länkar till sändningen i olika sociala medier-kanaler. Uppmana även dem som kommer att synas i sändningarna att sprida dem.