Det här är första delen i en serie om e-handelsplattformen WooCommerce. Kommande delar kommer bland annat att ta upp hur du kommer igång med plattformen, erfarenheter och tips från andra samt gå igenom sex andra, smarta e-handelsplattformar.

WooCommerce blev största e-handelsplattform i världen redan för två år sedan. Tillägget används idag av 29 procent av alla nätbutiker i världen, vilket motsvarar 1,1 miljoner butiker, enligt analysföretaget Built With. Tvåan Ebay Magento har 6 procent av alla världens butiker.

Läs också: Fem vanliga konverteringsmissar – så löser du dem

Precis som Wordpress tog över marknaden för publiceringsverktyg kan Wordpress-tillägget WooCommerce bli standard för mindre och mellanstora e-handelssatsningar. Det som talar för WooCommerce är:

  • Priset (gratis)
  • Flexibiliteten (ett system att växa i)
  • Ekosystemet av WooCommerce-leverantörer (växer)
woocommerce
WooCommerce har gått från 250 000 till 1,1 miljoner installationer på mindre än två år, enligt analysföretaget BuiltWith.

WooCommerce är fortfarande de små butikernas val. Tittar vi på världens 100 000 största butiker har Magento en större andel (17 procent) i jämförelse med WooCommerce (13 procent). Bland de större butikerna kommer dessutom kommersiella aktörer in på topplistan där trean Shopify har 6 procent av världens 100 000 största e-handlare. I Sverige finns idag drygt 2 400 WooCommerce-butiker med .se-domän, enligt Built With.

Denna typ av statistik som bygger på att analysföretagen indexerar webben är osäker, men trenden behöver vi inte tvivla på. Antalet WooCommerce-butiker ökade med 67 procent till 1,1 miljoner under förra året. Dessutom lockar plattformen stora butiker i allt större utsträckning. Antalet WooCommerce-butiker bland världens miljon största sajter ökade med 177 procent till 18 554 sajter förra året.

woocommerce
Magento har forfarande en större andel (17 procent) än WooCommerce (13 procent) när man analyserar de 100 000 största sajterna i världen.

Det är ingen brist på enkla och billiga e-handelsplattformar, som Hemsida 24, Squarespace, Wix eller Tictail. Problemet är att dessa lösningar inte erbjuder tillräckligt med funktionalitet och flexibilitet för e-handlare som passerat hobbystadiet.

Dessutom finns det ett stort antal kommersiella e-handelsplattformar som är mer lämpande för seriösa e-handelsprojekt. Bara i Sverige går det att hitta över 20 hyrplattformar som kostar från några hundralappar i månaden till 10 000-tals kronor i månaden. Lägg till en handfull intressanta open source-alternativ vid sidan om WooCommerce, som exempelvis Magento och Prestashop.

Läs också: Så påverkas kundernas köpbeteende när handeln blir global

En lösning för några hundralappar i månaden är sällan tillräckligt flexibel för professionell satsning som kräver integrationer och kopplingar, men för några tusenlappar går det att hitta system som räcker för omsättningar uppåt 20 miljoner kronor.

Öppenheten och flexibiliteten i open source-modellen gör att WooCommerce kan följa med från en startup-fas till omsättningar på hundratals miljoner kronor. Nya paketerade lösningar gör det enkelt för vanliga företagare att komma igång, sedan går det att växa i plattformen om projektet blir en stor succé.

En växande marknad av designmallar och premium-tillägg för WooCommerce gör det billigt att komma igång och ger möjlighet att enkelt och billigt koppla WooCommerce med svenska betallösningar, transportadministrativa system och affärssystem. Denna typ av kommersiella leverantörer kommer bara att bli fler och duktigare.

Efter att företaget bakom WooCommerce, WooThemes, blev köpta av Wordpress kommersiella del, Automattic, våren 2015 har de kunnat öka sin utvecklingskraft även om de ibland har svårt att hinna med den enorma efterfrågan.

Det finns också saker som talar emot WooCommerce. Open source-plattformar inom e-handel har haft en historia av att komma och gå. WooCommerce ligger ett par år efter open source-plattformen Magento när det gäller stora och etablerade leverantörer. Det är en av anledningarna att större företag väljer Magento framför WooCommerce till sina e-handelsprojekt.

Martin Edenström
Martin Edenström.

– Stora företag är inte beredda att arbeta med mindre konsulter och det saknas större konsulter på WooCommerce i Sverige. Därför är det fortfarande Magento som tar de stora open source-projekten, säger Martin Edenström, marknadschef på webbyrån Nansen och redaktör på sajten MKSE.se som bevakar utvecklingen inom cms:er och e-handelsplattformar.

WooCommerce är störst i frågan om antal butiker och kommer säkert med tiden bli en intressant plattform för större e-handelsprojekt. Men Magento har redan sin nisch bland mellanstora nätbutiker och de allra största projekten väljer fortfarande kommersiella plattformar.


E-handel är ett av våra många kunskapsspår på Webbdagarna Stockholm 22 – 23 mars. Vi har också spår om konvertering, roi, digitala strategier, smart marknadsföring, UX och design, kommunikation och mycket, mycket mer. Läs mer och boka din plats i dag HÄR!