
Det här är fjärde delen i vår serie om e-handelsplattformen WooCommerce. De tre första delarna hittar du här:
Del 1: Därför ökar WooCommerce bland mindre e-butiker
Del 2: ”Open source ger oss frihet att välja leverantörer”
Del 3: WooCommerce mognar och tas på större allvar – här finns de nya aktörerna
En professionell installation av WooCommerce förutsätter en säker installation av Wordpress. Det finns en rad åtgärder som ökar säkerheten:
- Uppdatera alltid när nya uppdateringar släpps.
- Byt standard-användarnamnet Admin till något annat.
- Använd starka lösenord med siffror, versaler, gemener och specialtecken.
- Håll antalet plugins/tillägg till ett minimum.
- Välj ett prefix för databasen som inte är wp_ (som är förvalt i wp-config.php).
- Välj hosting med omsorg.
- Installera ett säkerhetstillägg, som exempelvis All In One Wp Security Plugin.
Val av Wordpressbyrå
Det gäller att välja en Wordpressbyrå som kan tekniken. Wordpress-communityn växer, men kunskapen är ojämnt fördelad mellan leverantörerna. Det finns reklambyråer som bygger snygga men tekniskt undermåliga Wordpress-sajter, samtidigt som det finns Wordpress-byråer som närmar sig it-bolagen i fråga om kompetens.
Säkra tillägg
Många av säkerhetsproblemen med Wordpress beror på dåligt skrivna tillägg. Därför bör alla Wordpress-sajtägare behandla sina tillägg med stor försiktighet. Samma sak gäller tillägg till WooCommerce.
- För varje installerat tillägg ökar risken. Håll antalet till ett minimum, helst inte fler än tio. Många tillägg kan göra hela installationen instabil, eftersom det är svårt att förutse hur de påverkar varandra.
- Granska det tillägg du väljer att installera. Gör en ordentlig research och läs kommentarer och betygsättning. Välj inte tillägg som inte har uppdaterats på länge.
- Uppdatera alla tillägg löpande. Det är oerhört viktigt att löpande uppdatera både själva Wordpress och tillägget du valt.
- Radera alla tillägg du inte använder.
Säkerheten påverkas även av dåligt skrivna mallar. Det är inte en självklarhet att en mall eller ett tillägg är bra och säkra för att de säljs på välkända marknadsplatser som Envato Market.
– Mitt råd är att köpa plugins och teman hos WooThemes och Shopplugins där kvaliteten på produkterna är hög, säger Niklas Högefjord, vd på Wordpressbyrån Krokedil.
Hosting
Bra hosting är nödvändigt både av säkerhetsskäl och för att göra butiken snabbladdad. En trög butik betyder dålig konvertering och dålig rankning hos Google. Långsamma WooCommerce-butiker handlar ofta om dålig hosting och/eller dåliga konfigureringar på servernivå. Du får vad du betalar för. Det är skillnad på att hosta hos ett webbhotell som One.com för 15 kronor i månaden eller ett dedikerat Wordpresshostinghotell som Wp Engine som tar 700 kronor i månaden för företagskunder.
Det krävs också inställningar och installationer av cache-tillägg på servernivå för en större nätbutik på Wordpress. Större projekt kräver en hel del justeringar för att få ner laddtiderna.
Viktiga tillägg till Wordpress och WooCommerce
Det är som sagt viktigt att hålla ned antalet tillägg vid installation av Wordpress och WooCommerce, men det krävs ändå några för att få en bra funktionalitet.
Varnish. Bästa sättet att göra en Wordpress-sajt snabbare är att installera cache-program på servernivå. Varnish gör detta även om det dessutom kräver Wordpress-tillägg som Varnish HTTP Purge för att få det att fungera.
WPML. Ett välkänt premium-tillägg för multispråkstöd. https://wpml.org
Yoast WooCommerce SEO. Ett av de bästa sökoptimeringstilläggen för WooCommerce. Gör det enkelt att sökoptimera allt innehåll:
www.woothemes.com/products/woocommerce-seo
WooCommerce Google Analytic Pro. Ger djupare insikter i hur din säljtunnel fungerar: www.woothemes.com/products/woocommerce-google-analytics-pro
Dynamic Pricing. Ger möjligheter att justera priser och ge rabatter på ett stort antal produkter. Ger också möjligheter att ge särskilda kundgrupper rabatter: www.woothemes.com/products/dynamic-pricing
Sequential Order Numbers Pro. Ett WooTheme-tillägg som gör det möjligt att få riktiga ordernummer i ordning för din butik: www.woothemes.com/products/sequential-order-numbers-pro
Stripe. Koppling till den smidiga kortbetalningslösningen Stripe som du kan beställa enkelt på webben. Stödjer svenska kronor och många andra valutor: www.woothemes.com/products/stripe
Svenska betalsätt. Idag finns det färdiga kopplingar till en rad svenska betalleverantörer som Klarna, Dibs, Payson och Svea: krokedil.se/produkter
Unifaun och Pacsoft. En koppling till ett transportadministrativt system kostar en slant, men är helt nödvändig för en professionell butik: extensions.nordicwebteam.se/woocommerce-extensions-14/unifaun-woocommerce.html
På Webbdagarna Stockholm 22 – 23 mars 2016 får du de bästa tipsen för din e-butik, allt från hur sajtens prestanda är en viktig framgångsfaktor till hur kundernas beteenden förändras på nätet. Det blir förstås också digitala strategier, konvertering, smart marknadsföring, roi, nya tekniker, digital kommunikation och mycket, mycket mer. Föreläsare i världsklass – se hela programmet HÄR!