I ditt framförande ska du tala om hur mänskliga egenskaper kommer att förstärkas och förbättras med ny teknik. Kan du berätta kort om hur visionen ser ut gällande detta?

– Den tekniska utvecklingen vi har sett fram till i dag har till största del handlat om att göra allt vi redan kan snabbare, säkrare och enklare. Maskiner som ersätter muskelkraft. Tekniken kryper nu allt närmare huden och vi närmar oss en fas när vi kan alla kan bli superhjältar genom att digitalisera djupt mänskliga egenskaper. Vi kommer att bli smartare då avancerade algoritmer kan processa mängder av data för att få oss att se sammanhang, få rekommendationer till beslut och minnas bättre.

Läs mer: Trendspaning: Här är teknikerna du måste hålla koll på just nu

– Vi kommer att få ett bättre socialt liv där vi i realtid kan hålla koll på varandra och vänners behov av hjälp. Våra sinnen kommer att förstärkas genom smarta linser som får oss att se bättre och sorterar ut det vi behöver fokusera på, hörsnäckor som zoomar in på konversationer vi behöver höra och vi kan leva friskare längre genom att klippa bort felaktiga gener. Den digitala dimensionen och dess möjligheter gör att vi måste fundera över hur långt vi är beredda att förflytta oss från vårt ursprungliga jag. Vad är vi villiga att göra för att undvika vårt hälsoöde? Hur starka, smarta, snygga, snabba och analytiska vill vi bli?

Du räknar upp en massa sätt som digitaliseringen kan förbättra oss på här. Finns det någon risk att vi blir sämre på något sätt?

– Tekniken ger oss möjligheter att bli bättre människor. Det betyder inte att tekniken automatiskt tar oss till den verkligheten. Teknik saknar både moral och etik. Den tar oss till det samhälle som är tekniskt, eller kommersiellt, möjligt. Det är därför det är så viktigt att resonera oss fram till en teknikvision. En bild av det samhälle vi vill ha och de mänskliga egenskaper vi vill prioritera. Frågan är vad som blir det nya normala? Kommer vi att flytta ribban så högt att de som inte förbättrar sina ursprungliga mänskliga egenskaper blir för dåliga för att vara bland de bästa, i vilken kategori av livet de än tävlar i? Och vilka får tillgång till de nya egenskaperna?

Läs mer: Internet of things ger nya affärer – tre tips för att lyckas

Du arbetar som rådgivare och styrelseledamot åt flera tongivande företag inom olika branscher. Hur skulle du säga att inställningen till digitaliseringen är inom näringslivet överlag? Går det att se tydliga skillnader mellan hur ”gamla” och ”nya” branscher tacklar uppgiften?

– Intresset för digitalisering och mängden digitala initiativ har ökat lavinartat de senaste åren, både bland små och stora företag. Samtidigt är vi fortfarande i en relativt omogen fas av digitaliseringen. Många etablerade företag lägger alltför mycket tid och kraft på att effektivisera befintliga processer. De möter konkurrens från mängder av nystartade företag som använder digital teknik för att utmana befintliga värdekedjor och affärsmodeller. Vinnarna kommer att vara de som lyckas rita om kartan och identifiera var morgondagens värde kan skapas.


I framtiden kan vi alla bli superhjältar, konstaterar Sara Öhrvall, executive advisor. Hör henne berätta mer på Webbdagarna Stockholm 22 – 23 mars. Alla talare och hela programmet finns HÄR. Boka din biljett i dag, det är inte många biljetter kvar.