Det här är andra delen i vår artikelserie om prenumerationstjänster. Här hittar du del 1:
Subscription economy – så gör du om dina kunder till prenumeranter

– Med prenumerationstjänster rör vi oss från produkter till att skapa mer av en upplevelse. När du får din Glossybox på posten är det inte bara produkterna du vill åt, utan även spänningen, överraskningen och den lyxiga känslan av att öppna boxen. En stor faktor bakom engagemanget vi skapar är att alla våra ”glossies” får sina boxar samtidigt och kan diskutera dem med varandra. Våra kunder brukar säga att det är lite som att ha julafton en gång i månaden, säger Victoria Senkpiel, co-managing director på Glossybox Sverige.

Victoria Senkpiel, co-managing director på Glossybox
Victoria Senkpiel, Glossybox.

Glossybox är en designad låda som innehåller fem skönhetsprodukter, ofta i varuprovsformat samt företagets eget magasin, Glossymag, och kostar 139 kronor per månad. Företaget kommer från Tyskland och finns idag på tio marknader. På fem år har de skickat ut över tio miljoner boxar globalt.

– Det är viktigt att sätta de operativa bitarna, månad för månad. Boxarna måste skickas ut i tid och ha rätt innehåll. Det må låta banalt, men ofta är det just de praktiska bitarna som företag slarvar med när de startar en prenumerationstjänst. Internt brukar vi säga ’we are only as good as our last box’, säger Henric Persson, co-managing director på Glossybox Sverige.

Läs också: ​Så måste e-handeln tänka kring leveranser – 5 tips

Glossybox B2B-strategi har varit att bygga upp sig själva som den självklara marknadsföringsplattformen i skönhetsindustrin. Enligt företaget prenumerera idag en procent av de svenska kvinnorna på boxen, vilket gör den till en träffsäker kanal för skönhetsmärken som vill nå ut med nya produkter. Varje månad ombes alla kunder även att recensera produkterna.

– Jag jobbade tidigare på L’Oréal och en stor utmaning var att sampla nya produkter. Det var dyrt att göra en butikdemo, du visste aldrig om produkterna verkligen nådde slutkunden och du fick ingen direkt feedback, säger Victoria Senkpiel.

Henric Persson
Henric Persson, Glossybox.

– Att våra produkter recenseras är en stor fördel för varumärkena vi jobbar med. Prenumeranterna berättar om de är nöjda med produkterna, om de skulle rekommendera dem och om de hört talas om varumärkena tidigare. De data vi samlar in är viktiga för våra brands, och framåt kommer vi att utveckla just research och konsumentdata-erbjudandet ännu mer, säger Henric Persson.

För att lyckas med en prenumerationstjänst är det viktigt att jobba med storytelling för att bygga upp en samhörighet och en känsla kring företaget, menar Victoria Senkpiel. Glossybox jobbar därför ofta med influencers, däribland konstnären Clara Hallencreutz, smyckesdesignern Maria Nilsdotter och det svenska modehuset Dagmar

Läs också: Paypal och Klarna får se upp – nu kommer Swish betaltjänst för e-handeln

– Vi har strategiska samarbeten med profiler som får vara med och designa varsin box. Deras personlighet syns både på produkterna, genom magasinet och även på utseendet av själva boxen, som i sig blir en collectible. Den sista boxen 2015 var en positivitets-boost som vi gjorde tillsammans med Marie Sernholt, och som var fylld med fina komplimanger som våra prenumeranter själva fått eller önskat att de hade fått. Vi jobbar mycket med att skapa den personliga samhörigheten, och den känslan, säger Victoria Senkpiel.

positivitets-boost
Glossybox låda med "positivitets-boost".

– Vår lärdom är att en prenumerant kan nå så kallad "box fatigue", när man inte tycker att prenumerationen är lika rolig längre. För att undvika det är det viktigt att Glossybox inte bara ska handla om fem skönhetsprodukter i månaden, känslorna som förknippas med att få och öppna boxen ska också stå i fokus. Vi vill bibehålla känslan av julafton en gång i månaden, samtidigt som våra kunder tydligt ska känna att de är del av vår community. Det är vad som får dem att stanna som prenumeranter länge, avslutar Henric Persson.


Årets tema för Webbdagarna Malmö 17 – 18 maj är ”Intelligent kommunikation”. Hur når du nya målgrupper med ditt budskap? Hur ska du agera på en marknad där förutsättningarna och spelreglerna ändras rekordsnabbt? Och vilka plattformar ska du välja? Det går inte längre att bara skrika ut det du vill säga, i dag måste du kommunicera mycket, mycket smartare än så. På Webbdagarna Malmö tar vi upp de senaste trenderna och ger både inspiration och konkreta verktyg. Läs mer och boka din biljett redan idag HÄR!

Fakta

  • Det handlar inte om en engångsgrej, bygg upp rutiner fungerar månad efter månad.
  • Slarva aldrig med de operativa bitarna. Tjänsten ska ut varje månad och innehålla rätt produkter Kontinuitet är vad som skapar ett trovärdigt varumärke.
  • Vi strävar efter att boxen ska nå så många som möjligt samtidigt, det är vad som skapar viralitet. Våra kunder lägger upp sina boxar ungefär samtidigt i sociala medier och diskuterar dem, vilket skapar en stark word-of-mouth-effekt.
  • Kom ihåg att kunden alltid ska stå i fokus, med prenumerationsmodellen behöver du alltid lyssna till kunden för att fortsätta att skapa engagemang. Annars försvinner de.
  • Utmana och vidareutveckla ditt koncept löpande. Tänk på upplevelsen och varför dina kunder ska vilja hänga kvar. Det överraskande momentet behövs för att behålla kunder.
  • Hitta på olika varianter av din tjänst. Glossybox erbjuder även ”The Man Box” som kommer ut kvartalsvis.
  • Förpackningen är jätteviktig, den ska vara snygg, rolig och inspirerande. I vårt fall även lyxig.
  • Bygg upp en stark community. Använd storytelling, var aktiv på sociala medier, ge det lilla extra genom ett magasin och jobba med inspirerande profiler som din målgrupp kan relatera till.