Artificiell intelligens handlar i grunden om att skapa konstgjord intelligens och att få en dator att bete sig intelligent. I dag handlar det ofta om att gå igenom stora mängder data som kunddata, sökhistorik eller medicinska tester för att dra intelligenta slutsatser. Även robottekniken utvecklas snabbt, vilket gör att vi får allt mer intelligenta fysiska och virtuella system.
– Det intressanta är att vi alla använder AI-teknik dagligen, genom smarta sökfunktioner i telefonen, personliga assistenter som Siri eller när vi översätter språk via datorn. Det har forskats på området länge, men i takt med att tekniken blir mer avancerad har även allmänhetens intresse ökat, säger Fredrik Heintz, ordförande för svenska AI-sällskapet, SAIS, och docent vid Linköpings Universitet.
Läs också: Forskare: AI-maskiner måste lära sig humma för att bli lättare att förstå
I dagarna lanserade Microsoft en realtidsöversättning från engelska till arabiska i Skype. Facebook håller på och tar fram ett AI som kan hjälpa hela världen att komma online. IBM:s robot Watson pratar musiktexter med Bob Dylan och agerar hotellconcierge. Google forskar på att skapa både den perfekta gamern och på att hitta ett botemedel för cancer via AI.
– Företag inom alla branscher måste bli mer medvetna om att AI-teknologi finns, och förstå vad de kan göra med den. Datorer effektiverar redan arbetet med att samla in, analysera och visualisera data. Inom marknadsföring ser vi hur Google och Facebook med sina annonsverktyg kan rikta reklam mer effektivt mot sina användare än någonsin tidigare. De mäter och lär sig hur olika budskap fungerar mot olika målgrupper direkt.
SAIS har funnits sedan 1982 och är en intresseorganisation inom AI med ett hundratal aktiva forskare och yrkesverksamma inom området. Ur ett forskningsperspektiv menar Fredrik Heintz att AI har varit högaktuellt sedan 1960-talet. Sveriges första professor i datavetenskap, Erik Sandewall, forskade om AI.
Fredrik Heintz förklarar att AI historiskt har haft två olika mål. Dels att förstå och återskapa mänsklig intelligens, vilket idag huvudsakligen studeras inom kognitionsvetenskap, dels att bygga system som gör saker som vi anser kräver intelligens. Det kan vara att förstå naturligt språk, att planera och fatta beslut samt att lära sig nya saker.
– Diskussionen om vad intelligens egentligen innebär är intressant. Redan 1997 hade man skapat en dator som kunde vinna över en mästare i schack, men det är först nu som Google DeepMind lyckades slå en Go-mästare. Datorer är bra på att förstå sådant som är väldefinierat, som att spela ett spel enligt regler. Men att känna igen en gammal bekant efter tio år, trots att personen bytt utseende, skaffat glasögon och gått upp i vikt, är mycket svårare för en dator, samtidigt som det är enkelt för en människa, säger Fredrik Heintz.
Läs också: Fem olika sätt att prata om AI
I Hollywood ser vi filmer som Ex machina och Transcendence som talar om AI-apokalypsen, där smarta datorer och robotar tar över världen. Även Stephen Hawkins har gjort uttalanden i media om att vi bör vara försiktiga med vad vi forskar fram inom AI. Om man ser på var utvecklingen är idag menar Fredrik Heintz dock att det är långt kvar innan datorer blir tillräckligt smarta för att ha någon chans att kunna ta över världen. Därför uppskattar han att risken är väldigt lite, även om den finns.
– Framåt handlar allt om vilken roll AI ska ta. Frågan på sikt blir snarare om datorer kommer att kunna göra allt, eller om mänsklig inblandning fortfarande behövs.
Fredrik Heintz ser den verkliga styrkan med AI i kombinationen med olika branscher och utmaningar för att hitta lösningar som människor inte ser.
– Föreställ er vad AI kan göra för sjukvården. Inom logistik finns redan i dag lager som är helt autonoma. Självkörande bilar är bara början för transportsektorn. Inom några år kommer vi att kunna lägga en beställning på en hemsida och få den levererad till oss utan någon som helst mänsklig inblandning.
Fredrik Heintz menar att det händer en del inom AI även i Sverige, även om vi internationellt håller på att halka efter. Några exempel är Scania med självkörande lastbilar och Volvo med självkörande bilar. Boliden jobbar för autonoma gruvor medan Eriksson satsar på den nödvändiga infrastrukturen. Recorded Future är en startup från Göteborg som sysslar med automatisk omvärldsanalys.
– AI kommer framåt att ta en mer fysisk form. Jag ser på robotars roll framåt som lika omvälvande som mobiltelefonen för några år sedan. Mobilen gjorde oss alla uppkopplade. Robotar kommer att ge oss en fysisk närvaro var som helst i världen. Du kan vara på 1 000 platser samtidigt. Vad gör man med den tekniken? Och vad kommer ens termen fysisk närvaro att betyda i framtiden? avslutar Fredrik Heintz.
Årets tema för Webbdagarna Malmö 17 – 18 maj är ”Intelligent kommunikation”. Hur når du nya målgrupper med ditt budskap? Hur ska du agera på en marknad där förutsättningar och spelregler ändras rekordsnabbt? Och vilka plattformar ska du välja? Det går inte längre att bara skrika ut det du vill säga, i dag måste du kommunicera mycket, mycket smartare än så. På Webbdagarna Malmö tar vi upp de senaste trenderna och ger både inspiration och konkreta verktyg. Läs mer och boka din biljett redan idag HÄR!