En hamburgermeny, en heroyta, tre boxar under, stora typsnitt och bilder större än ett normalt webbläsarfönster. Så beskriver Martin Roos på digitalbyrån Oxys en vanlig webbplats 2016.
– Många sajter börjar se väldigt lika ut. Både e-handelssajter och företagssajter presenterar sig på ungefär samma sätt i dag. Webbdesigners tycker kanske det är lite tråkigt, men för besökare är det ganska behagligt, konstaterar han.
Läs också: Nathalie Nahai: ”Vanligaste missen att ha stora videoklipp på sajten”
Flera faktorer har drivit denna utveckling. Framför allt att responsiva sajter har blivit normen och att designprocessen därför startar med mobilen.
– Det gör att allting har blivit så mycket större. Går man in på en gammal webbsida tycker man nästan att den är svårläslig, vilket den också är på en högupplöst skärm, säger Martin Roos.
En annan anledning är Google Material Design, Googles riktlinjer för formspråk som allt fler följer.
– Det är en uppsättning av ikoner och grundidéer om hur interaktion ska se ut. Det är ett oerhört omfattande material. Flera har bara tagit efter den rakt av, vilket ju också är tanken.

Den avskalade designtrend som råder sedan några år tillbaka kommer att fortsätta, tror Martin Roos. Det som varit populärt ett tag nu är ”flat design”, vilket exempelvis innebär att en knapp inte utformas för att likna en fysisk knapp. Istället används rena rutor och en minimalistisk design.
– Jag tycker det är en bra trend därför att den utgår från användarvänlighet och bygger på en ganska grundläggande designprincip: att man bara ska ha det som är nödvändigt och ta bort allt annat.
Martin Roos ser dock att vissa avsteg från flat design börjar komma.
– Det är små, nästan mikroskopiska, övertoningar och skuggor som används nu. Det är inte det där hard core 2D-tänket längre. Man använder till exempel skuggor för att separera element från bakgrunden.
För några år sedan var eget typsnitt på sajten en trend. Det har nu blivit standard.
– Nu förväntas det att man har ett tänk runt typografin. Det finns inga ursäkter längre, tekniken fungerar och är stabil.
Vad blir då nästa stora trend? Martin Roos svar är att användarupplevelsen kommer att få ett egenvärde. Han illustrerar med bokning av resa som exempel: Vanligtvis betraktas interaktionen mellan människa och maskin som ett hinder, ett moment man måste ta sig förbi för att nå målet – att få bokningen.
Läs också: Trendspaning: Här är teknikerna du måste hålla koll på just nu
– Man kan tänka sig att vi nu går in i ett paradigm där vi faktiskt fokuserar på upplevelsen i sig. På Youtube är det populärt med ”unboxing”-filmer där man öppnar nya produkter. Många företag jobbar mycket med upplevelsen av att konsumera produkten för första gången, hur känns det att öppna den? De försöker skapa en ritual kring det. Men det tänket finns inte alls på webben än.
Ett område som webbdesignen skulle kunna lära av är dataspelsbranschen, anser Martin Roos. I dataspel jobbar man mycket med att sätta känslor. De teknikerna kan tillämpas i en webbmiljö.
– Det finns mycket att göra inom webbdesign om man fokuserar på konsumtionsupplevelsen. Det handlar inte längre bara om att presentera information på ett enkelt sätt, utan att låta det du gör i webbmiljön ha ett egenvärde. Genom rörlig media, gamification eller läckra användarupplevelser, säger Martin Roos.
Årets tema för Webbdagarna Malmö 17 –18 maj är ”Intelligent kommunikation”. Hur når du nya målgrupper med ditt budskap? Hur ska du agera på en marknad där förutsättningarna och spelreglerna ändras rekordsnabbt? Och vilka plattformar ska du välja? Det går inte längre att bara skrika ut det du vill säga, i dag måste du kommunicera mycket, mycket smartare än så. På Webbdagarna Malmö tar vi upp de senaste trenderna och ger både inspiration och konkreta verktyg. Boka din plats HÄR innan 13 april och spara 2 000 kronor på biljetten.
1. Pop up
– Det en gång så bespottade elementet har kommit tillbaka in i värmen. Men den är känslig, man kan inte bara langa upp en pop up-annons utan att ge något tillbaka. Ett typiskt exempel är att ge tio procent rabatt mot en anmälan till ett nyhetsbrev, säger Martin Roos.
2. Sociala medier är inte längre bara en kommunikationskanal.
– Facebook, Twitter och Pinterest är på gång med integrerade köpknappar. E-handeln börjar på allvar ta sig in i sociala medier.
3. Pop up-chattar där du kan prata med kundtjänst.
– Precis som i vilken butik som helst finns personal som kan svara på frågor.
4. Responsivitet uppåt.
– Nu nöjer man sig inte längre med fullscreen på desktop, utan börjar tänka på att det finns tv-apparater också. Är man långsiktig är det bra att ha ett tänk för det redan nu, säger Martin Roos.