En oväntad syn möter Internetworld när vi kliver in genom dörren till Sportamores kontor vid Alviks strand i Stockholm. I lobbyn står fyra personer i 30-årsåldern och spelar fotbollsspel. Scenen påminner om dotcom-eran, men den associationen försvinner snabbt när vi visas runt i ett av konferensrummen. Där ligger Sportamores eget personalgym, en komplett träningslokal mitt i kontoret.
– Det började med att många som jobbar här sprang tillsammans på lunchen, och så växte det, berättar Joakim Friedman, grundare och marknadschef.
Läs också: Trender: ”Webbdesigners borde lära av dataspel”
Sportamore grundades 2010. Den nya sajten släpptes våren 2015, efter ett tio månader långt arbete med design och analys.
– Inför redesignarbetet hade vi tre viktiga insikter. Den första var att vi såg fantastisk trafiktillväxt i mobilen medan trafiken på desktop inte längre ökade lika snabbt. Vi satte då ner foten och tog beslutet att vi ska vara bäst på mobilen – vi måste vara bättre på att sälja i mobilen än att sälja på desktop. Där är vi i dag, men det har varit en utmanande resa att ta sig dit, säger Joakim Friedman.
Den andra viktiga insikten var att endast tre till fem procent av alla klick på en given sida skedde under scrollgräns.
– Därför behövde vi designa sidan så att inget kritiskt element fick ligga under scrollgränsen.
Den tredje insikten var att en besökare som använder Sportamores sökmotor har dubbelt så hög sannolikhet att konvertera, jämfört med en besökare som inte söker.
– Därför ville vi designa för att uppmuntra sökbeteende, säger Joakim Friedman.

En mer generell utmaning som den nya formen behövde hantera var att få fram bredden i utbudet bättre. Sportamore säljer omkring 18 000 produkter från 400 varumärken, och som berör 30 olika sporter.
– Det blir väldigt många dimensioner och detta är jätteviktigt för oss att kommunicera.
Ännu en utmaning var att få kunden mer engagerad.
– Våra kunder ska vilja spendera tid med oss. E-handelssidor har generellt handlat om att konvertera kunden. Vi har varit duktiga vid köptillfället, men köpet är så mycket mer än bara själva transaktionen. Vi tror att köpet börjar mycket tidigare. Kan vi skapa innehåll som motiverar, inspirerar och engagerar besökaren så kan vi lägga oss tidigare i värdekedjan. Detta ska designen skapa förutsättningar för.
Ett resultat av detta tänk är Sportamore Magazine: en satsning på innehåll där en oberoende redaktion om tre personer producerar artiklar som berör Sportamores ämnen som träning, mode och hälsa.
– Vi insåg att om vi skulle betrakta oss själva som ett medieföretag istället, då är vi plötsligt Sveriges största sportsajt. Vi bygger nu upp en värld där besökaren kommer till oss oavsett om hon vill bli inspirerad, motiverad eller vill hitta rätt produkt. Vi flyttar oss tidigare i köpprocessen, och det hänger ihop med vår vision: att få en kund till att säga ”Jag älskar att handla på Sportamore”, säger Joakim Friedman.
Läs också: E-handel: Så försöker B2B-företagen ta rygg på B2C
En viktig del av Sportamores koncept är att vara riktigt bra på service. Resultatet mäts i form av återkommande kunder: 37 procent köper igen inom tre månader.
– Det är vår förmåga att få kunder att komma tillbaka som bygger hela vår tillväxt. När vi jobbar med sidan försöker vi hela tiden att ha det här i bakhuvudet.
Hur Sportamores startsida ser ut styrs av tre faktorer. För det första är sajten responsiv och antalet block på startsidan anpassas utifrån skärmens storlek. För det andra görs en personalisering i den automatiska prioriteringen av innehåll, utifrån den information man har om kunden. För det tredje används unika produktbilder som produceras inhouse och som har Sportamores ett eget uttryck.
– Produktbilderna är lika viktiga för vår design som den strukturella designen. Och eftersom en unik design är viktig för oss tar vi egna bilder och har modeller på bilderna. Att vi producerar en kvarts miljon bilder varje år i vår studio gör det också svårt att kopiera vårt koncept, säger Joakim Friedman.
Sportamore gör allt arbete med sajten själva, från form till teknisk produktion. Just nu pågår ett omfattande varumärkesarbete – det största sedan företaget startades, berättar Joakim Friedman.
– Vi bygger en helt ny varumärkeshandbok och ett nytt maner. Vi kommer exempelvis att införa texturer i designen för att förmedla Sportamores känsla. Vi kommer från en tid med mycket flat design vilket vi tror kommer att vara fortsatt stort – men nu vill vi även introducera lite djup.
Ett annat viktigt nästa steg för Sportamore är att jobba om sökresultatet och låta produktsidor blandas med redaktionella artiklar.
– Då kan de kunder som vill ha redaktionell hjälp bli inspirerade eller motiverade. På det sättet tillför vi plötsligt ytterligare ett värde. Tricket nu är att med hjälp av unikt innehåll och design förmedla det på ett så bra sätt som möjligt, säger Joakim Friedman.
Årets tema för Webbdagarna Malmö 17 –18 maj är ”Intelligent kommunikation”. Hur når du nya målgrupper med ditt budskap? Hur ska du agera på en marknad där förutsättningarna och spelreglerna ändras rekordsnabbt? Och vilka plattformar ska du välja? Det går inte längre att bara skrika ut det du vill säga, i dag måste du kommunicera mycket, mycket smartare än så. På Webbdagarna Malmö tar vi upp de senaste trenderna och ger både inspiration och konkreta verktyg. Boka din plats HÄR innan 13 april och spara 2 000 kronor på biljetten.