Det här är den femte och sista delen i vår artikelserie om webbdesign. Här hittar du övriga artiklar:
7 tips för en smartare webbdesign
Webbdesign: Bilder ska locka barn till tekniken
Så ökade ny design både konvertering och antal besök
Trender: ”Webbdesigners borde lära av dataspel”

Allt fler sajter ser ungefär likadana – och det ut har sina fördelar. Det blir enkelt för besökaren att förstå hur sajter fungerar när logiken är densamma. Men det blir också enformigt.

– Det är lite stelt och lite tråkigt att varje ny sajt följer ett så tydligt mönster. Det skulle gå att göra väldigt spännande, annorlunda sätt att exempelvis navigera runt på en sajt. Men det blir nästan alltid en toppmeny som kollapsar till en hamburgermeny, även när det är en sajt med väldigt lite innehåll, säger Martin Roos, creative director på digitalbyrån Oxys.

Läs också: Trendspaning: Här är teknikerna du måste hålla koll på just nu

En annan negativ trend är att det fortfarande går trögt med content. Webbyråer gör i dag ett ganska bra jobb när det gäller att bygga sajter, menar Martin Roos. Men när företagen själva ska underhålla och jobba med innehållet, då fungerar det sämre.

– Man premierar funktionalitet på sajten, men underskattar vikten av att ha en konsekvent ton i hur man kommunicerar. Det är knepigt att kommunicera. Men företag skulle inte behöva vara så dåliga på det, för det finns många som är duktiga på det och som ofta heller inte är helt fullbokade med jobb. Att få till en dramaturgi, det är det naturliga sättet som en journalist eller skribent jobbar på, påpekar Martin Roos.

Transparens är en övergripande, stor trend idag, och den kan underlätta kommunikationen menar Martin Roos.

– Man försöker inte bara måla upp en fasad utan ärligt vara de värden man kommunicerar. Lyckas man med det blir kommunikationen så mycket lättare, då är det ju bara att berätta sanningen. Detta slår igenom i designen också, man låtsas till exempel inte att man är ett stort företag om man inte är det.

Läs också: Så säljer du in din idé – startup-bolagens bästa knep för pitchen

En gammal, negativ kvarleva som fortfarande finns kvar är att det interna perspektivet får styra formen.

Martin Roos
Martin Roos är creative director på digitalbyrån Oxys.

– Man kan ofta se på formen att flera avdelningar har kompromissat och det interna har fått styra. Men man kan inte ha ett smörgåsbord av 200 saker på startsidan.

Kraven på responsivitet, och att man designar ”mobile first”, motverkar dock detta.

– Ska man göra en sida mobil måste man komma överens om vad som är viktigast. Den tekniska begränsningen får den positiva effekten att man måste anstränga sig lite mer. Vi som jobbar med design har nog alltid velat ha det så här, men eftersom det har gått att kompromissa har det interna perspektivet ofta fått styra.


Årets tema för Webbdagarna Malmö 17 – 18 maj är ”Intelligent kommunikation”. Hur når du nya målgrupper med ditt budskap? Hur ska du agera på en marknad där förutsättningarna och spelreglerna ändras rekordsnabbt? Och vilka plattformar ska du välja? På Webbdagarna Malmö tar vi upp de senaste trenderna och ger både inspiration och konkreta verktyg. Läs mer och boka din plats HÄR innan det blir fullt!