Patrik Rosenfeld driver Linkedin-gruppen Digitala Strateger i Sverige, vars närmare 1 500 medlemmar är digitala strateger. I gruppen diskuteras det aktivt kring ämnen som webbanalys, SEO, digital marknadsföring och digitala trender.

Linkedin självt beskriver funktionen grupper som en plats för yrkesverksamma inom samma bransch eller med liknande intressen att dela innehåll, hitta svar på frågor, posta eller hitta jobb, skapa nya affärskontakter och etablera sig som branschexperter.

Patrik Rosenfeld
Patrik Rosenfeld.

– När jag först startade gruppen Digitala Strateger i Sverige på Linkedin var det ett experiment från min sida med målet att samla de i branschen som förstår vikten av och möjligheterna med att mäta på nätet. Jag kände att branschen var uppdelad i två läger: de som jobbade mer med traditionell reklam och gjorde saker på webben för att det var snyggt, och sedan de som faktiskt använde sig av analys för att skapa konverterande lösningar. Med hjälp av gruppen har jag lyckats skapa ett nätverk med människor som tänker i analytiska banor likt jag själv, säger Patrik Rosenfeld som också jobbar som digital project manager på Ottoboni.

Medlemmarna i gruppen diskuterar och hjälper gärna varandra runt digital marknadsföring, webb, analys och strategi. Det diskuteras också ofta exempel på sådant som är trendigt inom digital marknadsföring och webbdesign, men som kanske inte fyller någon konverterande roll.

– Om en ledande reklambyrå tar fram en hemsida med en karusell, en slider som rullar på framsidan, så syns plötsligt karuseller på alla hemsidor. Själv kunde jag mäta redan för flera år sedan att karuseller inte fungerar – besökaren ser väldigt sällan mer än den första bilden. Samma diskussion gäller ”one-page”-sajter som blivit populära på senare tid, sådana där all information finns på samma sida och man får skrolla sig igenom allt innehåll.

Läs också: Så marknadsför du företaget på Linkedin - experten tipsar om hur du lyckas

– Om man går från en vanlig webbsida till en ”one-page”-sajt finns det en stor komplexitet ur flera perspektiv. Vissa går all in på ”mobile first” och glömmer bort att det fortfarande finns en stor andel besökare som använder en dator för att surfa. ”Device first” är ett mycket bättre angreppsätt. Sedan har vi komplexiteten runt SEO för att inte bli av med viktig organisk trafik vid byte till en ”one-page”-sajt. Sådana saker diskuterar vi och ger råd om i gruppen, säger Patrik Rosenfeld.

Patrik Rosenfeld anser att Linkedin är den bäst lämpade platsen för att diskutera jobbrelaterade frågor och trender med branschkollegor. Han trycker också på vikten av att ha en långsiktig plan med en grupp redan från start och att lägga en strategi för innehållet, för att uppnå en grupp som verkligen används och fyller ett tydligt syfte.

– I dag är vi sex moderatorer i gruppen som har lite fler befogenheter och som även är med och formar gruppen framåt. Tillsammans med medlemmarna har vi skapat en aktiv grupp där digitala strategier och webbanalys diskuteras nästan dagligen.

Patrik Rosenfeld har även satt upp kriterier kring vilka som släpps in i gruppen. Gruppen vänder sig först och främst till digitala strateger eller specialister inom digitala strategier, webbanalys, SEO, digital marknadsföring eller sociala medier. De har tackat nej till över 200 ansökningar där de kunde se att den ansökande inte verkade inom gruppens specialistområden.

– Att ha en aktiv Linkedin-grupp med medlemmar som själva uppskattar och använder gruppen har många fördelar. Det går att få svar på frågor och att få feedback snabbt från andra kunniga personer man litar på. Dessutom är det en bra marknadsföringskanal för både en själv och för de andra som är aktiva i gruppen. Man syns i samband med ens expertkunskap, och utvecklas av att hjälpa eller diskutera med andra medlemmar. Jag har haft mycket nytta av gruppen, både som egen person men även för de företag jag jobbat för när vi kunnat ställa frågor direkt till medlemmarna kring olika projekt vi haft på gång, avslutar Patrik Rosenfeld.


Mer om smart marknadsföring och intelligent kommunikation på Webbdagarna Malmö 17 – 18 maj. Hela programmet finns HÄR. Välkommen!

Fakta

  1. Ha en långsiktig plan för gruppen. Det är viktigt att ha ett tydligt mål och syfte.
  2. Bryt ner delmål. Hur ska du nå de 300 första medlemmarna?
  3. Det är viktigt att ha ett nätverk i grunden för att kunna bygga en stor och inflytelserik grupp. Linkedin har en väldigt bra sökfunktion som gör det enkelt att hitta branschkollegor att koppla ihop sig med innan du drar igång.
  4. Hitta ett intresseområde som folk brinner för och drivs av. Ställ dig frågan: Vad driver mina kollegor i branschen?
  5. Ha folk i din närhet som kan komma med feedback och idéer kring vad du gör rätt och fel. Be om råd, det är bra att ha allierade.
  6. Var medveten om att det finns olika pucklar att nå och bestiga. Det är svårast precis i början att få medlemmar. Därefter blir det som ringar på vattnet när folk väl börjar gå med och det även syns i deras nätverk.
  7. Ha en plan kring vad du vill göra innehållsmässigt i gruppen, annars kommer engagemanget att sjunka. Skapa bra innehåll och kommentera andras inlägg för att uppmana medlemmarna att vara aktiva själva.