Hur kan man lära sig om kreativitet utifrån att studera Nobelpristagare? Kan du berätta lite om resonemanget redan nu?

– Nobelmuseet är inget traditionellt museum. Visst har vi föremål, men främst av allt samlar vi på berättelser om Nobelpriset, Nobelpristagarna och Alfred Nobel. En sak som är gemensamt för både Alfred Nobel och Nobelpristagarnas är just kreativiteten, och med kreativitet menar jag förmågan att tänka nytt och unikt, men också förmågan att genomföra sin idé.

Tobias Degsell
Tobias Degsell.

– Kreativiteten är som Nobelmedaljen, den har två sidor. Det räcker inte med att bara tänka nytt och unikt för att vara kreativ, man måste genomföra sin idé också. Nobelpriset har delats ut sedan 1901. I dag har vi 900 Nobelpristagare. Vi har alltså 900 berättelser om hur man får nya och unika idéer, och hur man går tillväga för att genomföra dem.

Hur yttrade det här sig hos Alfred Nobel?

– Alfred Nobel är främst känd för att ha uppfunnit dynamiten, men han stod faktiskt bakom 355 patent. Alla hans uppfinningar blev inte succéer, men han lär själv ha sagt att om han hade 300 idéer på ett år, och en visade sig vara bra, då var han nöjd. Det handlar om att pröva sig fram och att inte ge upp.

Läs också: Digitala trender - tre snabba spaningar från Webbdagarna Stockholm

– Hans första patent var en tändhatt, en träcylinder som innehöll svartkrut. Genom att kombinera tändhatten med dynamiten uppfann han det första säkra sprängmedlet. Utan tändhatten ingen explosion. Jag tror att alla människor skulle kunna vara kreativa, men de flesta väljer att inte vara det – det behövs en tändhatt, en gnista som får dem att släppa loss sin kreativitet.

Du har mött en stor en stor mängd Nobelpristagare genom åren. Vad har förvånat dig mest i mötet med dem?

– Många har bilden av Nobelpristagare som genier, men de flesta är faktiskt som oss vanliga människor. Det enda som kanske är annorlunda är att de har ett otroligt driv. Man måste inte vara lika smart som Einstein för att bli Nobelpristagare, det handlar om att göra det man tycker är kul och att arbeta hårt. Sedan kommer man sällan någonstans ensam, det gäller att samarbeta med andra.

Nobelpriset är extremt traditionstungt och symbolladdat. Hur går det ihop med kreativitet?

– Det finns en stor skillnad i hur man ser på priset i Sverige och i övriga världen. I Sverige är intresset som störst i december, men i övriga världen är intresset som störst i oktober när årets Nobelpristagare tillkännages. Utomlands är man oerhört intresserad av själva Nobelpristagarna och deras arbete, medan vi i Sverige intresserar oss mer för traditionerna, festligheterna och de fina klänningarna. Självklart älskar vi på Nobelmuseet Nobelfesten, men vi försöker även visa våra besökare att Nobelpriset handlar om idéer som har förändrat världen.

En sak du ska tala om är huruvida respektlöshet kan vara något positivt. Är Nobelpristagare ofta respektlösa?

– Vi har försökt analysera de egenskaper som utmärker Nobelpristagare. Många Nobelpristagare lyfter fram vikten av envishet, mod, nätverk och ifrågasättande. Men det finns faktiskt Nobelpristagare som betonar vikten av respektlöshet. Ibland krävs det att man är respektlös för att det ska hända något. Jag brukar säga att jag inte tror att det handlar om speciella egenskaper, utan hur vi använder oss av våra egenskaper.

Läs också: Sara Öhrvall: ”Hur starka, smarta, snygga och snabba vill vi bli?”

– Jag tror att alla egenskaper går att använda på ett kreativt sätt. Är man inte en respektlös människa i grunden så ska man nog inte sträva efter att bli en sådan, utan istället utveckla de egenskaper man redan har. Sedan gäller det att samarbeta med andra som har egenskaper som man själv saknar. Man kommer sällan någonstans ensam, det gäller att samarbeta med andra. Kanske med någon som är lite respektlös?
 


Hör Tobias Degsell berätta mer om kreativitet och Nobelpristagare på Webbdagarna Malmö 17 – 18 maj. Boka din biljett redan i dag, just nu har vi erbjudandet gå 3, betala för 2. Läs mer HÄR!