Om jag börjar med en enkel och kanske dum fråga – varför är video framtiden?
– För att det kommer att vara det vanligaste sättet vi interagerar online på framöver. Vi är mitt i det stora skiftet. Det sker en halv miljard videovisningar i timmen på Facebook i dag och det skapas nio miljoner snaps på Snapchat varje sekund. Video är inte något som är ”nice to have” i dag, det är inget val längre, det är något vi måste ha framöver.
Men varför tittar vi så mycket på video?
– Rörlig bild är enklare, det säger mer, det gör mer, det är känslouppbyggt och tröskeln att konsumera är otroligt låg i dag. Vi har gått från att skriva text till att kommunicera via stillbilder på Facebook och Instagram till att nu göra samma sak med rörlig bild.
– Och nu är det lika enkelt att sända livevideo på Facebook som att lägga ut ett foto. Att Facebook har bestämt sig för att satsa på video fullt ut är oerhört viktigt. När Mark Zuckerberg stod på företagets utvecklarkonferens och drog upp riktlinjerna för hur de såg på de närmaste tio åren, så var det allra första han sa video.
Hur ska en organisation göra en sådan här omställning?
– En förflyttning till video sker inte över en natt, men det handlar om att inse att det inte är ett val längre. Däremot är det viktigt att bygga från rätt håll. Ställ frågan vilket det första och enklaste steget är för er, och börja bygg därifrån. Och vad vill ni uppnå? Olika företag, olika lösningar – det finns inga standardlösningar.
Läs också: Splay-grundaren Vigor Sörman: "Var i ständig dialog med din målgrupp"
– Vissa företag tar det än längre och inser möjligheten att bli egenutgivare framöver. Medielandskapet förändras och de traditionella aktörerna slåss mot haltande affärsmodeller och företag och varumärken konkurrerar med dem och tar position som utgivare. För dem är videon inte längre bara marknadsföring, för dem är videon en digital produkt.
– Ta Red Bull till exempel, de är inte längre ett läskföretag i första hand utan ett videoföretag. Det finns väldigt många som gör den förflyttningen nu. Här gäller det också att inte vänta för länge, för utrymmet är faktiskt begränsat även på internet. Inte rent fysiskt, men ur ett användarperspektiv eftersom publiken inte klarar av att ha hur många kanaler i huvudet som helst.
Minskar mängden text på nätet i takt med att vi gör allt mer video?
– Det finns nog inga uträkningar på det, men om man tänker att man i stället för att skriva en Facebookuppdatering gör en livevideo, så har ju mängden text minskat redan där. Och varje snap som ersätter en text – samma sak där. Kombinationen text plus video kommer att tappa kraft. När video i allt högre grad distribueras via sociala medier, kommer texten och kontexten som tidigare byggt en helhet inte att följa med lika enkelt, och det innebär att din video måste kunna stå helt själv utan stödjande text och kontext.
Läs också: Bytte CERN mot startupvärlden – här är expertens fyra bästa datatips
Du sade upp dig från Aftonbladet i fjol och startade Think Agency. Hur har det gått hittills?
– Väldigt bra. Att förflytta sig till video är svårt och kan bli kostsamt om man gör fel. Det är viktigt för företag att göra rätt från början, inte minst för att konkurrenssituationen är tuff. Vi är en renodlad onlinevideobyrå och tar ansvar genom hela processen och ser till att det blir effekt. Det finns för många projekt därute som är på tok för dyra och alltför ofta felkonstruerade.
– Vi började i höstas och jobbar med två spår: dels med varumärken och organisationer, vilket är vårt största område, dels med publicister. Vi jobbar med stora varumärken som funderar på hur de ska bli egenutgivare, hur de ska få ut sitt innehåll och ta en position, men också med mindre varumärken som börjar smått och flyttar in video främst i sina sociala flöden.
Hör Magnus Zaar på Webbdagarna Malmö 17 – 18 maj, då han berättar mer om varför ditt företag behöver ha en videostrategi. Boka din biljett redan i dag, just nu har vi erbjudandet gå 3, betala för 2. Läs mer HÄR!