Bottar har blivit i ropet även utanför mer initierade nätkretsar de senaste månaderna. Men väldigt grundläggande – vad är egentligen en bot?

– Enkelt beskrivet är en chatbot en slags mjukvara som med hjälp av artificiell intelligens kan simulera en konversation med en mänsklig användare, säger Kristin Heinonen, digital strateg och trendanalytiker.

Kan du ge några exempel på när vi redan i dag möter bottar?

– De flesta har nog stött på en bot, utan att veta om det eller tänka på det. En kundservicechatt kan till exempel använda bottar för att snabbt svara på enkla frågor som kommer in från en kund, som telefonnummer, öppettider, et cetera. Skillnaden är att nu blir bottarna allt smartare och pushas starkt av stora teknikbolag runt om i världen. Facebook öppnade nyligen sin Messengerplattform för bottar och visade bottar som kan förse dig med allt från väderprognoser till att skicka blommor hem till frugan.

Läs också: Sune Kaae: "Så kommer du närmare kunden med internet of things"

Har det inte väldigt länge sagts att tekniken att kunna prata relativt obehindrat med datorer ligger ett par år fram? Är vi på allvar snart där nu?

– På sätt och vis är vi där nu. De senaste två-tre åren har det gjorts snabba tekniska framsteg som gör att datorer och människor kan förstå varandra allt bättre. Det finns redan virtuella assistenter ute på marknaden, eller i beta, som är imponerande bra på att interagera med människor. Ett exempel är Amy från x.ai, en virtuell assistent eller chatbot som hjälper dig att boka dina möten. Många som mejlar med Amy tror att de skriver och får svar från en riktig person.

Kan du se några områden där bottar kan vara på väg att förändra vår vardag som man kanske inte riktigt tänker på i förstaläget?

– Jag tror på att offentliga aktörer har mycket att hämta i den här tekniken. Så här i deklarationstider vore det väl perfekt med en chatbot från Skatteverket som kan hjälpa till med vanliga deklarationsfrågor, eller varför inte en bot som hjälper till att boka och boka av alla dessa tusentals möten inom vården?
 


Nyfiken på att höra mer om chatbottar? Missa inte Webbdagarna Malmö 17 – 18 maj. Läs mer och boka HÄR!