Live-sändning via sociala medier har varit ett hett ämne sedan förra våren när både Meerkat och Periscope gjorde intåg, och flera svenska företag använde sig av tjänsterna bland annat under Almedalsveckan. Nu har Facebook öppnat upp Facebook Live för alla, vilket ger företag och privatpersoner möjlighet att nå ut i realtid till plattformens över 1,6 miljarder aktiva användare.

– Den största fördelen med Facebook Live är att man inte behöver lägga tid och pengar på att få över sin målgrupp till en annan plattform för att se en sändning. Man ger dem direkttillgång till innehåll på Facebook. Det är enkelt att komma igång med Facebook Live, det är bara att klicka på play på en mobiltelefon och sedan börja få kommentarer och kommunicera direkt med sin målgrupp. Experimentera och testa dock gärna tjänsten själv innan du börjar sända en kampanj live, säger Daniel Silander, digital strateg på reklambyrån Holy.

Daniel Silander, Holy.
Daniel Silander, digital strateg på reklambyrån Holy.

I slutet av maj hade Loka premiär för sina nya Loka Likes TooMuch-smaker via Facebook Live. Under sändningen, som skedde på en onsdag kväll, fick man över 68 000 tittare, som dessutom kommenterade flitigt under den 25 minuter långa sändningen, där Loka tillsammans med reklambyrån Holy hade satt upp en gameshow med komikern Johan Hurtig som programledare.

– Vi vet sedan tidigare att det finns ett väldigt stort engagemang för våra nya smaker. Vi har jobbat via Facebook tidigare inför släpp med bra resultat, så när möjligheten gavs att sända live via Facebook, som är en av våra viktigaste kanaler, ville vi testa det. Det blir ännu mer av ett personligt möte när det är live, säger Anna Lidström, marknadschef Loka och Spendrups alkoholfritt, cider och blanddrycker.

För att öppna upp för smidig direktdialog med tittarna var två personer ansvariga för att kolla igenom kommentarer och frågor som skrevs på Facebook under sändningen och sedan lägga upp dem på en monitor som programledaren Johan enkelt kunde läsa och svara på.

– Direktdialogen med tittarna är viktig. Från monitorn kunde Johan läsa upp namn och svara på frågor. Om samma person kommenterade igen kunde vi lyfta upp svaret också, så att en faktisk dialog verkligen fördes, säger Daniel Silander.

Inför sändningen hade Loka pushat med Facebookinlägg och en nedräkning under några veckor så att fansen kände till tidpunkten för filmsläppet. En studiomiljö byggdes upp och ljud och ljus testades inför sändningen. Det fanns ett manus, men mycket improviserades på plats i svar till tittarna.

– Som varumärke är Loka nyfikna och vi gillar att experimentera. Därför känns det naturligt för oss att testa nya plattformar och nya vägar att nå ut till våra fans. Loka var även tidiga med att lansera en kampanj på Snapchat redan för två år sedan. Särskilt med en nyhet eller något som händer här och nu, som släppet av nya smaker, passar Facebook Live väldigt bra, säger Anna Lidström.

Anna Lidström
Anna Lidström, marknadschef Loka och Spendrups alkoholfritt, cider och blanddrycker.

Facebook själva beskriver tjänsten Live som ett verktyg för att livesända till världens största publik – och som ett kraftfullt sätt att engagera sina fans. Facebook skriver även att de nyligen gjort en uppdatering så att Live-videos med större sannolikhet kommer att hamna högt upp i användares tidslinje. Efter sändningen ligger videon sedan också kvar i flödet på sidan som ett vanligt inlägg.

– För lanseringen av Loka Likes TooMuch använde vi Facebook Live som startskottet av hela kampanjen för att skapa uppmärksamhet. Därefter har vi också tagit fram faktiska reklamfilmer och ett Instagramspel som släppts i efterhand. Facebook Live är jättebra för att släppa en nyhet, men det är viktigt att komma ihåg att materialet som sådant inte blir lika bra i efterhand eftersom man inte kan klippa i det eller göra omtagningar. Därför kan det också vara bra att använda verktyget som det inledande momentet av en större kommunikationsinsats eller kampanj, avslutar Daniel Silander.

facebook.com/livemap går det att se en karta över alla som sänder Live på Facebook just nu, likt Periscope. I dagarna kom även nyheten om att Facebook Live får Snapchat-liknande filter. Facebook Live spås även framåt lägga till fler tjänster och funktioner löpande för att få fler privatpersoner och företag att använda sig av tjänsten.

Tips för att lyckas med en sändning på Facebook Live

  • Fundera ut ett tydligt syfte med sändningen – passar innehållet verkligen bäst i live-format?
  • En livesändning passar väldigt bra när man har ett innehåll baserat på en viss tidpunkt – som släppet av nya smaker. Det ska med fördel vara aktuellt.
  • Är det något som är viktigt och här och nu – så kör. Om det däremot är material som ska fungera i en månad kanske det är bättre att ha en annan film som är klippt och av högre kvalitet.
  • Berätta om sändningen och vilken tidpunkt den kommer att äga rum innan. Det går för tillfälligt inte att pusha för sändningen med annonser när den väl är igång.
  • Tänk på att det inte går att klippa eller göra omtagningar. Materialet blir därför starkast när man sänder, och inte av lika hög kvalitet att använda i efterhand. Fundera på att ta fram annat material som också släpps efter sändningen.
  • En stor fördel med Facebook Live är möjligheten att kunna föra en dialog direkt med målgruppen via kommentarsfältet under sändningen. Ha med en annan person när du sänder som kan hålla koll på kommentarer, filtrera ut de bästa och lyfta upp dem.
  • Lämna utrymme för improvisation – vad som helst kan hända när du sänder live!

Missa inte att knipa en biljett till Webbdagarna Göteborg 21 – 22 september innan de tar slut! Det blir TED-talare och digitala superstjärnor på scenen. Lär mer och boka HÄR!