I ditt föredrag ska du tala om hur man ska hantera siffror och statistik för att det inte bara ska ses som något tråkigt, statiskt och oanvändbart. Varför tror du att det är så lätt att man ser på data och statistik på det här sättet?
– För att utan rätt sammanhang är data bara matematik utan mening. När människor ser på data på ytnivå fokuserar de så mycket på siffrorna som sådana och fastnar i dem, i stället för att kommunicera vad de här siffrorna försöker säga, varför de är viktiga, och vilka åtgärder som behöver göras på grund av den här informationen.
Läs också: Katarina Pietrzak: ”Det finns en övertro på att tekniken ska lösa jakten på nya affärsmodeller”
– Även kvalitativa data som samlas in genom användarundersökningar utnyttjas ofta dåligt. Jag har sett människor skriva omfattande dokument och sammanfattningar av testsessioner som sedan bara sätts in i en pärm och glöms bort. Om du inte använder informationen, om den inte hjälper dig att ta nästa steg, även om nästa steg bara är "Samla in mer information", vad är då poängen?
Kan du berätta lite om hur du arbetar när du tolkar datainformation i ditt arbete på Buzzfeed?
– Ett tillvägagångssätt är att använda data för att peka mot möjligheter snarare än att använda dem för att diktera lösningar.
– Ett exempel: Jag arbetar för närvarande med att bygga interna verktyg för videoproducenter. Efter att ha pratat med många producenter, kan jag och mitt team använda data vi får ut till att identifiera problem eller enskilda punkter inom Buzzfeeds ekosystem som inte fungerar optimalt. Med hjälp av rent tankearbete, intuition och våra tidigare erfarenheter kan vi sedan undersöka möjliga lösningar och återigen använda våra data för att se om den valda lösningen ger ett bättre resultat.
Känner du dig någonsin överväldigad över att mängden data vi överöses av och samlar in bara fortsätter att öka?
– Absolut! Jag tror att moderna företag, och även samhällen, i dag är i ett läge av självbevarelsedrift där vi vill samla in och spara så mycket data som möjligt för vem vet, en dag i framtiden kommer vi kanske att behöva dessa uppgifter. Vi sparar allt om våra måltider och sömnvanor i hopp om att det kommer att hjälpa lösa ett problem som vi inte ens är säkra på att vi har. Jag tror att det är motiverat av rädsla.
Läs också: Dags att experimentera – så kommer ditt företag igång med Snapchat
– Det här gäller även företag – vi är rädda för att misslyckas så varför inte spara alla data och A/B- och C/D- och E/F-testa precis allt? Det här är mycket kraftfulla verktyg och jag hoppas därför att vi ska ha vett att använda dem där de får som mest effekt, och inte gällande vilken nyans av blå en logotyp bör vara. I sådana situationer kan faktiskt data vara en distraktion.
Vi lever i en värld som blir allt mer mobil för varje dag. Hur mycket fokuserar du på mobila plattformar i ditt dagliga arbete?
– När jag började på Buzzfeed arbetade jag med det mobila 100 procent av tiden. Min roll har förändrats sedan dess och nu fokuserar jag på interna verktyg för innehållsproducenter. Det är en intressant utmaning eftersom vi i regel sitter framför en dator och använder professionell programvara för att skapa innehåll som sedan är tänkt att konsumeras i mobilen. Att försöka få programutvecklare som mestadels sitter framför en dator att tänka mobilt är spännande.
På Webbdagarna Göteborg 21 – 22 september kan du höra Sabrina Majeed från Buzzfeed berätta mer om sina tankar kring data, vad vi ska samla in och hur vi kan använda dem smartast. Läs mer och boka biljett HÄR.