Mobilespelet Pokémon GO är utvecklat av Niantic och bygger på de populära japanska Game Boy-spelet och tv-serien Pokémon, som först kom ut 1995. Spelet går ut på att fånga Pokémons och bygger på AR-teknik (augmenterad verklighet) där den riktiga världen används som spelplan. Det efterlängtade mobilspelet utsågs redan vid lansering till det mest nedladdade spelet på en vecka någonsin på App Store.

I Pokémon Go jagar spelaren efter Pokémons, pocket monsters, som syns på kartfunktionen i spelet, för att sedan fånga dem i Pokémonbollar. Spelet innehåller även så kallade Pokéstops, där spelare kan få fler pokébollar och andra objekt, och dit man även med en ”lure model” kan lura till sig Pokémons under 30 minuter. Det finns även gym där spelare kan tävla mot varandra med sina starkaste Pokémons.

Läs också: Sänd video till världens största publik – så lyckas Loka med Facebook Live

– I Danmark har Burger King satsat på lures vid sina restauranger för att få in folk och i Japan gjorde McDonalds ett samarbete med Niantec i samband med lansering där 3000 restauranger blev sponsrade Pokémongym. På Hemnet har vissa bostadsannonser nämnt att de ligger i närheten av pokéstops eller gym som säljargument. De som antagligen tjänat mest på Pokémon Go i sommar är butiker som Teknikmagasinet och Kjell & Co, som sålt externa batterier, säger Deeped Strandh, digital varumärkesstrateg på Social by default.   

Deeped Strandh
Foto: Joakim SundströmDeeped Strandh.

MTR Express har tagit med sig spelare runtom i Stockholm på ett Pokémontåg och i Kungsträdgården har Telia tillhandahållit en laddningsstation för mobiltelefoner åt spelare. Ving arrangerar Pokémonjakter för familjer på sina Sunconnect Resorts på Rhodos och Maramis och Svenska Kyrkan bjuder in Pokémonjägare att ladda telefoner och vila upp sig inne i sina kyrkor.

På Kungsholmen har Com Hem utnämnt området framför sitt huvudkontor till ”Stockholms bästa pokéstop”. Här finns fyra pokéstops som företaget håller laddade med lures, vilket orsakat en stor samling spelare i parken. De har även satt upp ett gratis wi-fi som alla spelare i parken kan ansluta till för att spara på mobildata.

– Vissa påstår att flera hundra personer besökt parken varje dag, och under sommaren har gräsmattan och alla bänkar varit fulla. Det faktum att gräsmattan har dött visar att många har nött här under sommarveckorna. Det bästa tipset för att nå ut till spelare av Pokémon Go är att tillhandahålla något som besökarna har användning av, som wi-fi, vatten eller snacks, som förlänger dagen för en Pokémonjägare, säger Emma Svalin Sahlman, director operations, Com Hem.

Deeped Strandh har själv spelat Pokémon GO sedan lanseringen i juli. Efter närmare dagligt spelande och 15 mils promenad ligger han idag på level 24.

– Jag flyttade till en ny stad under sommaren och Pokémon GO har varit ett bra sätt att komma ut och utforska området på, samtidigt som jag träffat andra spelare. Folk träffas vid pokéstops och delar tips. Sedan har det uppkommit många lokal Facebookgrupper på olika orter runtom i landet där Pokémonjägare samlats och diskuterat spelet lokalt, säger Deeped Strandh.

pokémon

Deeped Strandh menar att den största hajpen nu börjar lägga sig i takt med att jobb och skola börjar igen. Det kan ändå vara värt för företag att göra en satsning på Pokémon GO nu, om målgruppen är rätt och man vill nå spelare som är runt 25 år och yngre.

– Pokémon GO kommer fortsatt att vara ett stort spel även om spelandet kommer att sjunka nu efter semester och lov. Det ryktas om att lokala annonsmöjligheter snart kommer att dyka upp inne i spelet, vilket kan bli intressant för företag. Om Niantic får ut version 2 av spelet snart kommer det även att skapa högre engagemang bland spelare under ett tag vilket företag kan anspela på, menar Deeped Strandh.

Läs också: Bytte CERN mot startupvärlden – här är expertens fyra bästa datatips

– En lärdom alla marknadsförare kan dra av den här hajpen är hur viktigt det är att vara snabb på pucken när något blir så här stort så snabbt. Man kan inte vänta i flera veckor tills det att man är tillbaka på jobbet på hösten. Det är alltid viktigt med trendspaning och företag som satsat på Pokémon GO har fått mycket positiv uppmärksamhet. Vi kommer troligtvis inte att se något som blir lika stort och når så brett som Pokémon GO på några år, men det är viktigt att hålla koll och vara beredd att agera snabbt när nästa hajp kommer. Om du märker att många yngre på företaget börjar engagera sig för en app eller en tjänst kan det vara en bra indikation på att företaget också bör finnas på den plattformen, avslutar Deeped Strandh.

Hör mer om smarta marknadsföringsknep på Webbdagarna Göteborg 21 – 22 september, där du möter både digitala superstjärnor och smarta forskare. Läs mer och boka HÄR.

Fakta

  • Lures. Om din butik, kontor eller restaurang ligger nära ett pokéstop i spelet kan du säkerställa att detta alltid är aktiverat med en lure (så att Pokémons dyker upp i området för alla spelare under 30 minuter). Fånga sedan upp spelarna dem med ett fysiskt erbjudande på plats. Kostnad, cirka 10 kronor per 30 minuter.
  • Lokala erbjudanden. Ställ ut en skylt på gatan och erbjud rabatter eller liknande till Pokémonspelare.
  • Bärbara batterier. Skylta med bärbara batterier eller dela ut dessa med din egen logotyp på till spelare. Telia gjorde bland annat detta i Kungsträdgården.
  • Tänk på kommande skollov. Planera inför kommande sport- och vinterlov då många skolbarn och tonåringar är lediga från skolan. Då är ett bra tillfälle att skapa engagemang för Pokémon GO igen. Kanske på skidorten eller vid en populär familjedestination.
  • Pokémon GO version 2. Håll utkik efter när Niantic släpper version 2 av spelet vilket kan innebära en uppgång i spelandet igen. Kom på relevanta budskap som anspelar till uppdateringarna i spelet.