Advocate marketing handlar om att få enskilda personer att prata om och förespråka ens varumärke. Att sätta en plan för hur företagets anställda kan dela företagsnyheter och branschnyheter i sina egna kanaler är enligt Maz Nadjm, grundare av den sociala säljplattformen SoAmpli, en satsning som gynnar hela företaget. Det är ett sätt positionera sig själv och teamet som experter inom branschen och kan även öka försäljningen.

– Det finns miljontals anställda som älskar företaget de jobbar för. De älskar produkterna, tjänsterna och varumärket. Frågan är hur man kan använda den positiva kraften och hjälpa sina medarbetare att agera varumärkesambassadörer. Många anställda vill dela nyheter om sitt företag i sociala medier, men vet inte hur de ska formulera sig rätt eller var de ska hitta informationen, säger Maz Nadjm.

Läs också: Styrelser svaga på digital transformation – saknar engagemang

Maz Nadjm har utsetts till en av världens 50 mest inflytelserika personer i sociala medier av Forbes och Sunday Times. Under 14 år drev han egen sociala medier-byrå i London och jobbade även för Ogilvy Group med sociala medier för deras tio byråer.

– När jag drev byrå jobbade vi med EE, en av Storbritanniens största mobiloperatörer. Jag pratade med en av tjejerna som satt i kundtjänst, och hon berättade att hon även på fritiden svarade på kundtjänstfrågor som kom in till EE i sociala medier. Det är ett tecken på kärlek till sitt företag. Frågan är hur man kan lyfta de anställda som engagerar sig på det sättet och uppmärksamma dem, men även hur man kan hjälpa dem att bygga sig själva i sociala medier inom sitt område, säger han.

Maz Nadjm menar att en stor andel av de anställda har både viljan och förmågan att bli inflytelserika i sociala medier, med hjälp av bra innehåll från marknadsavdelningen. Med en fungerande struktur för hur innehåll skapas och distribueras till de anställda kan säljteamet bli stjärnor i sociala medier och snabbt skapa nya leads och sälj via sina egna sociala medier-kanaler.

– Du kan jobba med den mest inflytelserika personen i världen, men ändå inte få ut något för varumärket om det inte känns äkta och långsiktigt. Många företag missar att de mest trovärdiga och hängivna influencers de har troligtvis är deras egna anställda. Det finns en styrka i att lyfta personerna bakom företaget, och att mänskliggöra sitt varumärke, säger Maz Nadjm.

soampli

SoAmpli är en plattform som låter marknadsavdelningen skapa och dela innehåll för sociala medier med resten av företaget, så att dessa sedan kan dela det i sina privata sociala medier-kanaler. Varje länk får en trackingkod kopplad till personen som delar, så att man kan följa vad som genererat leads och försäljning. Marknadsavdelningen får statistik för att lära sig vilket innehåll som fungerar bäst i vilka kanaler och sammanhang.

– Marknadsavdelningen och säljavdelningen måste komma närmare varandra. Säljavdelningen står närmast slutkunden och har press på sig att sälja. De vill dela innehåll och bygga sig själva som experter inom sin bransch, men hinner inte alltid läsa igenom de nyhetsbrev och guider som skickas till dem av andra avdelningar. Nyckeln är att producera färdigt innehåll, anpassat efter respektive kanal, och som säljarna sedan enkelt kan dela vidare med ett knapptryck. Samma gäller för alla avdelningar; även ledningsgruppen, HR, kundtjänst och marknad kan dela samma innehåll.

Läs också: Buzzfeed-chefen: ”Vi är rädda för att misslyckas – därför samlar vi data om allt”

Olika typer av innehåll passar olika bra på olika plattformar, och enligt Maz Nadjm är marknadsavdelningens uppgift att ta reda på vilket innehåll som skapar engagemang var, på samma sätt som de gör för företagets egna kanaler. För företagsnyheter rekommenderar han LinkedIn och Twitter, medan till exempel Facebook passar bättre för att lyfta mjuka värden från företaget.

– LinkedIn är den ledande professionella plattformen och här passar expertråd från branschen, case studies och företagsnyheter in. Twitter är bra för att nå ut med thought leadership-content till likasinnade. Facebook är en plattform som inte ska bombarderas med företagsnyheter eftersom den är mer privat, men här kan man fokusera mer på bilder på kollegor eller från företagsaktiviteter, och mer feel good-material som olika CSR- eller välgörenhetsprojekt, säger Maz Nadjm.

Mer om smart marknadsföring, innehåll för sociala kanaler, influencer marketing med mera på Webbdagarna Göteborg 21 – 22 september. Boka biljett i dag, de är på väg att ta slut. Hela programmet finns HÄR.

Fakta

  • Thought leadership – nyheter som handlar om ert område och visar på att ni besitter expertis från branschen. Kan vara både eget innehåll från företaget eller innehåll från externa tidningar, experter, influencers.
  • Inlägg som innehåller bilder på personer och team inom företaget – mänskliggör varumärket genom att visa och lyfta personerna bakom det.
  • Marknadsmaterial och speciella erbjudanden som känns logiska för anställda att dela.
  • ”Feel Good”-nyheter – som att företaget har blivit omnämnt i en studie som en av de bästa arbetsplatserna, att man engagerar sig i välgörenhet eller att man startat en ny hållbarhetssatsning på jobbet.
  • Eget innehåll som ligger och ”skräpar” på en blogg kan få nytt liv genom att omformuleras i bra format för LinkedIn och Twitter och sedan spridas av medarbetarna.