Att lära sig ett programmeringsspråk kan vara lika krävande som att lära sig ett helt nytt språk, men det finns många möjligheter med att lära sig att läsa och skriva grundläggande kod. Allt från att göra ändringar på en företagshemsida eller att hitta dolda mailadresser online till att bli en bättre beställare av it-tjänster eller samla in stora mängder data från en sajt.

– De flesta tjänster vi använder idag, särskilt inom marknadsföring, är digitala. Allt är på nätet. Det är värdefullt att kunna koda och att förstå kod för att förstå hur de tjänsterna fungerar. Programmering är väldigt kreativt, och att förstå vilka möjligheter som finns med olika tjänster öppnar upp för mycket nytt, säger Hanna Pettersson, medgrundare av Tjejer Kodar och Marknadschef på Uptrail.

Läs också: Så kan företag synas på Pokémon Go – och det här bör du tänka på inför kommande digitala hajpar

– Att lära sig att koda skapar också bättre kommunikationsmöjligheter över avdelningar på ett företag. Om it-avdelningen och marknadsavdelningar pratar samma språk blir det enklare att tillsammans förstå både möjligheter och begränsningar med olika projekt. Sedan är det värdefullt att kunna göra saker själv ibland även på marknadsavdelningen, som uppdateringar på hemsidan eller datainsamling, fortsätter Hanna Pettersson.

Under förra veckan befann sig 100 svenska kvinnor i Barcelona för att lära sig att koda, allt från grundläggande html och css till C#, Python och React på kodlägret Tjejer Koder. Under veckan byggdes det hemsidor, spel och hårdvara, både av erfarna och helt nya kodare.

– Det går att börja som total nybörjare på kodning och bli bra på det. Att börja med html och css är en bra start, eftersom de är väldigt visuella språk och man ser direkt på skärmen vad man skapar med koden. Det kan vara värt att gå en kurs för att förstå grunderna, eller så läser man på och gör övningar online på till exempel CodeAcademy, säger Hanna Pettersson.

viktoria asp
Viktoria Asp.

Viktoria Asp, en av deltagarna under Tjejer Kodar i Barcelona, är analytiker och kommunikationsansvarig på Crismart på Försvarshögskolan där hon skriver utredningar och utvärderingar inom krisberedskap samt har hand om hemsidan.

– Även om man inte jobbar som programmerare är det bra att lära sig kod eftersom du får en förståelse för vad som är möjligt att göra. Många som åker med Tjejer kodar jobbar i tech-branschen. Jag tror att oavsett vilket jobb du har så kan du hitta tillfällen då programmering hade gjort ditt jobb enklare, roligare och bättre, säger Viktoria Asp.

Viktoria Asp tipsar om att det kanske är enklare att börja koda sådant som är roligt och som man har ett intresse av. Som att bygga ett spel med katter eller att jämföra data på Twitter mellan Britney Spears och Beyoncé och se hur de kan samlas in, byggas upp och visualiseras. Om man börjar med roligare uppgifter och lär sig grundlogiken därigenom blir det enklare att använda kunskaperna i jobbet i nästa steg.

– I det långa loppet hoppas jag kunna använda kodkunskaperna i mitt jobb. Det finns mycket öppna data som skulle kunna användas som ytterligare en parameter i analyserna jag gör eller som en urvalsmetod för att välja vad som ska studeras. Än så länge är jag inte där men att gå kurser har gett mig en början och ledtrådar till hur jag går vidare och lär mig mer, säger Viktoria Asp.

Läs också: Här är teknikerna att ha koll på – och så förändrar de vår vardag

– Sedan tycker inte jag att man bara ska tänka att det är bra för karriären att lära sig koda. Det är roligt när du lyckas skapa häftiga saker med data. För oss som är dåliga på att rita är kodning ett perfekt sätt att vara kreativ på, säger Viktoria Asp.

Mycket går att lära sig själv online. Många programmeringsspråk har egna online-communities och träffas även regelbundet; bland annat läggs event upp på Meetup.com. På GitHub går det att hitta färdig kod att ladda ned och bygga vidare på. Det finns alltid andra som stött på samma problem som en själv och de flesta svar går att hitta via Google.

– Om man någon gång har en egen idé som kanske rör ens eget område kan det vara bra att veta hur man kan utveckla det själv, eller vilka möjligheter som finns. Jag rekommenderar att komma på en produkt eller tjänst man vill bygga, och att sedan lära sig de tekniker som behövs för att färdigställa den. Alltså att lära säga genom att jobba mot ett konkret mål, avslutar Hanna Pettersson.

Allra sista chansen att knipa en biljett till Webbdagarna Göteborg 21 – 22 september! Boka i dag HÄR!

Fakta

  • Det finns många bra kurser på nätet för att komma igång på egen hand, oavsett kunskapsnivå. Code Academy rekommenderas av utvecklare själva.
  • Börja enkelt och lär dig förstå html och css. Med grundläggande kunskap av dessa språk kan du enkelt uppdatera bilder, texter och utseende på hemsidor.
  • Hitta ett eget konkret projekt att utveckla, gärna något roligare så att det blir enklare att engagera sig i.
  • Gå en kvällskurs, en en-dagskurs eller åk iväg på ett läger för att komma igång ordentligt eller för att få hjälp att fördjupa din förståelse av olika kodningsspråk och dess möjligheter.
  • Det finns många meetups och communities kring olika programmeringsspråk. Anmäl dig och träffa andra som du kan lära dig från eller med tillsammans.