I närförorten Årsta i Stockholm som byggdes på 1940-talet har gamla mjölkbutiker för länge sedan byggts om till kontor och restauranger. Även modernare livsmedelsbutiker har fått lämna plats åt gym. Frågan är när livsmedelshandlare på allvar tvingas slå igen på grund av dagligvaruhandeln på nätet?

Mat är just nu det hetaste segmenten inom svensk e-handel. Under årets första halvår ökade försäljning av livsmedel på nätet med 35 procent och i år lär dagligvaruhandeln på nätet omsätta 5,7 miljarder kronor innan året är slut, enligt D-food Index. Det motsvarar drygt tio procent av svensk e-handel av fysiska varor, men knappt ett par procent av dagligvaruhandeln.

Läs också: E-handel: Nu tar marknadsplatserna över

Men med en tillväxt på runt 40 procent om året fördubblas dagligvaruhandelns försäljning på nätet vartannat år. Det kommer att påverka den fysiska dagligvaruhandeln inom några år.

– I Storbritannien står nätet för fem till sex procent av livsmedelshandeln och där är tillväxten fortfarande runt 20 procent, säger Staffan Mörndal, partner på riskkapitalbolaget Verdane, som är nätmatbutiken Mathems största ägare.

Drivna entreprenörer som Linas Matkasse närmar sig en miljard kronor i omsättning med etableringar i Norge, Finland, Holland och senast i Danmark genom köpet av RetNemt. Den mera klassiska nätmatbutiken Mathem räknar också med att omsätta en miljard i år. Samtidigt har alla storskaliga dagligvarukoncerner stora nätmatsatsningar. Idag utnyttjar 178 av Icas 1 300 handlare företagets e-handelsplattform.

– E-handel passar långt ifrån alla Ica-butiker. För oss är det viktigt att det är rätt butiker som engagerar sig. När vi når uppåt 300 butiker kommer vi att ha en bra täckning över hela landet. Ingen annan e-handelsaktör kommer att ha den lokala närvaro som Ica kommer att ha, säger Anders Svensson, Icas vd till nyhetssajten Breakit.

Ica har ett fiasko med central e-handel bakom sig. En storskalig e-handelssatsning lades ner eftersom kunderna inte var mogna ännu. Dessutom är ägarstrukturen med handlarägda butiker en bromskloss för e-handeln. När nu Ica lanserade sitt andra stora initiativ kring e-handeln blev det en decentraliserad modell där lokala handlare driver sina egna nätbutiker. Prissättning och leveransmodeller bestämmer de lokala handlarna själva. Ica centralt tillhandahåller en teknisk plattform där handlaren betalar utifrån omsättning så att även mindre handlare ska kunna satsa på näthandel.

Jonas Ogvall
Jonas Ogvall, vd Svensk Digital Handel.

Även koncernen Axfood lade ner sin första e-handelssatning i början på 2000-talet och köpte senare nätbutik NetXtra bara för att sälja den till Mathem. Nu har Axfood för tredje gången insett att framtiden finns på nätet. De lanserar näthandel för båda sina kedjor Willys och Hemköp. Willys testar i Stockholm och i Kungsbacka söder om Göteborg.

Coop har haft e-handel i olika former under många år. Under hösten kommer Coop att öppna ett e-handelsnav vid Kungens Kurva i Stockholm och de har nyligen lanserat en så kallad smart matkasse tillsammans med startuppföretaget Gastrofy, där kunderna kan plocka ihop en egen måltidskasse utifrån recept. En tjänst som Mathem haft i många år.

Det är naturligtvis avgörande att de traditionella aktörerna storsatsar på e-handel, även om det handlar om en omvändelse under galgen. Men det är utan tvekan kundernas efterfrågan på matförsäljning på nätet som driver fram utvecklingen.

Läs också: Videoexperten: Därför är rörligt inte något val – det är ett måste

– Du är närmare handlaren när du handlar mat på nätet än när du handlar i en vanlig stor butik. Vem känner igen dig i butiken som du handlar varje vecka i? Vem reklamerar en vara som blir dålig för snabbt som är köpt i en vanlig butik? Näthandlaren värnar om sina kunder på ett annat sätt eftersom det är så dyrt att nyrekrytera kunder. På nätet är det mycket enklare att reklamera, säger Jonas Ogvall, vd på Svensk Digital Handel.

Webbdagarna Offentlig sektor 25 oktober är eventet för dig som jobbar med digitala kanaler inom Sveriges kommuner, landsting, myndigheter och övrig offentlig verksamhet. Konkreta tips, inspiration och föreläsningar om den digitala utvecklingen. Hela programmet och mer information finns HÄR!