Det här är del 2 i vår serie om betallösningar på nätet.
Del 1: Betaltrender: Swish dominerar, Apple Pay på g och Wywallet försvinner
Ingen svensk app har på så kort tid vunnit användarnas hjärta. Med fem miljoner användare som skickar pengar tre gånger i månaden känner alla till Swish, som främst används för att i realtid skicka pengar mellan privatpersoner. Fyra år efter lanseringen är betalappen Swish det mest meningsfulla digitala varumärket i Sverige, enligt en undersökning gjord av varumärkeskonsulterna LynxEye. Swish kommer före storheter som Google, Spotify, Netflix, Wikipedia och Facebook.
– Swish löste ett reellt problem. Vi gjorde dessutom rätt när vi valde att skapa appen som ett eget varumärke vid sidan om bankerna. Det var också viktigt att vi valde att använda mobilnummer och inte bankkontonummer som kontonummer, säger Per Ekwall, presskontakt på Getswish som ligger bakom Swish.
Läs också: Vad innebär det att ta internet på allvar? Så här jobbar Helsingsborgs stad med digitala kanaler
Swish löser problemet med dagens kontantbrist i samhället. När kort har tagit över allt fler av våra betalningar har vi slutat att ta ut kontanter. Det har gått så långt att vi har fått problem när vi ska ge pengar till privatpersoner. Denna lucka fyller Swish, där överföringarna till skillnad från banköverföringar sker i realtid.
Swish är ett samarbetsprojekt mellan bankerna. Getswish är en liten organisation som fick sin första vd först med Anna-Lena Wretman i oktober i år. Teknikutvecklingen sker inom Bankgirocentralen.
Men den enorma succén har solkats ner på vägen. I februari i år lanserades Swish för e-handlare. Många e-handlare hade redan på egen hand implementerat Swish i sina butiker, men med Swish nya API skulle Swish etablera sig som ett betalsätt på nätet i stor skala. Hos nätbutiker som Lindex tog Swish snabbt 25 procent av transaktionerna.
Den 24 maj kom beskedet att Swish för e-handlare skulle stängas ner till augusti. En felaktig struktur på tjänsten gjorde att Swish inte klarade av anstormningen av kunder.

– Nedstängningen är det största betalfiaskot sedan Cash-kortet lanserades 1997, säger Patrik Müller, evangelist på betalväxeln Dibs.
Och i mitten på november är tjänsten fortfarande inte uppe. Getswish har fått mycket kritik för hur de hanterade informationen till e-handlarna vid nödstoppet.
– Utvecklingen går enligt plan, men vi vill inte lova ett datum när Swish för e-handlare är uppe igen, säger Per Ekwall, presstalesman för Swish.
Läs också: Här är de 6 bästa tipsen för marketing automation
Bankerna var sent ute med tjänster för nätbetalningar. Med Swish ville de ta en revansch utan motstycke i betalhistorien. Frågan är om e-handlare i en värld där de knappast accepterar minuter i nertid för sina betallösningar kommer att ta tillbaka Swish i sina kassor?
– Swish kommer tillbaka. E-handlarna kommer kanske att vänta ett par månader efter återlanseringen, men eftersom Swish snabbt blev ett populärt betalsätt hos kunderna kommer betalsättet att komma tillbaka, säger Patrik Müller, på betalväxeln Dibs.
Sannolikt kommer Swish att på kort tid ersätta direktbetalningar via internetbank, som är ett dyrt betalsätt för mindre e-handlare. Men det finns nackdelar för konsumenterna med Swish.
– Nackdelen för konsumenterna med att handla på nätet med Swish är att de betalar i förskott för varor som ännu inte har levererats. När skojare har lurat kunder att betala med kort för varor som aldrig levereras har kunderna kunnat få tillbaka pengarna. Denna möjlighet finns inte för Swish, säger Patrik Müller.
Succén med fem miljoner användare sätter även tryck på den traditionella handeln att införa Swish. För att handeln ska börja ta emot betalningar via Swish i större utsträckning är det nödvändigt med integration i kassor och betalterminaler.
– Med fem miljoner användare finns det en stor efterfrågan på Swish. Vår ambition är att tillhandahålla Swish för alla, säger Per Ekwall.
Webbdagarna Stockholm 21 – 22 mars 2017 är eventet som tar dina digitala affärer till nästa nivå. Under två fullspäckade dagar kommer föreläsare i världsklass att engagera, entusiasmera och erfarenhetsdela. Content, growth, konvertering, samarbete, artificiell intelligens, rörligt, roi, sociala medier, e-post, digitalisering. Och mycket mer. Boka din plats redan idag.