– Huvudanledningen till att meddelandeappar växer bland de yngre är att man är trött på det publika, att slänga ut ett meddelande som är öppet för många att se. Med meddelandeappar handlar det mer om privata grupper och om direktkommunikation med dina närmaste vänner, säger Deborah Lygonis, grundare av den virtuella världen och meddelandeappen Friendbase.
Facebook fortsätter att växa i alla åldersgrupper, förutom bland dem under 16 år, enligt statistik från Svenskarna och Internet 2016. De yngre internetanvändarna vänder sig istället till meddelandeappar där de tillåts vara mer privata. Bland 12- till 15-åringarna använder i dag 59 procent Kik, medan bara 4 procent av dem över 26 år gör detsamma. Upp till 25 år är det minst 75 procent av svenskarna som använder Snapchat.
Läs också: Så mäter du rätt i sociala medier – och kan investera smartare
Friendbase är en app för ungdomar under 16 år som är uppbyggd som en virtuell värld där du kan gå runt och chatta med dina vänner. En central del av tjänsten är att det ska vara en trygg miljö där man jobbar aktivt för att motverka näthat. Deborah Lygonis tror att unga kanske också väljer bort traditionella, öppna sociala nätverk eftersom det där är vanligt med en hårdare ton.

– För företag som vill nå ut till yngre målgrupper idag är det viktigt att satsa mer på meddelandeappar som Kik eller Snapchat. En strategi är att skapa micro-communities dit målgruppen bjuds in att prata mer direkt med en. Enklast är att börja med att bjuda in folk från dina befintliga sociala medier kanaler. I ens nya micro-communites krävs dock ett väldigt lokalt angreppssätt där man talar direkt till målgruppen och till deras behov. Det är viktigt att inte bara jobba med text utan även med bild och video, att kommunicera på sätt som passar in i kontexten, säger Deborah Lygonis.
Adidas har satt upp målet att bli ”det mest personliga varumärket” och har startat hyperlokala communities via Whatsapp i städer runtom i världen. De lokala grupperna kallas ”squads” och medlemmarna där får nyheter från Adidas tidigare än andra.
– Adidas jobbar även med att ge sina squad-medlemmar direktaccess till Adidas Stars via WhatsApp, Adidas ambassadörer som ofta är kända atleter som unga ser upp till. Fler företag skulle kunna jobba med att ge unga direktkontakt med sina förebilder genom meddelandeappar.
Det finns även annonslösningar för meddelandeappar. Med Snapchats lösning går det antingen att sponsra en story, och däri även visa upp en kort videoannons, eller att sponsra ett geofilter eller en selfielense som användarna sedan själva väljer att använda.
Kik har en belöningsbaserad annonslösning, där användare i utbyte mot att titta på reklamfilm ges så kallade Kik Points som kan användas för att få tillgång till bland annat olika emojis. WhatsApp har meddelat att de nu delar information med Facebook, och kommer troligen inom kort att låta företag kommunicera med medlemmar genom appen.
– Det viktiga är att reklam inte ska kännas påtvingande i meddelandeappar, utan erbjudas mer på användarnas villkor. Utmaningen är att annonsbudskapen måste vara mer personliga. Du kan inte slänga ut ett och samma budskap till en massmarknad längre. Folk är inte intresserade av det. Det är viktigt att hitta mer lokala och specifika budskap som fungerar i mindre demografier, för att lyckas skapa en dialog och en relation med konsumenten, säger Deborah Lygonis.
Läs också: Katarina Graffman: Så håller du koll på ungas medievanor
Chattbotar spås också bli en viktig del av hur företag kommer att kunna synas i meddelandeappar framåt. Kik uppmanar företag att skapa en Kik bot, en chattbot som användare kan interagera med direkt. Även Facebook har öppnat upp för möjligheten med bottar på meddelandeappen Messenger.
– Framåt kommer meddelandeappar att göra det allt viktigare för företag att utveckla egna chattbotar, eftersom det inte kommer gå att hantera all denna direktkommunikationen med människor. Chattbotar upplevs ändå mer personliga än att följa någon på ett öppet socialt medium. Framåt kommer vi att ha möjlighet att boka taxi, beställa mat eller boka en tid hos tandläkaren via företags chattbotar. Här finns mycket att lära från den kinesiska appen WeChat, där både beställning, kundtjänst och leveranser inom e-handel görs via chattbotar på appen.
Marknadsföring i appar som Kik, Messenger, Snapchat med flera dyker självklart upp som ämne på Webbdagarna Stockholm 21 – 22 mars 2017. Boka en biljett redan i dag!
- Fundera på din målgrupp och vilka meddelandeappar de använder idag.
- Använd dina traditionella sociala medier och nyhetsbrev för att bjuda in dina användare att bli del av lokala grupper och communities som du skapar på till exempel WhatsApp eller Kik.
- Fundera på vad du kan erbjuda de personer som frivilligt blir en del av din lokala community i appen du väljer. Kan de få nyheter innan alla andra, speciella rabatter, tillgång till direktkommunikation med en känd person?
- Se över möjligheten att bygga en egen chattbot redan idag, och testa den för till exempel kundtjänst på Messenger.