Det här är tredje delen i vår serie om modern rekrytering. Här hittar du övriga delar:
Del 1: Moderna jobbletare ställer höga krav – 70 procent vill ansöka via mobilen
Del 2: Vad händer när allt fler väljer att starta eget?
– Det är viktigt att göra ansökningsprocessen så enkel som möjligt, då får man högre konvertering och bättre ansökningar. Många topptalanger har nog redan idag ett annat jobb, och är inte den typ av personer som brukar sitta och fila på ett CV om söndagarna. Det ska gå enkelt och vara roligt för dem att via mobilen kunna söka sig till ett nytt ställe, säger Gustaf Winnberg på Uptrail.
Läs också: Funderar du på att starta eget som it-konsult? Här är sju saker du måste kunna.
Uptrail är en mobil tjänst där användare kan söka jobb direkt via mobilen, utan CV eller personligt brev. Ansökan går istället ut på att svara på ett antal frågor som arbetsgivaren väljer ut, till exempel om tidigare erfarenhet, kompetens eller varför man söker jobbet.
Läs också: 20 begrepp inom digital marknadsföring du måste ha koll på 2017
– Arbetsintervjun börjar redan i jobbannonsen. På så vis blir det både enklare för den som söker jobbet, som snabbt kan söka via mobilen på promenaden eller tunnelbanan, såväl som för rekryteraren som sparar tid på att läsa igenom CV:s och istället får svar på de frågor de verkligen vill ha svar på, säger Gustaf Winnberg.

För att attrahera topptalang till företaget menar Gustaf Winnberg att det i grund och botten handlar om att vara ett bra företag, med en bra produkt och som har en bra tillväxt. För att personalen sedan ska vilja stanna kvar krävs en bra personalpolitik och en inspirerande och spännande företagskultur som man kan identifiera sig med. Nöjda medarbetare sprider gärna ordet om sitt företag, vilket också är ett bra sätt att attrahera nya talanger.
– Efterfrågan på till exempel kompetenser inom it är extremt hög samtidigt som utbudet är lågt. Kandidaterna kan välja och vraka. Man vill göra det enkelt för dem att nå dig och söka jobb hos dig. Tänka mer på konsumentupplevelsen. Som med Klarna där man kan genomföra ett köp med ett klick, eller Spotify där man har all sin musik enkelt tillgänglig. Du måste göra det enkelt för målgruppen du vill nå, förklarar Gustaf Winnberg.
Att utforma en bra annons är också viktigt för att folk ska intressera sig för en tjänst. Här handlar det om att kommunicera smart, och att vara ärlig och genuin. Att fylla på jobbannonsen med en lista över förmåner på jobbet samt bilder på kontorsmiljö och medarbetare, ger en bättre och mer tilltalande helhetsbild. Sedan måste rollbeskrivningen vara tydlig.
– Marknad och HR borde jobba närmare varandra vid rekryteringsprocesser med att skapa en bra annons som är tillräckligt kort för att läsas på mobilen, har många bra bilder och ett attraktivt format, säger Gustaf Winnberg.
Enligt en undersökning från Universum där 24 000 universitetsstudenter tillfrågats om sin drömarbetsgivare är de viktigaste egenskaperna hos en arbetsgivare att de tar balansen mellan jobb och privatliv på allvar, kan erbjuda en kreativ arbetsmiljö och har spännande produkter. Det är också viktigt att företaget kommunicerar ett högre syfte med sin verksamhet.

Ett annat sätt att attrahera topptalang och visa upp sitt företag är genom att jobba mer med videoannonser. Stefan Lidén driver rekryteringsföretaget Next u, där företag och kandidater lägger upp arbetsannonser och arbetsansökningar via video. Efter nyår lanseras även ett mobilt personlighetstest som kommer att fungera som första delen av ansökningsprocessen. Om kandidaten går vidare kommer hen sedan på egen hand att få spela in en video på en minut för att svara på företagets frågor direkt via mobilen. Video ger en mer personlig och ärlig bild av såväl företaget som kandidaten, menar Stefan Lidén.
– Min grundtes har alltid varit att lägga fokus på personliga egenskaper. Att inställning och engagemang är viktigare än vad du har jobbat med tidigare. Framåt kommer vi att ha flera olika jobb och yrkesroller. Det är en generation som är mer nyfiken. CV är ett historiskt dokument och det har sett likadant ut i alla åldrar. Med video får man en helt annan känsla av vem som döljer sig bakom, menar Stefan Lidén, vd på Next u.
Läs också: Stefan Krafft på Billogram: Kundupplevelsen är viktigaste trenden 2017
Enligt Stefan Lidén får jobbannonser med video som de lägger upp i sociala medier mellan 15 000 och 20 000 visningar, medan annonser med bara text i snitt får 500 visningar. Från 2014 till 2016 har Next u sett hur antalet jobbsökande via mobilen har ökat på deras sajt från 9 procent till 47 procent.
– Självklart ska det gå att söka jobb via mobilen, prata med målgruppen där målgruppen befinner sig. Jag tror också på mer kreativa frågor i ansökningsprocessen, där kandidaten ombes motivera på film varför de ska få jobbet. Vi ser hela tiden hur video växer som medium, givetvis borde det även gälla inom rekryteringsbranschen. Företag borde med fördel ha separata karriärsidor där de kan bygga på med mer relevant material om hur det är att jobba hos dem, säger Stefan Lidén.
Employer branding är fortsatt viktigt för att attrahera topptalang, men det handlar mer om att vara ärlig och genuin än om att jobba med flashiga bilder där man försöker framställa sig som världens bästa arbetsplats.
– Det handlar om att kommunicera tydligt, kring vem man är, hur kontoret ser ut, hur man är klädd där. Att våga berätta om sina värderingar. Sedan är det viktigt att inte glömma bort de kandidater man väljer att inte gå vidare med, de ska få en bra återkoppling. Du vill ge ett bra intryck av ditt företag i alla steg, menar Gustaf Winnberg.
Både Gustaf Winnberg och Stefan Lidén menar att det är viktigt att synas där målgruppen befinner sig. Ofta är topptalanger inte på jakt efter nytt jobb, och då är det viktigt att servera dem med möjligheterna.
– Rekryteringsbranschen kan lära sig mycket av e-handlare som är duktiga på att en produkt dyker upp i en användares feed. Du vill synas på Facebook, i jobbsökargrupper, i nyhetsbrev, i Googles Display Ad Network så att annonsen även dyker upp på bloggar som din målgrupp gillar att läsa. Be också de anställda att dela jobbannonsen i sina sociala medier. Troligtvis känner de andra i sitt nätverk som har liknande erfarenheter och skulle passa in i organisationen, säger Gustaf Winnberg.
E-handel, content, sociala medier, konvertering, digitalisering, webbplatser, innovation, organisation och mycket, mycket mer. På Webbdagarna Stockholm 21 – 22 mars 2017 blir det både inspiration och konkreta tips, allt levererat av talare i världsklass. Läs mer och boka din biljett i dag.
Se till att det går att söka jobbet direkt i mobilen. Det ska vara enkelt att ansöka direkt via mobilen. Begär du eventuell kompletterande information i form av ett bifogat CV riskerar du att tappa talangen.
Var ärlig i din bild av företaget. Använd bilder, förmåner och värderingar för att förmedla företagskulturen, men gör det ärligt. Köp inte bilder utan använd dina egna.
Var tydlig med vad du letar efter. Krångla inte till det, berätta tydligt vad personen förväntas göra i rollen. Annars är det risk att personen du anställer väljer att inte stanna kvar.
Jobba mer med video. Gör en film där den rekryterande chefen själv berättar om rollen och företaget, och där miljön från kontoret syns. Det ger en bättre och mer personlig bild av företaget. Filma även medarbetare och låt dem berätta vilka de är och hur de klättrat inom företaget.
Använd kanaler där din målgrupp finns. Publicera och sprid din annons på exempelvis sociala medier eller annat forum där du vet att din målgrupp finns. De flesta talanger är passiva och söker kanske inte aktivt jobb.
Be dina medarbetare att dela jobbannonsen. Det är stor chans att de i sina nätverk har personer med liknande kunskaper och som dessutom skulle passa in i kulturen på företaget.