Det här är första delen i vår artikelserie om meddelandeapparna som dominerar i Asien. I kommande delar kommer vi bland annat att titta på Line och KakaoTalk.

WeChat har en unik marknadsfördel i Kina, ett land där tjänster som Facebook, Instagram, Snapchat och Google är blockerade. Men trots avsaknaden av konkurrens fortsätter WeChat, med ett team där medelåldern är 27 år, att utveckla nya innovativa lösningar som överraskar de kinesiska användarna.

Yanling Duan jobbar som kreativ rådgivare på den egna kommunikationsbyrån DuiA Communication och har dessutom har utsetts till en av de mest inflytelserika designpersonligheterna i Kina.

– WeChat är integrerat i själva fibrerna av det kinesiska samhället. Det är en helt egen mobil onlinevärld vi pratar om; en plattform där 100 miljoner dagliga samtal och videosamtal sker. 50 procent av användarna spenderar 90 minuter per dag på appen, och en vanlig WeChat-användare spenderar 580 yuan (cirka 740 kronor, reds anm) i månaden på att skicka ”lucky money” till vänner, berättar Yanling Duan.

Läs också: 20 begrepp inom digital marknadsföring du måste ha koll på 2017

”Lucky money”, eller hongbao, är en traditionell del av den kinesiska kulturen där pengar ges i röda kuvert till vänner och familj vid olika högtider. 2014 introducerades en funktion med samma namn på WeChat, där användare kunde göra överföringar till vänner för att visa uppskattning. Funktionen kan även användas som en uppkopplad plånbok.

WeChat må vara en meddelandeapp, men användningsområdena är mycket mer än bara chatt och telefon. WeChat är både kommunikation, spel, dating, shopping, bank och transport på ett och samma ställe.

– När jag är i Kina använder jag WeChat för att boka taxi, betala restaurangnotan, fylla på min mobil, ringa efter hemleverans, köpa biobiljetter eller till och med för att hitta mikro-välgörenhetsprojekt som jag sedan för över pengar till direkt. Vad gäller e-handel så tar jag del av rekommendationer från vänners poster på appen och kan sedan shoppa direkt via länkarna de lägger upp, säger Yanling Duan.

Att sätta upp och hantera ett officiellt “public account” på WeChat är ett måste för företag i Kina, menar Yanling Duan. Idag är det vanligt för nya företag att hoppa över att bygga en hemsida helt och hållet för att istället ha med företagsinformation, kommunikation och e-handelsfunktioner direkt på sitt WeChat-konto.

Ett företag som har varit väldigt framgångsrikt på WeChat är Yi Tiao. Det började som en videoblogg där treminuters livsstils- och designdokumentär laddades upp dagligen under ett år. Snart hade kanalen blivit en av de största livsstilskanalerna, med över en miljon följare och över hundratusen dagliga tittare. Yi Tiao har även integrerat en webbshop på sitt konto, och är en av de högst värderade kanalerna på WeChat.

I augusti förra året blev Dior det första lyxvarumärket att sälja en unik väskmodell, ”Lady Dior”, direkt via appen. Väskorna såldes för 28 000 yuan (cirka 36 000 kronor) styck, och produkten var helt slutsåld redan dagen därpå.

– WeChat har fått mycket uppmärksamhet nyligen i takt med att den nya funktionen ”mini-program” lanserats. Miniprogram liknar en app store som är integrerad i WeChat, och visar tydligt på hur företaget planerar att erbjuda fler professionella verktyg för att bli ett fullständigt mobilt ekosystem i Kina, säger Yanling Duan.

Det spås att WeChats miniprogram helt kommer att omdefiniera betydelsen av appdistribution i Kina. Ett miniprogram i WeChat fungerar som en egen app. Du scannar en QR-kod, kan beställa en taxi och sedan betala för den direkt inne i WeChat. Om tjänsten kräver användarens identitet kan denna hämtas från användarens WeChat ID. Programmet används utan att lämna WeChat, och det finns inget behov av att ladda ned en helt ny app på din telefon. Via WeChat mini-program blir appar plattformsneutrala, vilket gör det enklare för företag att utveckla en app som alla oavsett telefonmodell kan använda.

Läs också: Så vill Messenger bli din enda app – och därför kommer det att funka

WeChat är den främsta onlineplattformen för att visa upp, kommunicera, sälja och att bygga varumärkeslojalitet i Kina. Istället för att fokusera på flera kanaler som Facebook, Instagram, en e-handelssajt och andra kommunikationskanaler fungerar WeChat mer som en one-stop-shop för allt på den kinesiska marknaden.

– Sverige som varumärke är väldigt starkt i Kina, samtidigt verkar det som att knappt någon har lyckats bygga en stark WeChat-community här. Sedan gäller så klart samma principer som på alla marknader för att lyckas. Att viska om det unika med sitt varumärke och vinna hjärtat av en trogen målgrupp. Det är nyckeln för att komma in på en ny marknad, avslutar Yanling Duan.

Yanling Duan tipsar nordiska företag som söker sig till den kinesiska marknaden att ta kontakt med kontot "nordic center北欧中心“ där det är kostnadsfritt för företag och institutioner att lägga upp information mot en målgrupp på runt 5 000 personer som har en knytning till Skandinavien.

Meddelandeappar är ett ämne du kan höra mer om på Webbdagarna Stockholm 21 – 22 mars 2017. Knip din biljett redan i dag, innan de tar slut. Läs mer och boka HÄR!