Det här är andra delen i vår serie om meddelandeappar i Asien. Den första, om WeChat, hittar du här: Så blir WeChat ett mobilt ekosystem – miniprogram revolutionerar appmarknaden
Sydkorea är ett uppkopplat land, med stabil tillgång till internet och fritt wifi på de flesta ställen. Koreanerna lever ”mobile first” och är vana att kunna sköta allt via sina smartphones, särskilt under timslånga resor i bil eller med kollektivtrafik till och från jobbet om dagarna.
– Kakao Talk är tveklöst den mest populära mobila livsstilsplattformen i Sydkorea, med över 90 procent av smartphoneanvändarna anslutna. Kakao Talk har utvecklats till en given plattform i samhället, dit användare förutom för chatt och samtal även vänder sig för nyheter, musik, spel, e-handel och olika fysiska tjänster, säger Susanne Fuglsang, executive producer på Promag och Another Tomorrow, styrelseledamot och advisor för Geek Girl Meetup och Eyevinn Technology.
Läs också: Så kan företag synas på Pokémon Go – och det här bör du tänka på inför kommande digitala hajpar
– Jag började använda appen 2010 för att kunna hålla kontakten med mitt affärsnätverk i Sydkorea, med mina vänner och speciellt med vår dotter som hade flyttat till Seoul. Det var i princip ingen som hade Facebook på den tiden i Sydkorea, så det fanns egentligen inget val. Idag använder jag Kakao Talk när jag ska ringa till mina kontakter i Sydkorea, det är smidigt och gratis. Sedan använder jag mest basfunktionerna som att skicka videos och foton. Gruppchatten är perfekt för att skapa olika grupper för varje kund och ämne. Ibland om jag vill skoja lite använder jag deras voice filter som gör att man låter jätterolig. De byter ut dem med jämna mellanrum, berättar Susanne Fuglsang.
För företag i Sydkorea är Kakao Talk en given och viktig plattform. Mindre företag brukar använda appen som en intern kommunikationskanal, medan större företag använder den för extern kommunikation.
– Min dotter Jenny som bor i Sydkorea har tillgång till alla tjänsterna från Kakao, så hon använder ofta Kakao Talk Gift shop för att skicka presenter till kunder och kompisar, men även för att handla saker åt sig själv. Det finns över 100 000 produkter från 2 000 varumärken att välja från, allt från kaffevouchers och smink till elektronik, berättar Susanne Fuglsang.
En tjänst som Susanne Fuglsang finner intressant är Kakao Plus Friend. Den fungerar som en digital fanclub för de populära K-pop-artisterna och för musikbranschen. Genom tjänsten får användaren tillgång till unikt fanmaterial, förhandsvisningar av musikvideos (bland annat via Youtube), möjlighet att lyssna på de senaste låtarna (bland annat via Spotify) samt kan ta del av de senaste nyheterna om sina favoritartister.
– Det är ett smart sätt att marknadsföra artisterna på utan att det känns lika påträngande som vanliga annonsformat i mobilen.
– På senare tid har Kakao Talk även givit sig in på fintech-marknaden, och numera går det att både beställa taxi, överföra pengar och betala med appen. Ärligt talat är det svårt att hinna med att ha koll på allt nytt som lanseras från företaget Kakao via deras olika appar och tjänster. Jag tror att till och med koreanerna har svårt att hinna med eftersom det lanserar nya produkter så ofta, men det är definitivt mycket mer än en chattfunktion.
En annan intressant tjänst från KakaoTalk är story funding som lanserades 2015. Här är fokus på att crowdfinansiera enskilda stories eller projekt. Nu i januari 2017 lanserades även People Funding med mer fokus på individen bakom, en crowdfundingplattform som stöttar lokala innehållskapare.
– People funding är uppbyggt på ett sätt där kreatörer har som målsättning att locka till sig så många följare som möjligt. Tanken är sedan att supportrarna förser kreatören med månatliga donationer, som de själva bestämmer summan på, i allt mellan sex månader och upp till ett år. Jag känner igen tänket från medborgarjournalistik-plattformen Oh My News, där man också var först ut i världen med medborgarskrivna nyhetsartiklar som finansierades med hjälp av privata läsare, berättar Susanne Fuglsang.
Läs också: Därför överlever Swish både fiasko och konkurrens
Just den kreativa aspekten av innehållet som finns på Kakao Talk är centralt på appen. Det finns en funktion som heter Kakao Page, där företag och individer kan skapa digitala marknadsplatser och sedan sälja vidare bilder, ljud och texter. Populära produkter är bland annat webcomics, e-böcker, fiktiva berättelser och videos.
– Alla kan skapa och ladda upp innehåll på Kakao Page och sälja det direkt till konsumenter. Intäkterna fördelas mellan parterna och cirka 50 procent går alltid till den ursprungliga innehållskaparen. Emoticons eller stickers som föreställer kända artister, skådespelare eller animerade figurer är populära att köpa. Ett paket med 24 stickers kostar allt från 20 till 30 kronor, berättar Susanne Fuglsang.
– Stickers är jätteviktigt och definitivt anpassat för att passa den sydkoreanska marknaden. Koreaner har en förkärlek för tecknade karaktärer och har inga problem med att använda symboler som vi i Sverige kanske inte skulle vara lika bekväma med. Den kulturella skillnaden i förhållningsättet till tecknade karaktärer visar sig också i försäljningen av "emoticons" som står för en betydande del av intäkterna på plattformen.
Susanne Fuglsang lyfter också de merchandisestrategier som finns bakom Kakao Talk. De populära karaktärerna som finns i dessa emoticons tar sig ut i den fysiska världen genom öppnandet av egna Kakao Friends-butiker. I dag har man 18 butiker i 15 städer i Sydkorea som samarbetar med företag som LG Care, Coca-Cola, Samsung Publishing med flera.
Kakao Talk finns idag på 15 språk med över 170 miljoner registrerade användare. Företaget fokuserar nu på expansion till andra delar av Sydostasien, så som Malaysia, Indonesien, Filippinerna och Vietnam. Även i Västvärlden börjar diskussioner föras kring huruvida en stor och bred plattform som Kakao Talk eller WeChat skulle kunna bli lika betydelsefull i vårt samhälle framåt.
– Som svenskt företag skulle jag definitivt studera deras affärsmodell och ta inspiration för möjligheten att utveckla anpassade versioner av en del tjänster. Jag tror att användaren oavsett var i världen man bor gillar att hitta så mycket som möjligt på ett ställe, vilket företaget Kakao lyckats bra med. Sedan beror det på så många andra faktorer än vad användaren vill ha för att kunna säga om det skulle gå att skapa en lika bred plattform här i väst. Anledningen till Kakao Talks framgång är ju just att de är lokala och baserar sina tjänster utifrån de unika kulturella och strukturella förutsättningarna som ibland bara finns i Sydkorea, avslutar Susanne Fuglsang.
På Webbdagarna Stockholm 21 – 22 mars 2017 kan du, bland mycket annat, lyssna till en spännande teknikspaning från just Sydkorea. Vad är på gång och vilka trender kommer att påverka även svenska företag? Läs mer och boka biljett HÄR.