Det här är tredje delen om meddelandeappar i Asien. Här finns de två första delarna, om WeChat och Kakao Talk:
Del 1: Så blir WeChat ett mobilt ekosystem – miniprogram revolutionerar appmarknaden
Del 2: Lokalt, kreativt och populära stickers – här är nyckeln till Kakao Talks succé

Visuell kommunikation är central i Japan. Det syns tydligt på Line, en app som bygger mycket på så kallade stickers, stora emojis. De kan köpas via Line Store eller samlas genom att man följer företagskonton. Enligt siffror från förra året skickas i snitt 2,4 miljarder stickers på Line varje dag. 

– Japan uppfann emojikulturen, så givetvis är stickers på Line viktigt för oss. Vi samlar på stickers för att se till att vi har de bästa. Vissa företag erbjuder limited edition stickers, vilket ger oss god anledning att följa dem, säger Akiko Yoshitake, onlinemarknadsförare som bland annat jobbat på byrå och startup i Tokyo.

Globalt har Line 700 miljoner registrerade användare, varav 220 använder appen varje månad. Företaget har även en stark närvaro i andra sydostasiatiska länder som Thailand och Indonesien. Det fjärde största användarlandet är Spanien, Line har gjort en satsning på spansktalande marknader med en spansk version av appen.

Läs också: Därför bör marknadschefen leda den digitala transformationen

Line har utsetts till en av de mest lönsamma apparna genom tiderna, tack vare sin försäljning av stickers, spel, appar och merchandise.

– Line används av japaner i alla åldrar. Det främsta användningsområdet är för att kunna ringa gratis samtal och för att skicka textmeddelanden. När vi träffar nya människor byter vi hellre kontaktuppgifter via Line än via telefon eller mejl, eftersom det känns mindre privat, säger Akiko Yoshitake.

Företag kan sätta upp officiella konton på Line som användare sedan kan lägga till som vänner. Här kan företaget skicka ut meddelanden direkt till sina följare, i form av texter, bilder och filmer. Vanligt är också att skicka rabattkuponger som kan användas i butik eller online. Företag kan även ansluta en chattbot till sitt konto som kan svara om en användare skriver till dem.

– Om man skriver till Netflix konto på Line får man rekommendationer på olika filmer och serier att titta på beroende på vilket humör man är på. Mitt lokala gym skickar ut meddelanden om öppettider och lediga klasser, berättar Akiko Yoshitake.

– Företag i Japan idag har en närvaro på flera olika plattformar för att nå ut med sina budskap så effektivt som möjligt. Det är i princip fem huvudkanaler som står i fokus och där de flesta försöker ha en närvaro – Facebook, Line, Twitter, Youtube och Instagram.

Det finns annonsmöjligheter i Line, bland annat går det att köpa utrymme för promoted stickers. Användare kan också samla Line Points genom att titta på annonsvideos eller lägga till officiella konton som vänner. Poängen kan sedan användas för att köpa nya stickers i Line Store.

I Line Store kan vem som helst skapa och sälja ett eget set med stickers. Det händer att kända personer tar fram och säljer stickerset föreställande dem själva. Det är även vanligt att vänner skickar stickerset till varandra som presenter. Akiko Yoshitake är särskilt glad över ett set med Mumin-stickers som hon fick av ett mediebolag hon följer på appen.

Line har också skapat ett gäng egna animerade karaktärer som är centrala inne i appen, de så kallade Line Friends. När man skaffar Line får man stickers med dessa karaktärer gratis. Line har byggt en hel visuell värld utanför appen med fokus på Line friends, med fysiska butiker och kaféer i Japan som har massor av merchandise tillhanda. Line har bland annat även gjort samarbetat med svenska Gustavsberg och tagit fram brandade tallrikar och koppar.

Läs också: Så får du topptalanger att söka sig till ditt företag

Likt WeChat och Kakao Talk har Line utvecklat en rad olika tjänster i appen för fler användningsområden än kommunikation. Bland annat finns tjänster som Line Tv och Line Taxi. Line Pay fungerar för betalning och för pengaöverföringar till vänner. Line News är ett kurerat nyhetsflöde där användare kan ta del av nyheter från flera nyhetskällor på en och samma plats.

– Huffington Post Japan är ett uppskattat medieföretag som finns med på Line News. I deras kontobeskrivning skriver de att de dagligen kommer att uppdatera med nyheter, såväl som bilder på söta djur, säger Akiko Yoshitake.

Livevideo växer även genom streamingtjänsten Line Live. Akiko Yoshitake berättar att bland annat det internationella musikfenomenet ”Pen Pineapple Apple Pen” har en stor livekanal på Line.

Förra sommaren börsnoterades Line på New York Stock Exchange och gjorde samtidigt en pr-kampanj där de köpte stora reklamytor över hela Times Square. Som del av kampanjen bjöd Line in användarna att broadcasta sig själva och sitt eget innehåll på skärmarna för att visa på den stora community som appen har.

– Sättet japaner kommunicerar på i Line är väldigt anpassat efter vår kultur, där det visuella står i fokus. Det är viktigt att förstå för den som vill ha en aktiv närvaro på appen, avslutar Akiko Yoshitake.

Meddelandeappar är ett ämne du kan höra mer om på Webbdagarna Stockholm 21 – 22 mars 2017. Knip din biljett redan i dag, innan de tar slut. Läs mer och boka HÄR!