Gig Economy innebär att jobba med olika projekt i stället för att ta en fast anställning. Det kan vara som frilansare eller konsult, som heltidsjobb eller som extrainkomst. Det innebär att ta sig ifrån företeelsen att sitta vid samma skrivbord, jobbandes mellan 9 och 5, för att istället bestämma över sina egna arbetsuppgifter och sin egen arbetstid.

Enligt en studie från McKinsey är idag 162 miljoner människor av arbetskraften i USA och Europa, eller mellan 20 till 30 procent, en del av gig economy.

Läs också: Därför behöver ditt företag inte någon app – fem råd från experten

Jag har en kompis som är startup-grundare, men drar in extrapengar genom att promenera hundar i London via appen DogBuddy. Jag pratade med en Uber-chaufför som var pensionär men körde taxi extra för att träffa folk. En kommunikatör berättade igår att han drivit byrå i 12 år, men valt att inte anställa. Istället jobbar de med frilans- och byrånätverk och plockar in de personer som krävs för att få bästa resultat vid varje enskilt uppdrag.

Enligt Freelance Union i USA väljer folk att bli frilansare för att bestämma över sin egen tid. Att kanske jobba 36 timmar på en vecka istället för 40, men ändå kunna dra in lika mycket pengar. Få mer tid över till fritid. Förbundet menar även att de här personerna håller sig friskare än heltidsanställda.

BBC pratar om att fyra miljoner engelsmän jobbar hemifrån. Antalet co-working spaces har växt från runt tusen år 2011, till elva tusen år 2016. Själv sitter jag i skrivande stund på ett kafé i Fitzrovia i London, sippandes på en cappucino, omringad av andra personer som sitter med sina laptops och jobbar.

Arbetsmarknaden förändras. Vi har rört oss från en verklighet där vi såg fram emot att få den där guldklockan efter 50 år på samma arbetsplats, till ett klimat där vi inte ens behöver jobba med samma saker från dag till dag.

Jag har tänkt mycket på intervjun jag gjorde med Markus Christiansson, kommunikationsstrateg på Arbetsförmedlingen, i höstas. Om hur företag i framtiden kommer att behöva plocka in fler perspektiv för att överleva. Hur kommunikatörens roll blir att agera facilitator och bjuda in flera människor att tycka till om projekt och kampanjer. Hackathons blir vanligare. Människor kommer att jobba med mer kreativa arbetsuppgifter, medan automatisering och AI sköter det mer monotona. Vi behöver alla lära oss att ta oss an nya roller.

Jag har frilansat de senaste sju åren. En dag hjälper jag en skola att förbättra sin digitala kommunikation, en annan föreläser jag om personal branding på Google Campus i London och en tredje kanske jag scoutar videoproducenter åt en japansk startup under en hajk utanför San Francisco. Jag trendspanar och jobbar som frilansjournalist åt Internetworld. Och ibland drar jag igång egna projekt, som den nya digitala communityn Svenska Nomader som ska bli en mötesplats för svenskar digitala nomader; de som vill jobba platsoberoende med världen som kontor.

Läs också: Därför bör marknadschefen leda den digitala transformationen

Den digitala nomad-profilen Pieter Levels förutspår att det kommer att finnas 1 miljard digitala nomader år 2035. Fler personer blir frilansare, det blir billigare att resa och vi kommer att äga färre saker.

Sharing economy och gig economy går hand i hand. Om vi inte har en lägenhet, en bil, eller ens en egen säng; varför vara kvar i Stockholm? Varför inte spendera några veckor i värmen varje vinter innan du blir pensionär?

Samhället blir mer digitaliserat, och stora marknadsplatser skapas online där frilansjobb läggs ut. Via digitala verktyg kan vi ta oss an flera projekt parallellt, och jobba med företag från hela världen.

Givetvis ställer det här krav på arbetsgivare och företag hemma i Sverige som fortsatt vill knyta sig an kompetens. Hur konkurrerar man med världen? Om rätt strategi blir att tillåta mer flextid och distansarbete, eller om vi helt enkelt kommer behöva vänja oss vid att plocka in rätt frilansare för varje uppdrag, återstår att se.

På Webbdagarna Stockholm 21 – 22 mars blir det föreläsningar om allt från konvertering till content, från e-post till sociala medier. Och inspiration i världsklass! Läs mer och boka HÄR!