Det här är fjärde och sista delen i vår serie om meddelandeappar i Asien. Här hittar du de första delarna:
Del 1: Så blir WeChat ett mobilt ekosystem – miniprogram revolutionerar appmarknaden
Del 2: Lokalt, kreativt och populära stickers – här är nyckeln till Kakao Talks succé
Del 3: 2,4 miljarder stickers varje dag – visuellt i fokus på japanska Line

Svenska ambassaden i Kinas WeChat-konto har idag drygt 12 300 följare. Här delar ambassaden artiklar om sitt arbete och om Sverige. Satsningen är ett led i ambassadens pågående arbete med digital diplomati, som i enlighet med utrikesdepartementets prioriteringar syftar till att utveckla digitala kanaler för att stärka och kompletterar det ordinarie diplomatiska arbetet.

– Genom att publicera artiklar på WeChat bidrar ambassaden till kunskap om och intresse för Sverige och svenska värderingar, och det ger oss möjlighet att nå läsare inom specifika intresseområden, säger Yuchen Wu, som är social mediehandläggare på svenska ambassaden i Peking.

Läs också: Gig economy: Utan lägenhet, bil och egen säng – varför inte dra till värmen?

WeChat är Kinas största app för direktmeddelanden, med över 800 miljoner aktiva användare varje månad. För kineser har det idag blivit naturligt att byta WeChat-information istället för telefonnummer när de träffas. Yuchen Wu berättar att nästan alla svenskar som är boende och förankrade i det kinesiska samhället använder WeChat. På ambassadens konto sker all kommunikation på kinesiska, eftersom den huvudsakliga målgruppen är kineser.

– WeChat är nu snarare ett mobilt operativsystem än en chattapp. För flera år sedan lanserade appen en betalfunktion, och man kan nu se symbolen för WeChat Pay överallt i Kina, till och med i lokala butiker på landsbygden och små fruktstånd på gatorna. Själv använder jag appen för att hålla kontakt med vänner och familj, beställa taxi och mat, boka biobiljetter, överföra pengar, läsa nyheter och betala notan på restauranger, säger Yuchen Wu.

På WeChat kan företag, myndigheter, nyhetsportaler, etablerade personligheter och kändisar öppna egna officiella konton. Till skillnad från den mer Twitterliknande mikrobloggen Sina Weibo går det på WeChat att publicera längre och välredigerade artiklar. Svenska ambassaden publicerar i genomsnitt en artikel i veckan på sitt konto.

– Fokusområden är den generella Sverigebilden, svenska värderingar och svenskt samhälle och livsstil. Vi kommunicerar också ambassadens egna projekt, som de inom medicin, transportlösningar, CSR, miljöteknik, utbildning och kultur. Vi publicerar också information om ministerbesök till Kina, viseringsfrågor och Sverigerelaterade nyheter i Kina.

WeChat påminner om Facebook i att varje person har en egen profilsida som är kopplad till en användaridentitet, och i de flesta fall även till ett telefonnummer. Yuchen Wu menar att kvaliteten på följarna därför är mycket hög om man jämför med andra sociala medier i Kina som Sina Weibo, där det går att köpa falska följare.

Läs också: Därför dominerar Swish och det kan vi lära av Kina – här är hela serien om betallösningar

– Att förbereda ett WeChat-inlägg tar betydligt längre tid än att skriva ett inlägg på Weibo, eftersom formatet på WeChat gör att våra följare väntar sig en välskriven artikel med bilder och/eller video. Det är dock en bra kanal för att nå ut med mer detaljrik information och fördjupa kommunikation kring vissa frågor.

– Att alla använder WeChat under hela dagen gör att vi kan vara ganska säkra på att våra följare också läser vad vi skriver. Varje inlägg på WeChat når ut direkt till följarna och försvinner inte i textflöden, berättar Yuchen Wu.

En nackdel med WeChats officiella konton är att det inte går att se vad folk skriver om och kommenterar på ambassadens inlägg när de väljer att dela dessa vidare till sina egna nätverk. Yuchen Wu berättar att WeChat är mer effektivt i att nå ut med kvalitetsinformation, men också mer exklusivt då det är svårare för ett officiellt konto att skapa en dialog med sina följare.

– Den primära användningen av WeChat är fortfarande kommunikation. Ett stort antal kinesiska företag använder sig också av WeChat som verktyg i arbetet. Det går att skapa arbetsgrupper, arrangera telefonmöten och dela dokument, vilket ofta fungerar mer smidigt än mejlväxling. WeChat Pay har blivit en annan viktig funktion med vilken folk kan betala nästan allt med mobilen. Funktionen för att skicka ”röda kuvert” med digitala pengagåvor vid högtidliga tillfällen, ursprungligen relaterat till det kinesiska nyåret, har blivit väldigt populär och används nu året runt. Det går också att investera i onlinefonder med appen, säger Yuchen Wu.

Svenska organisationer och företag måste ha en kinesisk representant för att kunna öppna ett officiellt konto på WeChat. Det kan antingen vara företagets egen filial som är registrerad i Kina eller ett kinesiskt företag som kan och vill representera dem.

– Man måste ha stor lokal kännedom och kännedom om mediet för att nå fram till kinesiska användare. För att rekrytera följare är det viktigt att ha ett tydligt budskap, som i all kommunikation, och att våga genomföra kreativa marknadsföringskampanjer. Myndigheter eller officiella organisationer måste tänka på att skriva i en tillgänglig språkstil och hålla koll på heta ämnen i sociala medier, avslutar Yuchen Wu.

Sociala medier, content, e-handel, roi, digitala strategier, smart marknadsföring och kunden i fokus är några av de ämnen som tas upp i våra kunskapsspår på Webbdagarna Stockholm 21 – 22 mars 2017. Boka biljett innan 8 februari – spara 1 500 kronor.