Det finns två sätt att jobba med Facebook Messenger som en sponsrad marknadskanal. Det första är att driva trafik från en annons till Facebook Messenger istället för till exempel till ens sajt. Detta genom att annonsera med vanliga news feed-annonser i både desktop och mobilen med Messenger som måladress. Det är ett fantastiskt verktyg för att starta en dialog med sina kunder, säger Nicklas Krus, head of social media och senior sökmotorkonsult på Pineberry.

– Det andra sättet du kan jobba med Facebook Messenger är genom så kallade "sponsrade meddelanden", vilket innebär att du kan skicka ut meddelanden och erbjudanden direkt till dina kunder inne i Facebook Messenger, fortsätter Nicklas Krus.

Läs också: Ingen mer magkänsla – dags att koppla sociala medier till affärsstrategin

Facebook Messenger är en av världens mest populära mobilapplikationer, med över en miljard aktiva användare. I takt med att fler rör sig bort från traditionella sociala medier och in i mer slutna konversationer på meddelandeappar, blir det allt mer intressant för företag att hitta sätt att nå sina målgrupper där.

Alla som har ett annonskonto och en företagssida på Facebook kan annonsera för att driva trafik till Facebook Messenger. För att kunna skicka ett sponsrat meddelande måste dock kunderna redan ha inlett en dialog med företaget, genom att ha skrivit direktmeddelanden på företagets sida eller genom att de inlett en diskussion efter att ha sett en Messenger-annons på Facebook. Det är anledningen till att de flesta företag jobbar med båda typer av Messenger-annonser för att maximera effekten, förklarar Nicklas Krus. Först för att få kunder att starta en dialog, och sedan för att hålla dialogen levande.

Det är väldigt tidigt för att hitta eller bestämma vad som är best-practice. Men något som du bör fundera över är just hur du kan driva dina kunder till att starta en dialog med ert företag. När dialogen är inledd bör du fundera över hur du kan skapa ett innehåll som väcker intresse och känns personligt. Kom ihåg att du annonserar direkt in i deras inkorg i Facebook Messenger, säger Nicklas Krus.

När annonser började dyka upp på Instagram under 2015 fick de blandad respons från användarna. Vissa kände att de sponsrade inläggen förstörde användarupplevelsen. En liknande respons kan komma från användare när företag plötsligt börjar skriva till dem direkt inne i Facebook Messenger.

– I början kommer det givetvis att finnas de som upplever det som inkräktande. Men jag tror nyckeln ligger i frekvensen och innehållet. Annonserar du allt för ofta kan effekten bli motsatt och du tappar kunder, har du ett innehåll som är väldigt generellt kommer intresset att vara lågt från dina kunder, säger Nicklas Krus.

I slutet av januari rapporterade Facebook att de i Thailand och i Australien även har börjat rulla ut sponsrade annonser på startsidan på Messenger, som syns under ens konversationer med vänner på appen.

Än är det för tidigt att säga exakt hur annonsering i Messenger fungerar jämfört med annan annonsering på Facebook.

Läs också: 2,4 miljarder stickers varje dag – visuellt i fokus på japanska Line

– Av det vi har sett bör du jobba med flera olika placeringar där Facebook Messenger kan vara ett väldigt effektivt sätt att kommunicera direkt med kunder eller potentiella kunder. Med Facebook Messenger öppnas ett flertal olika möjligheter för att till exempel återaktivera gamla kunder, eller kommunicera med kunderna innan köp på ett sätt som inte varit möjligt tidigare. Ett bra exempel på detta är alla chatbottar som börjar komma, där tanken är att automatisera kommunikationen och göra den mer effektiv, säger Nicklas Krus.

Chatbottar kommer troligen att spela en viktigare roll i Messenger och andra meddelandeappar för företag, då det blir det mest effektiva sättet att föra kunddialog med många personer parallellt. Idag jobbar till exempel redan hotellkedjan Hyatt med att svara på kundtjänstrelaterade frågor via en Messengerbot, och Disney står bakom en Miss Piggy-bot där användare kan chatta direkt med den populära Muppets-karaktären. De som följer CNN:s bot på Messenger kan få personligt anpassade nyheter, och även ställa direkta frågor om aktuella nyheter.

Chattbottar, sociala medier och digital marknadsföring är bara några av alla ämnen vi tar upp på Webbdagarna Stockholm 21 – 22 mars 2017. Boka innan midnatt onsdag 8 februari, så sparar du 1 500 kronor på biljetten. Mer info HÄR!

Fakta

1. Sätt mål. Sätt tydliga mål med annonseringen, som till exempel vad vill du uppnå, hur mycket får det kosta, hur ska du göra det? 
2. Var beredd att svara. Om du ska annonsera till och i Facebook Messenger bör du även kunna hantera och besvara de frågor som skickas in. Om du inte har en bra process på plats kan det komma som en chock och effekten bli motsatt det ni planerat.
3. Utveckla en chattbot. Undersök möjligheten att utveckla en chattbot för att sköta den ökande kundkontakten inne i Messenger.
4. Bli inte tjatig. Att övervaka frekvensen är a och o när du annonserar i sociala medier. Att visa för många annonser under en kortare period brukar sällan vara effektivt.