För sjätte året i rad ordnar Fredrik Wass, bloggare och journalist, utmaningen Blogg100, med start första mars. Vem som helst är välkommen att vara med och precis som tidigare år handlar det om att blogga ett hundra dagar i rad, utan avbrott.

– Det går inte att motstå engagemanget från deltagarna och alla som redan i januari börjar fråga om det blir någon ny utmaning. Det känns också viktigare än på länge att manifestera och organisera sig i saker som handlar om yttrandefrihet, men också i alla de positiva saker som jag upplever att Blogg100 betyder för mig och många andra, säger Fredrik Wass.

Årets Blogg100-utmaning känns extra angelägen, menar Fredrik Wass, och lyfter fram vikten av att stå för det fria ordet och att respektera varandra.

– I år får man gärna fundera på vilken roll vi spelar när det gäller åsiktsyttringar och tonläget på internet. Men precis som tidigare så bloggar man om det man själv vill, och sätter själv ambitionsnivån.

Läs mer: Topp100 2017 – här är Sveriges 100 bästa på nätet

Fredrik Wass själv är en van bloggare, han startade sin första blogg redan år 2004. Under Blogg100 har han tidigare år bloggat både som privatperson och i sin yrkesroll.

– Eftersom jag omvärldsbevakar i jobbet och skriver mycket om internet- och medieutvecklingen så funderar jag på att låta Blogg100 gå åt det privata hållet för mig i år. Relationer, träning, kropp och hälsa är alltid intressanta områden och jag upplever också att det är fler kvinnor än män som skriver om det. Kanske kan jag bidra till att balansera upp det.

De senaste åren har trenden varit något vikande vad gäller deltagande bloggare, enligt Fredrik Wass.

– Just nu är det 150 bloggare anmälda ungefär, men det brukar dyka upp ganska många både när utmaningen startar och längs vägen. Det ska dock jämföras med första årets Blogg100-utmaning då vi var cirka 20 personer som deltog.

Läs mer: Kommunicera rätt – därför måste du lyssna innan du skriver

Att bloggen skulle ha spelat ut sin roll håller Fredrik Wass inte med om, även om det traditionella bloggformatet i dag har konkurrens från andra digitala plattformar.

– Bloggen, och att som enskild person publicera sig på internet är så långt ifrån ute som det går att komma. Idag finns förstås fler kanaler, och det som många gjorde på bloggen förr hamnar i Facebookuppdateringar eller Snapchat-meddelanden idag. Vi har också sett hur influencer-världen växt rejält och samtidigt professionaliserats. Det finns idag många fler varianter på vad det innebär att vara bloggare.

Även om konkurrensen är hård går det alldeles utmärkt att dra igång en ny blogg i dag. Det gäller att välja ett ämne eller en nisch som du är genuint intresserad av, annars kommer du inte att orka blogga på längre sikt.

– För det andra är det viktigt med rätt ambitionsnivå. Många sätter ribban otroligt högt i början, med långa matiga inlägg som tar timmar att producera. Sedan orkar de inte leva upp till sina egna förväntningar, säger Fredrik Wass.

Se till att knyta kontakter med andra bloggare och bevaka samt länka och referera till vad andra skriver om. Då hamnar din blogg i en kontext och får fler läsare.

– Bonustipset är att inte glömma bort att tipsa om dina inlägg i andra kanaler, kanske via ett nyhetsbrev, som uppdateringar på Facebook, Twitter och andra sociala medier samt helt enkelt prata med människor du träffar, säger Fredrik Wass.

Läs mer: Sociala medier att hålla koll på – från Snapchat till Tumblr

Fredrik Wass lyfter fram tre faktorer som avgör om en blogg blir framgångsrik eller inte.

– Engagemang, långsiktighet och att vårda relationen till läsarna. Det är din viktigaste tillgång och också det som gör bloggande roligt.

I dagens till stor del visuella och bildbaserade kommunikation, vilken roll tycker du att det skrivna ordet spelar?

– Det skrivna ordet är fortfarande den snabbaste medieformen vi har idag, kanske ihop med bilder. Både ljud och video tar längre tid att konsumera, är extremt linjärt och svårt att navigera i, men passar förstås utmärkt för att förmedla känslor och berättelser som berör. Textkommunikation går snabbare att konsumera, fungerar bättre i sökmotorerna än så länge och kan rymma både bredd och djup. En kombination där man använder det format som passar bäst för det man vill säga är förstås det bästa, men texten finns ju nästan alltid med som en ingång, oavsett om det handlar om att beskriva ett videoklipp eller fördjupa sig i ett superlångt inlägg, säger Fredrik Wass.

Webbdagarna Stockholm 21 – 22 mars 2017 är snart fullbokat, missa inte att köpa din biljett innan de tar slut. Läs mer och boka HÄR.