I en ny studie från Olapic, en digital plattform för användargenererat innehåll, uppger 80 procent av de svenska respondenterna att de har laddat upp en bild och taggat ett varumärke åtminstone en gång. Att lyfta mer ”förtjänat” användargenererat innehåll visar sig vara en lyckosam contentstrategi för företag.

– Spelreglerna har ändrats. Nu är vi ute efter mer autentiska bilder i sociala medier. Högkvalitativa reklambilder känns inte äkta. Att en annan person har tagit sig tiden att fotografera något och ladda upp det på nätet validerar att det är av bra kvalitet, säger Jose de Cabo, grundare av Olapic.

Flera företag har börjat uppmana kunder att dela deras varumärke i sociala medier. Det kan göras genom att be kunder att tagga bilder med en specifik hashtag eller genom att göra en aktivitet på plats i exempelvis den fysiska butiken och uppmana besökare att ladda upp bilder.

Läs också: Maxa räckvidden på Facebook – så här översätter du inläggen till olika språk

– Ett sätt att komma igång är att be influencers att ladda upp bilder på din hashtag. Du kan till exempel skicka dem kläder och be dem att ladda upp på sociala medier. Då ser resten av målgruppen det här beteendet och börjar efterhärma det, säger Jose de Cabo.

– Sedan behöver du en rutin för att övervaka de bilder som kunder tar och laddar upp. Du kan söka direkt på Instagram på ditt varumärkesnamn, eller på specifika hashtags du har valt. Därefter kurerar du innehållet för att lyfta de bästa bilderna.

Jose de Cabo, grundare av Olapic
Jose de Cabo, grundare av Olapic.

Jose de Cabo påminner om vikten av att be användare om lov att dela deras bilder i företagets kanaler.

– Det är viktigt att vara transparant med din målgrupp. Skriv till dem att du gillar bilden och fråga om ni får använda den i er marknadsföring. Sedan kan du använda bilden i sociala medier, i nyhetsbrev och på hemsidan. På så vis ser andra personer hur era produkter ser ut i verkliga livet, fortsätter Jose de Cabo.

42 procent av de svenska respondenterna säger att de litar mer på användargenererat innehåll än på annat slags innehåll i sociala medier, som det som varumärkena tar fram själva.

Studien visar även på vikten av att människorna på bilderna ser ut som vanliga människor. Hälften av de tillfrågade anger att de skulle vara mer benägna att köpa en vara efter att ha sett en positiv eller användargenerarad bild online som de kan relatera till.

Klädföretaget Monki ber sina kunder att ladda upp bilder på sig själva i Monkis kläder på hashtaggen #monkistyle. Monki lyfter sedan ett urval av bilderna i sina sociala medier och på hemsidan. Olapic har byggt ett verktyg som via maskininlärning går igenom de bilder som laddats upp på #monkistyle och som sedan kan koppla klädesplaggen direkt till rätt plagg i Monkis webbshopp. På så vis ser kunder användargenererade bilder i anslutning till respektive klädesplagg när de besöker shoppen.

Läs också: Så annonserar du i Facebook Messenger – tajming, innehåll och bottar

– Vi har gjort mätningar på hur kundbeteendet påverkas om användargenererade bilder används i e-handel, och sett att konverteringsgraden ökar. Kunden får mer information och en bättre bild av en produkt när de ser den användas av en annan person, säger Jose de Cabo.

På frågan om varför de delar bilder av varumärken i sociala medier anger 36 procent att man helt enkelt vill dela med sig av sina senaste inköp till vänner. Samma andel uppger att de vill att märket ska veta att de gillar produkten. Ytterligare 18 procent hoppas på berömmelse, och att varumärket ska lägga upp deras bilder på sin sida.

– Att lyfta användargenererade bilder i företagets sociala medier hjälper också att bygga en community. De som följer kontona kommer att se att det inte bara är företaget som pratar, utan även kunderna. För den enskilda person vars bild du delar bygger du också en djupare relation genom att låta dem agera varumärkesambassadör, avslutar Jose de Cabo.