– Kunderna vill inte bara se studiobilder på en modell i en steril miljö. De vill se hur produkterna ser ut hemma, på kontoret, på en nattklubb eller i skolan. De vill få en bild av en produkt i alla kroppsformer och i alla sammanhang. Hur faller en klänning på någon med min kroppstyp? säger Ville Kangasmuukko, vd på Bubbleroom, som uppmanar sina kunder att dela bilder på #bubbleroomstyle.

Att en kund tar sig tid att ta en bild och lägga upp den på en hashtag bevisar att de är nöjda på riktigt. Det är en tydlig trend att kunder i dag letar mer information på sociala medier, de förlitar sig inte bara på handlaren och handlarens produktbilder, förklarar Ville Kangasmuukko.

Läs också: Digital marknadsföring: Så kan du dra nytta av kundbilder i sociala medier

– Bubblerooms grundare och förre vd för företaget hade en vision redan för flera år sedan om att göra e-handelsshopping mer social. Att skapa känslan av att besöka en butik och se andra kunder prova våra kläder. Bubbleroom startade då en bloggportal vid sidan av e-handeln, men det lyckades aldrig fullt ut. Antingen besökte man bloggportalen eller e-handeln. Med användargenererat innehåll blir det helt annorlunda, där integreras användarnas bilder både på landningssidan, kategorisidan och produktsida.

bubbleroom
Ville Kangasmuukko.

– Produkter som har minst en användargenererad bild har en betydligt högre konvertering än när man bara ser en modellbild. Dessutom har vi färre returer på de produkter som även har användargenererade bilder. Kunder med olika kroppsformer får en annan känsla för hur ett plagg kommer se ut på just dem innan de handlar, säger Ville Kangasmuukko.

Enligt Ville Kangasmuukko har inredningsbranschen sedan länge förstått möjligheterna med användargenerade bilder. Inredningssajter visar upp kundernas egna bilder av hemmet för att skapa en mer autentisk känsla. Bland andra möbelföretaget Mio jobbar med att lyfta kundernas bilder, något som passar väl i en tid då många vill visa upp sina hem och sin inredningsdesign på nätet.

– Varje gång vi skickar ut ett mejl och tackar för ett köp skriver vi även och påminner om att kunden gärna får lägga ut en bild på Instagram med hashtaggen #bubbleroomstyle för en chans att vara med på vår hemsida. Vi märker att folk tycker att det är kul att komma med på vår sajt, och att visa upp det för vänner.

– Vi påminner om vår hashtag i våra nyhetsbrev och på vår hemsida, och vi säkerställer att de influencers och affiliates vi jobbar med även använder hashtaggen. Sedan vi började jobba med användargenererat innehåll har vårt Instagramkonto växt från runt 10 000 följare till över 72 000 följare. Jag är övertygad om att anledningen är att vi började jobba mer med kundernas bilder, säger Ville Kangasmuukko.

Läs också: Så annonserar du i Facebook Messenger – tajming, innehåll och bottar

En annan aktivitet som Bubbleroom har gjort i sina fysiska butiker är att installera en kamera i spegeln utanför provrummet och be kunder ta bilder på sig själva med kläderna där. På så sätt påminns de om hashtaggen och Bubbleroom kan få bra användargenererade bilder även om kunden i fråga inte köper produkterna.

– Vi frågar alltid kunden om lov innan vi lägger upp något i våra kanaler. Vi försöker släppa igenom så mycket bilder som möjligt, för att skapa en transparant och ärlig bild av våra kunder. Vi blandar kundernas bilder med våra studiobilder och bilder från influencers och affiliates, berättar Ville Kangasmuukko.

Ett exempel på en produkt som har fått ökad försäljning till följd av användargenererade bilder är en camel-färgad kappa från Bubbleroom. Så många influencers och kunder har laddat upp bilder på sig själva i kappan att alla inte har fått plats på sajten, och kappan har sålt slut flera omgångar.

Bubbleroom använder verktyget Olapic för att samla in och distribuera bilderna i sitt e-handelsflöde. Ville Kangasmuukko menar att det även går att bygga en egen plattform, eller att börja mer manuellt och samla in innehållet på egen hand och lägga upp.

– Vem är en bättre ambassadör för varumärket än dina kunder? Det viktigaste är att våga komma igång och släppa in sina kunder i kundkommunikationen. Att visa hur dina kunder ser ut och beter sig för andra kunder är mer inspirerande och trovärdigt än om företaget själv gör det, avslutar Ville Kangasmuukko.