– Arbetet är en sådan otroligt stor del av våra liv. Något som fascinerar mig är var gränsen går mellan privat och professionellt liv; det suddas ut allt mer, särskilt för unga. Vad man jobbar med blir mer av ett livsprojekt för unga, och det ställer ju ett högt krav på vilken typ av arbete man har, säger Sofia Rasmussen, VD på Rasmussen Analys.

Enligt Ungdomsfokus 2017, en undersökning från Rasmussen Analys i samarbete med Nyheter24-gruppen, är de tre viktigaste fokusområdena i arbetslivet för unga idag att ha trevliga kollegor och en trevlig miljö, en hög lön och möjlighet till personlig utveckling.

– Efterfrågan på personlig utveckling har vuxit sig stark under de senaste decennierna i Sverige. Jag tror att personlig utveckling är det nya karriärsbegreppet. Det som är status idag är att du kan skryta om att du växer som människa på jobbet. Det behöver man tänka på som arbetsgivare om man vill vara attraktiv, menar Sofia Rasmussen.

– Tidigare klättrade man upp för en karriärstrappa. Idag är det mer horisontellt, det handlar om att bredda sig som människa, fortsätter hon.

Läs också: Mycket prat, många frågor, en sak i taget – det är Svenska kyrkans succérecept på nätet

Sverige är ett väldigt individualistiskt land där vi redan i skolan lär oss att tänka själva och fundera över våra egna värderingar. I ett land med hög välfärd tillåts vi lägga fokus på andra frågor i arbetslivet, något Sofia Rasmussen också tror är en av anledningarna till att Sverige idag anses vara ett av världens mest innovativa länder.

Att kunna identifiera sig med ett företags värderingar blir också viktigare. Tidigare hade offentlig sektor ofta ett privilegium när det kom till att attrahera människor som vill hjälpa andra och bidra till en bättre värld, men i takt med att företag tar mer ställning och engagerar sig i olika CSR-projekt ser Sofia Rasmussen hur detta har förändrats.

– Åhléns pratar om att bryta könsroller, H&M har kvinnor som bär slöja i sina reklamkampanjer och Coop uppmanar folk att äta mindre kött, även fast det är kontra-produktivt då de själva säljer kött. De här företagen behöver inte ta ställning i frågorna men de väljer att göra det ändå, att koppla varumärket till goodwill. Sådant attraherar andra typer av medarbetare, menar hon.

Att sätta värderingar på organisationsnivå som alla på företaget kan relatera till kan vara utmanande. Företagets kärnvärden bör därför ses som något pågående, menar Sofia Rasmussen. Internt bör det vara ett långsiktigt arbete, och tas upp regelbundet för diskussion på måndagsmöten med medarbetarna.

På dagens arbetsplatser blir det allt viktigare att allas insatser ska räknas och alla idéer ska tas till vara på.

– Feedback är det som är absolut viktigast för unga hos en bra chef enligt undersökningen. En majoritet svarade att de ville ha mer feedback än vad de får idag. En chef som ger återkoppling på prestationer, är rak och tydlig, och kan förmedla förväntningar. Ibland hör vi chefer säga att unga ställer för höga krav på feedback och beröm, men det är samtidigt en väldigt viktig faktor för att de ska trivas, säger Sofia Rasmussen.

Det går att ge både formell och informell feedback, påminner hon. Formell feedback kan ges vid medarbetarsamtal, kanske någon gång i månaden, medan informell feedback är sådant man kan få i korridoren, i ett mail eller på sociala medier.

– Jag tror också att många företag skulle må bra av att medarbetarna såg varandra mer. Att skapa mer inkluderande och kreativa organisationskulturer där vi uppmanar till nya idéer. Människors initiativ borde uppmärksammas mer, menar Sofia Rasmussen.

Läs också: Fredrik Wass: Att blogga är viktigare än någonsin

Undersökningen visar också att de flesta unga är positivt inställda till möjligheten att kolla jobbmailen dygnets alla timmar, något som kanske stressar andra. 50 procent av unga anser till och med att möjligheten att läsa jobbmailen på mobilen minskar stressnivån i livet.

– Man måste prata om individuella gränser med sina medarbetare. Det är en nödvändig diskussion idag på grund av gränslösheten i arbetslivet. Det är också individuellt vad som stressar i arbetslivet. Fråga varje medarbetare om deras gränser och vad som stressar dem.

Just inom marknadsföring och kommunikation trycker Sofia på att det är typiskt kunskapsintensiva jobb som också uppmanar till att använda kreativitet, vilket kan vara ett ganska högt krav att ställa på medarbetare.

– Det är en väldigt typisk bransch där vi ställer krav på högre självledarskap. Det är något jag tror att många unga kan behöva hjälp med i början när de kommer till arbetet. Ett kreativt jobb kräver att du själv måste kunna utvärdera och ta egna initiativ. För att förstå den processen kan många unga behöva tydlighet i ledarskapet. Att få mer feedback. Chefens roll blir att vara coachande och ledande i självledarskapsprocessen, förklarar Sofia Rasmussen.

– Företagskulturen behöver vara en där medarbetarna vågar yttra sina tankar och idéer, där de vågar vara sårbara. Det är viktigt att bygga en sådan företagskultur, avslutar hon.

För vidare läsning på ämnet rekommenderar Sofia boken ”Mod att vara sårbar” av Brené Brown, som även blivit ett populärt TED Talk som kan ses här.

Missa inte Webbdagarna Göteborg 19 – 20 september! Den perfekta mixen mellan inspiration och kunskap, talare i världsklass och mingel med 700 av Sveriges trevligaste digitala proffs. Boka din biljett och läs mer HÄR.