– Vi ville bryta med bilden av att vara ett mossigt museum och istället visa att historia är kul och relevant. På så sätt har vi fått uppmärksamhet och även nya följare som vanligtvis inte tillhör vår målgrupp, säger Emma Reimfelt, webbstrateg och projektledare på Livrustkammaren.

Livrustkammaren började arbeta med sina sociala medier-kanaler 2010 och i början fungerade deras Facebook-sida som en anslagstavla med fokus på information och att locka besökare till det fysiska museet.

I dag är strategin att sidan är en innehållskanal som förmedlar berättelser och kunskap och som samtidigt lyssnar och för en aktiv dialog med sina följare. Det är i grunden en tillgänglighetsfråga, menar Emma Reimfelt, kulturarvet tillhör alla och alla ska kunna ta del av museets samlingar och berättelser, även de som inte kan ta sig till det fysiska museet. Idag är ett team med intendenter redaktörer på Livrustkammarens Facebook-sida och skapar de flesta inläggen.

Läs också: Så samarbetar du bäst med influencers – tips från Teknifiks Elin Häggberg

– Kommunikationsenheten fungerar istället stöttande och har fokus på kampanjer och köpt annonsering. Självklart har vi riktlinjer och ramar för kommunikationen i sociala medier, men samtidigt tycker vi att det är viktigt att våra intendenter får mycket frihet och flexibilitet i att forma inlägg. Vi vill undvika att skapa trösklar, säger Emma Reimfelt.

– Nu slipper vi även ha en tvåstegskommunikation, då kommunikationsenheten inte agerar filter och granskar inläggen. Nu går informationen direkt och det sparar vi mycket tid på. En annan sak som hjälpt oss är att museet ligger väldigt långt fram med digitaliseringen av samlingarna, vårt bildarkiv med öppna licenser är en guldgruva, fortsätter hon.

Emma Reimfelt berättar att de tidigt insåg att vissa intendenter var så kallade digital natives, med bra koll på internettrender som memes och andra virala nyheter. Tack vare deras intresse och kunskap har Livsrustkammaren kunnat skapa roligt innehåll som folk känner igen sig i och väljer att dela med sina vänner. Andra intendenter är duktiga på att skapa längre kunskapsbaserade inlägg som blir uppskattade korta ”historielektioner”. Kombinationen har möjliggjort ett varierande och engagerande flöde.

– För ett par år sedan var det någon som kommenterade på Facebook att Livrustkammaren var deras ”historiebästis”. Vi tog till oss av detta uttryck och idag är det vårt ledord i arbetet. Livrustkammaren är din nördiga kompis som snackar historia i flödet, som får dig att både skratta och tänka till, säger Emma Reimfelt.

Hon tror att en nyckel till framgångarna i sociala medier är att Livrustkammaren lyckats hitta en unik personlighet och faktiskt har lyckats skapa en arena där folk känner sig hemma och vill delta. Men Emma Reimfelt menar att framgången i slutändan ändå kokar ner till människor.

Läs också: Ingen mer magkänsla – dags att koppla sociala medier till affärsstrategin

– Våga släppa kontrollen och titta utanför kommunikationsenheten efter möjliga redaktörer, en av de största nycklarna för oss var när vi började involvera de oerhört duktiga och jäkligt roliga intendenterna som uppdaterar sidan.

– Men det absolut viktigaste tror jag är att alla vi på Livrustkammaren drivs av en passion för historia och vill göra det till något intressant och roligt för alla. Det tror jag skiner igenom i alla våra sociala kanaler, avslutar Emma Reimfelt.

De gjorde succé på Webbdagarna Stockholm i våras, nu kommer de till Göteborg och berättar mer om sitt arbete med sociala medier. Kom och hör Livrustkammarens Emma Reimfelt, webbstrateg och projektledare, och Magdalena Owczynska, intendent, på Webbdagarna Göteborg 19 – 20 september, det blir både kul och konkret. Läs mer och boka biljett idag.