- You Tube kommer att bli stämda. Och de kommer att förlora, skrev Forrester Research analytikerna Josh Bernoff och Ted Schadler i ett blogginlägg nyligen.

De båda menar att en stämning mot You Tube kommer att starta en kedjereaktion som leder till at You Tube tvingas ta bort allt upphovsrättsskyddat material från sajten. Det skulle innebära att allt professionellt skapat innehåll försvinner, något som skulle göra You Tube tråkigare och mindre attraktivt för användarna, enligt Forrester-analytikerna.

Uttalandet kommer
knappt tre månader efter att analysfirman IDC kom till ungefär samma slutsats efter att ha granskat You Tube, och mindre än en vecka sedan miljardären och it-profilen Mark Cuban gick ut och sa att bara en idiot skulle köpa You Tube.

Både Forrester och IDC förutspår att You Tube kommer att gå samma öde till mötes som legendariska fildelningstjänsten Napster. I en uppmärksammad rättegång försökte Napsters grundare argumentera för att tjänsten inte kunde hållas ansvarig för att användarna valde att dela upphovsrättsskyddat material, men utan framgång.

You Tube har svarat på kritik på ett liknande sätt och enligt Forrester och IDC så kommer ett ny upphovsrättsfall få en liknande utgång.

Nämnas bör dock att You Tube har lyckats knyta ett antal mäktiga mediebolag till sig genom annonssamarbeten. Genom dessa avtal får You Tube använda upphovsrättskyddat material från NBC och Warner Music, som tv-shower och musikvideor.

Men dessa samarbeten kommer inte att vara nog tror de kritiska analytikerna. Det räcker med att ett storföretag som Sony, Universal eller News Corp tänker annorlunda och väljer att stämma sajten.

Representanter från You Tube har inte velat kommentera uttalandena.