"Om Topp 100 var en boxningsmatch hade den vunnit på knock-out." Så formulerar juryn valet av Aftonbladet som Sveriges bästa sajt 2006. Tolv år efter starten når kvällstidningen en ny topp med en maffig tv-satsning och ny interaktivitet i form av forum, eftersnack och bloggar. Resultatet är den kompletta nyhets- och underhållningssajten med redaktörer som är mästare i att skriva så man klickar.

– De har varit med längst och hela tiden kämpat för att ligga i frontlinjen. I år har de storsatsat på interaktivitet med forum och bloggar och då var det inte så mycket snack om saken, kommenterar Mikael Zackrisson, chefredaktör för Internetworld.

– Aftonbladet har inte bara bra idéer. En webbsatsning handlar om så mycket mer. Rätt folk i organisationen, förmågan att sälja in webben till resten av företaget, modet av våga försöka. Och en stor dos tålamod. Aftonbladet har allt det där.

Internetworlds Topp 100-lista presentades på en stor gala på Chinateatern och Berns Salonger i Stockholm under onsdagskvällen. Sajter var nominerade i tio olika kategorier. Vinnarna i de olika kategorierna är:

Årets sajt Bank & Finans
Nordnet

Sveriges bästa aktiesajt är också den snyggaste med fräsch design, modiga färger och fina illustrationer som lättar upp tunga siffror. En välgjord ”bli kund-guide” ger tydlig överblick - innan man bestämt sig. Men det som verkligen stjäl vårt hjärta är de roliga tjänsterna med ”Experterna” i spetsen. Vi älskar att följa börsproffsens affärer och läsa deras personliga kommentarer kring köp och sälj. Nordnet är på väg åt rätt håll: unikt innehåll av hög kvalitet. Nu väntar vi bara på att börsproffsen ska börja videoblogga.
www.nordnet.se

Årets sajt Sport & spel
Betsson

Betssons mobila gränssnitt och innovativa webbklient där pokerspelarna faktiskt får ett virtuellt ansikte – även om man inte kan skräddarsy det än – är bara två av anledningarna till att Betsson spelar skjortan av konkurrenterna. Spelkänslan i kasinot är toppen och den nya sajt som lanserades i vår är ett under av tydlighet. Trots ett matigt utbud lyckas Betsson göra valmöjligheterna lätta att hitta, och det i en snygg kostym. Hurra! Att vi sen inte vunnit så mycket som vi önskat kan vi nog inte lasta Betsson för.
www.betsson.com

Årets nöjessajt
Blip.se
Med riktigt bra spel och en skön community har Blip.se skapat den kompletta spelsajten. Communityn Blipville har alla funktioner man behöver och även i spelen har man lyckats skapa community-känsla genom en betaltjänst som låter oss bilda klaner med andra spelare och delta i olika tävlingar. Dessutom bjuds vi på en cool grafisk chatt för de yngre, Blipbeat-radio, moblog och möjlighet att köpa musik, ljudböcker och ringsignaler. Designen är cool och passar målgruppen väl – även om vi som inte är fullt så unga har lika roligt här som kidsen. Men bäst av allt är att Blip trots ett massivt utbud lyckas hålla ihop allting.
www.blip.se

Årets mediesajt
Aftonbladet
Äntligen har Aftonbladet tagit steget tillbaka till interaktiviteten. Nu är det här, på webben, eftersnacket sker under tv-kvällen, och det är här blogg-revolutionen fått fart på allvar. Aftonbladets utbud är gigantiskt och rubrikerna alltid lika lockande. Webb-tv-sändningarna är både generösa och proffsiga. Dessutom har den fula men ack så hemtama designen gradvis fått sig en uppfräschning. Många klagar på journalistiken – men ännu fler läser den. Aftonbladet vet hur den gör varje läsare till en klickmaskin och har skapat den kompletta nyhets- och underhållningssajten.
www.aftonbladet.se

Årets resesajt
Ving

Vings nya sajt är en njutning som doftar solsmekt hud och sololja. En ny sökfunktion låter oss söka på massa olika kriterier, däribland enbart datum. Äntligen! Navigeringen har blivit kristallklar och det redaktionella innehållet är finemang med fylliga resmålsguider och informationsfilmer som får oss att vilja boka bums. Men allra bäst är nog den smart presenterade hotellinformationen där man både kan få många hotellbilder och alla resmålets hotell markerade på en interaktiv karta.
www.ving.se

Årets sajt Myndighet & organisation
Riksdagen

Riksdagen.se återlanserades i fjol och den nya sajten imponerar. Söket är supersnabbt – trots den massiva informationsmängd som bjuds. Här får vi trevlig form och bra, lockande ingångar till det relativt torra ämnet. Bra journalistiska texter berättar vad som händer och vi kan kika på hela ärendegången i maktens korridorer. Riksdagen.se förvaltar den öppna demokratin på ett föredömligt sätt.
www.riksdagen.se

Årets sajt Sök & katalog
Prisjakt

Den pinfärska sökagenten Prisjakt utnyttjar alla coola Ajax-funktioner. Här uppdateras sökningarna i realtid och vi kan spara hela sökningar i varukorgen. Prisfajten mellan leverantörer är både rolig och nyttig och kurvorna över popularitet och prisutveckling samt jämförelser av hela produktpaket är bara några av de tjänster som får oss att säga wow. En oerhört dynamisk sajt för den som vill prispressa hemelektronik. Vi är imponerade.
www.prisjakt.nu

Årets sajt Shopping
Itunes Music Store
Apples musikbutik är en outstanding shoppingsajt. Äntligen har Sverige fått en betaltjänst som på allvar kan konkurrera med fildelning. Sajten är helt integrerad med Apples mediespelare Itunes, vilket man utnyttjar elegant i merförsäljningen: förslag på ny musik att köpa kommer utifrån vilken musik du redan äger – oavsett var du laddat hem den. Du kan själv välja hur lätt det ska vara att köpa, och med den enklaste inställningen är det så lätt att provlyssna och shoppa att man nästan handlar av misstag. Navigeringen är bra - det är smidigt att hoppa mellan kategorier och topplistor, och i kombination med ett konkurrensmässigt pris på 9 kronor per låt och 90 spänn för ett album är Itunes Music Store så bra att vi blir tårögda. Det enda smolket i bägaren är att Apple varit för lata för att översätta menyerna till svenska. Kom igen!
www.apple.se/itunes

Årets sajt Hälsa & livsstil
Tasteline

Med en fräsch design, matiga community-tjänster och en herrans massa bra recept briljerar Tasteline bland Sveriges matsajter. Man har lyckats skapa en sökfunktion som är uber-avancerad men ändå hur lätt som helst att använda, och man lyfter fram sitt material på ett tilltalande sätt - här finns alltid något att klicka på. Tasteline tänker på alla, från glutenallergiker till GI-slavar. Med alla bra skolor, smarta tjänster och läsvärda artiklar kan vi inte annat än lyfta på hatten åt en lyckad satsning.
www.tasteline.se

Årets community
Lunarstorm

Lunarstorm är inte bara Sveriges bästa community, det är också den mest nyskapande. Den nya musikförsäljningen är helt rätt, liksom den härliga videotjänsten som låter medlemmarna ladda upp korta klipp mot en avgift. På videosidan finns massor av utrymme för utveckling och första steget är lovvärt. Tonfall och språk ligger rätt och den gamla dagbokstjänsten har döpts om till blogg. Kidsen bloggade ju långt före dagens bloggstjärnor – de visste bara inte om det. Som grädde på moset är Lunar skickliga på att dra in pengar från annonsörer på ett smart sätt. Inga banners, men många sponsorskap.
www.lunarstorm.se

Årets nykomling
Itunes Music Store

www.apple.se/itunes

Fakta

Juryn består av Internetworlds redaktion och ­fasta medarbetare. Svenska sajter och sajter med svenskt innehåll har granskats fram till den 5 maj 2006 utifrån fem huvudkriterier:
1 Utnyttjar internet på ett nyskapande sätt
2 Redaktionell kvalitet
3 Struktur, navigering
4 Design
5 Tydlig avsändare