1. Eurekster
Socialt sök så smart att man tappar andan. Med Eureksters Swicki-teknologi skapar sajtägare och användare enkelt specialiserade sökmotorer som hela tiden förfinas efter hur de används. Eurekster tar effektivt in det mänskliga omdömet i webbsök - utan att störa de som söker. Så webb 2.0 att vi blir alldeles matta.
www.eurekster.com

2. Blinkx
Modern videosöktjänst och en av få sökmotorer som använder taligenkänning för att möjliggöra sökningar på vad som sägs i ljud- och videoklipp. Blinx skippar steget över textlänkar och presenterar istället sökresultaten som direkt spelbara videoklipp. Genom en mängd samarbeten med innehållsproducenter, från The New York Times till MTV, håller Blinx-resultaten en imponerande hög kvalitetsnivå.
www.blinkx.com

3. Snap.com
Snap registrerar och analyserar gjorda sökningar för att bestämma relevansen hos sökresultaten. Sajter som användarna ofta besöker och där de stannar länge värderas upp i sökresultaten. Dessutom ett snyggt och avancerat gränssnitt som bland annat erbjuder förhandsvisning av sökresultaten.
www.snap.com

4. Wink
Wink indexerar taggar från sajter som Delicious, Digg och Yahoo My Web och gör dem sökbara. Sökresultaten är därför ofta högst relevanta och kommer dessutom med vetskapen om att någon anser de vara tillräckligt bra för att spara på och dela med sig av.
www.wink.com

5. Pixsy
Pixsy söker av rss-strömmar från nyhetssajter och bloggar för att att ständigt indexera de senaste bilderna och videoklippen. Multimediasök kommer garanterat att bli ruggigt stort och innovativa Pixsy ligger i pole position inom sin nisch.
www.pixsy.com

6. Kosmix
Naivt gränssnitt men kompetenta sökresultat i hjälpsamma kategorier. Istället för tio sidor med sökresultat som du inte vet vad det är presenterar Kosmix ett lagom antal sökträffar i för ämnet relevanta kategorier. Utseendemässigt känns Kosmix lite som en leksakssajt, men tekniken och upplägget svindlar.
www.kosmix.com

7. Quaero
Är det en sökmotor? Är det ett program? Vill man utmana Google eller inte? Hemlighetsmakeriet och spekulationerna kring detta Europas svar på Google har saknat motstycke. Projektet att ta fram en europeisk sökmotor backas av tyska mediegiganten Bertelsman, teknikföretaget Thomson och sökmotorföretaget Exalead. Än så länge har inget konkret presenterats. Och chansen är stor att det hela mynnar ut i ett grandiost praktfiasko. Men om de storslagna ambitionerna faktiskt kan omsättas i praktiken blir kanske Quaero en seriös spelare på den framtida sökarenan.

BUBBLARE:
Accoona
Använder artificiell intelligens för att bättre förstå vad det är vi egentligen menar med de söktermer vi skriver in i sökfältet. Hur funkar det? Vi vet inte, men det låter spännande.
www.accoona.com