Som enskild företagare får man ibland samtal med strålande erbjudanden. Idag ringde Yrkesregistret och ville ge mig en gratis hemsida.

För den som inte känner till historien bakom Yrkesregistret och deras ständiga namnbyten för att komma undan sitt förflutna kan man sammanfatta deras gärning som:

Ett webbdesign- och hosting-företag som lever på att sälja sina tjänster till överpris till kunder som inte vet att det är ett överpris.

Yrkesregistret har tidigare hetat Yreg och Comitnet. När det blåste som värst envisades Yrkesregistret med att registrera sina kunders domännamn på sig självt för att sedan krångla om kunderna ville byta leverantör.

Läs mer om Yrkesregistrets förflutna här.

Det ska sägas att Yrkesregistret slutat göra på det viset och att man faktiskt har en del nöjda kunder. Dessa har dock förmodligen inte kollat upp konkurrenterna.

Yrkesregistret strålande erbjudande till mig gick ut på att ge mig en "gratis" hemsida. Haken var att jag skulle betala för hostingen som kostar 590 kronor per månad.

Jag spelade med och frågade lite om dynamiska funktioner, men det var tydligen lustigt för säljaren skrattade.

Erbjudandet gällde alltså en gratis enkel hemsida utan möjlighet att på egen hand uppdatera den (utan att ta i kod) och prislappen skulle ligga på 7080 kronor per år. Plus moms.

Det finns konkurrenter som erbjuder motsvarande tjänster för runt 300 kronor per år.