Av Urban Lindstedt, ur Internetworld nr 2/2004

1 Vilka är dina behov?
Försök kartlägga dina be­hov. Hur mycket serverutrym­me behöver du? Hur mycket trafik räknar du med? Behöver du databasstöd? Har du höga krav på stabilitet? Är du osä­ker kan du få många goda råd genom att ställa frågor i fo­rum på nätet, till exempel Efo­rum och Webmasterforum. Säkert finns det också någon som har erfarenhet av det webbhotell du funderar på.
eforum.idg.se
www.webmasternetwork.se

2 Kolla supporten
Supporten måste vara bra vare sig du är företagare eller privatperson. Finns det telefonnummer och vilka är öppettiderna? Nöjer du dig med mejlsupport kan du spara en hel del pengar.

3 Vad ingår?
Vilka tjänster ingår? Finns det stöd för databaser, asp, php, cgi, lösenords­skydd, kryptering med mera? Hur många e-postkonton ingår? Ingår webbmejl?

4 Extratjänster
Vad har du för möj­ligheter att uppgradera ditt webbkonto? Kan höga tra­fikavgifter bli en obehaglig överraskning? Vad kostar det till exempel att köpa till någ­ra extra megabyte utrymme?
Om webbhotellet erbjuder dig fri trafik bör du läsa ige­nom användaravtalet som bör finnas på webbhotellets sajt eftersom fri trafik nor­malt innehåller vissa friskriv­ningar i avtalet.

5 Inget är gratis
Tänk på att billigt sällan är bra. Är sajten viktig för dig kanske du bör välja något av de webbhotell vi rekommen­derar. Har du ont om pengar kan du alltid pröva något av de gratisalternativ vi listar nedan.

6 Redundans
Har webbhotellet mer än en uppkoppling mot internet, det vill säga finns det redundans? Denna extra säkerhet är bra om den ena uppkopplingen bryts.

7 Säkerhet
Tar webbhotellet back­up och hur ofta? Finns det något ups (uninterrupted power supply), det vill säga reservaggregat som startar om det uppstår ett ström-avbrott?

8 Hotellet kan ta din domän
Registreras domänen på dig eller på webbhotellet? Mejla webbhotellet och fråga.
Om det är så att domänen registreras på webbhotellet kan det ställa till problem om du vill byta webbhotell. Webbhotellen brukar kunna hjälpa till med att registrera domännamnet, men du kommer oftast mycket bil­ligare undan om du vänder dig till en tjänst som Joker www.joker.com eller Stargate www.stargateinc.com.

9 Står servern i sverige?
Har du främst svenska besö­kare bör servern vara place­rad i Sverige. Annars blir det lätt segt att ladda sidan för dina besökare.
Spåra webbhotellets server med programmet Visualroute som du kan ladda ner på adressen www.visualware.com.

Läs mer i Internetworlds stora testspecial - Sveriges första test av webbhotell.

Eller sök bland över 200 webbhotell direkt i Internetworld Webbhotellguide