Av Rickard Henley, rickard.henley@idg.se, ur Internetworld 3/2004

Alla längtar vi efter nya inspirerande kunskaper. Men oavsett om det handlar om att imponera i köket, jobba upp spanskan inför semestern eller träna på golfsvingen finns ju aldrig den där tiden. Vem hinner boka in en kväll i veckan för fotokursen på sitt lokala ABF eller en privatkurs hos gitarrläraren?
Men varför stressa iväg på kvällarna när du kan lära dig nästan allt på nätet? Okej, kanske inte alltid till perfektion, men som nybörjare finns det hur mycket som helst att tillgå.
Dels kan du förstås ut och surfa på specialsajterna med information om din hobby, din sport eller ditt favoritresmål, men det finns mängder av regelrätta utbildningar också. Och många inspirerande sådana. Både pedagogiken och kvaliteten varierar eftersom det ofta är ideella sajter som drivs av eldsjälar.
Men för den kunskapstörstande är det bara att kasta sig ut. Här är våra 22 favoriter bland nätets gratisutbildningar.

Rulla din egen sushi
För alla älskare av det japanska köket har amerikanskan Julie lagt upp en steg för steg-guide till hur du rullar dina egna sushibitar. Att få den rätta klibbigheten på riset, att inte överdosera med wasabin och så förstås att det ska bli små estetiska skapelser som läggs fram på bordet. Enkelt och avskalat men effektivt. Här hittar du också en del länkar till andra sushisajter.
members.ozemail.com.au/~ghostv/sushihome.html

Första hjälpen-kurs
De flesta känner till Heimlich manöver, men vet du hur du ska göra? Sajten är tyvärr på engelska men är en utmärkt guide till hur du utövar mun mot mun-metoden på vuxna, barn och spädbarn. Tydliga illustrativa bilder och kortfattade beskrivningar som är svåra att misstolka. Här hittar du också en pocketguide som du kan skriva ut och videofilmer som visar hur det fungerar i verkliga livet.
depts.washington.edu/learncpr

Att skriva brev på engelska
När du ska skicka ett ansökningsbrev utomlands kan det vara bra att veta hur du bäst formulerar dig. Framförallt är utbildningen inriktad på affärsbrev men det finns många nyttiga tips om titlar, hälsningsfraser och hur man skriver datum även för din privata brevkorrespondens. Du har också ett eget litet anteckningsblock som du sedan kan skriva ut.
www.kunskapsbanken.se

Si señor för nybörjare
Tre grundläggande lektioner i spanska där du bland annat får lära dig vanliga fraser, siffror, färger och lite basgrammatik. Ljudprover till alla övningar gör att du kan träna på uttalet också. Designen och upplägget känns kanske inte så inbjudande men när man väl kommit igång känns det förvånansvärt pedagogiskt. Tyvärr på engelska, men väldigt enkel sådan.
www.june29.com/Spanish

Börja sända radio
I fem intensiva kapitel avhandlas det mesta du behöver veta för att kunna sända radio på egen hand. Både rent tekniska saker som rör akustik och vad som krävs för att börja sända radio på internet, och en hel del etiska regler om vad man får prata om och vad man ska hålla tyst om. Oerhört givande även om textmassan kan avskräcka.
www.radioungaforskare.com/ljudteknik

Bli golfproffs på webben
Du som alltid varit sugen på att pegga upp och plocka fram drivern ur golfbagen kan börja din resa här. Nybörjarskolan går igenom det mesta du behöver veta, från handicapsystemets grunder till hur du gör när du hamnat i bunkern. Till slut fungerar det ju förstås inte att bara sitta framför en skärm och tro att man ska bli Tiger Woods. Då skriver du ut några praktikövningar och tar med dig till närmaste gräsplätt.
web.swedevice.com/golfutveckling/nyborjarskolan.asp

Om att vara förälder
En kanadensisk utbildning med 53 lektioner i att vara förälder. Från födelsetekniker till vad det innebär att skaffa ett andra barn och hur man skyddar barnen från att påverkas av reklam. Mycket är tänkvärt, annat kan kännas självklart och övertydligt. Kursen är på engelska och finns även i en fransk språkversion.
parenting.telecampus.com

Klå Spendrups och Åbro
Fulölet smakar betydligt bättre om du går igenom de här sidorna först. Här finns allt från vilken utrustning som krävs och hur du håller den ren till hur ölet ska jäsa för bästa resultat. Enda problemet är väl att det är en amerikansk sajt och att det kan bli lite trixigt att översätta alla facktermer. Men allt är noggrant förklarat så med hyfsad förhandskunskap är det goda ölet snart ditt.
www.soyouwanna.com/site/syws/makebeer/makebeer.html

Att designa hemsidor
Har du länge gått och tänkt att du borde lägga upp en egen hemsida men inte riktigt kommit längre än så? Du är inte ensam. På Webdesignskolan får du både inspiration, tips och pedagogiska förklaringar till hur du går tillväga. Det är en oerhört ambitiös satsning som i bokform skulle hamna på runt 3 000 sidor!
www.tmdata.x.se/webdesignskolan

Det går som en vals
Nu kan du undvika att bli en panelhöna nästa gång det bjuds upp till vals. Via några enkla steg lär du dig snabbt grunderna på den här webbplatsen, sedan är det bara att slå på stereon och testa i vardagsrummets ensamhet. Man hade kanske kunnat önska sig lite mer bilder och filmer när det handlar om något så visuellt. Men trots att det är textbaserat börjar det spritta i benen efter några lektioner.
www.dancetv.com/tutorial/waltz

Manusförfattare i Hollywood
Lär dig mer om film i allmänhet och Hollywoodproduktioner i synnerhet på den här välmatade sajten. Gå igenom de olika lektionerna från introduktionen via regissörens roll, kameratekniker och skådespeleri. Du kan också testa dig själv, till exempel genom att försöka skriva en inledningsscen i När Harry mötte Sally och jämföra den med andras förslag eller originalmanuset.
www.learner.org/exhibits/cinema

Jazzig pianokurs
Ett stående nyårslöfte som jag haft i många år är att lära mig att spela piano. Nu kan jag i alla fall ta de första trevande stegen med hjälp av Fredrik von Wachenfeldts pedagogiska pianoskola. Det är visserligen ganska teoretiskt och det hjälper om man har hyfsade grundkunskaper i notläsning och taktarter, men det är ett bra första steg. Framförallt handlar det om jazz.
www.pianoskolan.com

Fixa till digitala bilder
I takt med att digitalkameran tar över den analoga fotograferingen i stugorna uppstår också nya funktioner och behov. Plötsligt kan du fixa till den där himlen så att den ser lika blå ut som du minns den, eller plocka bort den röda fläcken ur syskonbarnens tindrande ögon. Men det är inte helt lätt. Därför är Lars Ekdahls pedagogiska kurs i digitala bilder nästan ett måste.
www.ekdahl.org/hemsida1/nysidase

Kunskap för Nobelpris
Nobelstiftelsen har lagt upp ett antal nätbaserade utbildningar och spel som har koppling till Nobelpriset. Enkelt, lättsmält och pedagogiskt kan du promenera dig igenom bland annat kärnvapenkunskap och hur ett mikroskop fungerar. I spelet där du ska lära dig mer om laser får du gå omkring och svara på frågor samtidigt som du ska organisera ett laserparty(!).
www.nobel.se

Att klara sig i Japan
”Hai, rekishi no sensei desu” är japanska för ”Ja, hon är historielärare”. Den och många andra, ännu mer användbara, fraser kan du lära dig på sajten Japanese-Online. 16 lektioner komplett med ljudprov, japanska tecken (efter lektion 8) och testfrågor i slutet av varje lektion. Det behöver faktiskt inte vara svårare än så här att lära sig konversera på japanska.
www.japanese-online.com

Bli en ny Renoir
The Magic of Painting heter den här amerikanska sajten som erbjuder ett stort antal gratiskurser som lär ut grunderna i måleri. Teori blandas med praktiska övningar som du får göra på egen hand. Kursen går bland annat igenom hur man använder sig av ljus och skuggor och hur man målar porträtt. Vill du gå vidare finns avancerade kurser som också är gratis.
www.geocities.com/~jlhagan

Börshaj eller småsparare?
Learn to Trade heter Stockholmsbörsens aktieskola där du lär dig det mesta om optioner, split och investeringar. Du får en fiktiv aktieportfölj och går igenom utbildningen steg för steg. Kursen lyckas faktiskt med konststycket att vara intressant även om man inte är intresserad av ämnet. Kräver att du registrerar dig, men det är helt kostnadsfritt.
www.stockholmsborsen.se

Våga dig upp i luften
En kurs för att gå igenom vilka mekanismer som gör att du är flygrädd (om du inte redan visste det). När du klarat av bakgrunden handlar lektionerna framförallt om hur du kan arbeta med din flygrädsla och på sikt kunna kliva ombord på ett plan igen. Bra kombination av ljud, bilder, pedagogiska texter och en ordlista.
www.fearofflyinghelp.com

Nätkurs i neutrala esperanto
Esperanto är ett konstruerat språk som inte ursprungligen talas av någon. Tanken är att det ska kunna bli ett neutralt världsspråk. Om du tror på idén finns här en utmärkt kurs som bygger på en brevkurs som man snyggt har lyckats överföra till webben. Du kan också ladda ner den kompletta kursen, koppla ner dig från internet och gå igenom den i lugn och ro från hårddisken.
www.esperanto.se

Vulkankunskap
Vad är lava? Och varför får vissa vulkaner aldrig utbrott? De frågorna och många andra besvaras i World Wide Schools gratisutbildningar på nätet. Många interaktiva moment varvas med teori, tydliga illustrationer och ljudklipp. Ett behagligt sätt att lära sig mer. Dessutom hittar du kurser om bland annat Sigmund Freud, krigsjournalistik och yttrandefrihet på samma sajt.
courses.worldwideschool.org

Ciao italiano
Utbildningsradion erbjuder en hel del sajter för dig som vill vidare-utbilda dig. Och den här lilla pärlan som behandlar det italienska språket är en av de bästa. Öva ditt uttal, lär dig såväl enklare hälsningsfraser som mer avancerade meningar genom att hela tiden välja om du vill gå vidare med överkursen inom varje lektion.
www.ur.se/italiano

Att söka släktband
Det är i sanning en hel vetenskap att leta upp sina rötter. Släktforskarportalen Rötter hjälper dig med grunderna i släktforskning. Sju omfattande avsnitt behandlar vilka källor du kan börja med, men också hur du gör en egen stamtavla och hur kritisk du ska vara mot olika källuppgifter.
www.genealogi.se/kurs

Läs även: