Av Otto Dandenell (ur Internetworld nr 6/2004)

Redan som högstadieelev, i början av 90-talet, började Stefan sälja sina dataprogram.
- Det var ett glosförhörsprogram för Amiga. Det var shareware, an­vän­darna fick stoppa 40 kronor i ett kuvert ifall de var nöjda med programmet, berättar Stefan.
Cash in the mail, alltså.

När han senare började sälja hemgjorda spel använde han sig av en amerikansk betalsajt, Kagi, som skötte kortbetalningar.
- Jag tog fem dollar för ett spel, mest för att få en respons på hur många som använde dem.
Hos Kagi var det lätt att komma igång. Men transaktionsavgiften var relativt hög och ännu mer gick bort när pengarna skulle plockas ut.
-När tillräckligt mycket pengar har kommit in skickas en check med posten från en amerikansk bank. Men det kostar ju 150 kronor att lösa in den i Sverige, så jag väntade ett halvår på varje check och fick då någon tusenlapp, säger han.

1998 skapade Stefan Hattrick Manager, www.stefan-pettersson.nu/hm, ett hjälpprogram till det populära svenska nätfotbollsspelet Hattrick.
I takt med att Hattrick blev allt populärare tog programförsäljningen, eller rättare sagt försälj­ningen av registreringsnycklar, fart. Stefan be­höv­de hitta ett nytt sätt att få betalt. Nu uppmanar Stefan sina internationella användare att använda den elektroniska plånboken Paypal.

Plånböcker som Paypal och sven­ska varianter som Paynova och Payex har gjort det mycket lättare för vem som helst att ta betalt, anser han. En av fördelarna är att det finns många sätt att få reda på att en transaktion har genomförts.
- Jag kan dels få ett mejl och dels kan Paypals server göra en postning till min webbserver. Då kan jag automatisera hanteringen så att min köpare omedelbart får sin registreringsnyckel i ett mejl. Och det är nästan en förutsättning idag, en köpare förväntar sig att få varan direkt när det rör sig om registreringsnycklar till datorprogram.

Med de flesta plånbokslösningar kan man utan problem få ut reda pengar från sin plånbok. Trots att Paypal är amerikanskt kan man mot en låg avgift flytta pengarna från plånboken till ett svenskt bankkonto. Uttagsavgifterna hos Paynova och Payex är något högre.
För de svenska kunderna är dock fortfarande en så ”gammal” teknik som postgiro att föredra.
- Fördelen med postgiro är att det inte är några avgifter utöver min årsavgift på ett par hundralappar. Själva transaktionerna är gratis, säger Stefan.
- Nackdelen är att det tar ett par dagar. Och att det blir mycket manuellt arbete med betalningsmeddelandena.n

Fakta/digital plånbok
Digitala plånböcker fungerar så att användarna registrerar sig hos ett plånboksföretag, till exempel amerikanska Paypal eller svenska Paynova, och betalar in en summa pengar till sin plånbok.
Pengarna kan sedan användas som betalning till handlare eller direkt till andra med samma sorts plånbok. När man ska betala loggar man bara in med ett användarnamn och lösenord som valdes vid registreringen.
Det här är den hittills bästa lösningen på utmaningen med mikrobetalningar - alltså att kunna hantera extremt små belopp, vilket skulle kunna innebära att man till exempel kan ta betalt per klick i en webbplats.

Det finns en stor nackdel med elektroniska plånböcker. De kräver en förhandsregistrering, vilket utgör en hög tröskel för många användare. Tröskeln är extra stor eftersom antalet webbplatser där den aktuella typen av plånbok är begränsat. Plånboken gäller inte överallt på det sätt som ett kreditkort numera gör. Det finns ingen branschstandard.
Fördelen är att det går snabbt att genomföra en transaktion när väl plånboken är på plats. Och det går att göra mikrobetalningar utan att vinsten äts upp av transaktionsavgifter. Dessutom finns det inga åldersgränser som för kreditkort, och därför är betalsättet mest utbrett bland ungdomar.

Elektroniska plånböcker är en lämplig betalmetod om du har unga kunder som är vana att byta tjänster på nätet. Har du internationella kunder är en internationell plånbok som Paypal bäst. Har du mest svenska kunder är svenska elektroniska plånböcker att föredra.

Leverantörer som erbjuder e-plånbok: Pay & Read, Payex, Paynova, Paypal.