Av Lisa Bjerre (ur Internetworld 10/2004)

Anonymitet, rakt på sak och datorvana. Det är enligt forskaren Anthony Jurich tre viktiga anledningar till att nätdejting har blivit så populärt. Han är doktor, lärare och forskningsledare i familjeterapi vid Kansas State University i USA och har studerat nätdejtingfenomenet.
- På nätet riskerar du inte ditt ego på samma sätt. Om du nobbar mig i verkligheten känner jag mig förödmjukad, men på nätet är det inte lika farligt, säger Anthony Jurich när Internetworld får tag i honom på telefon.

Han pekar på att vi i västvärlden har svårt för att prata om våra behov när vi dejtar, och inte är vana vid att prata öppet om relationer. När man kommunicerar anonymt via nätet blir det plötsligt mycket lättare att vara rak och prata om personliga saker. Dessutom flyttar nätdejtingen fokus från saker som tidigare varit viktiga när man träffar folk exempelvis på krogen.
- När folk går ut till en klubb med alkohol och dans baseras mötet på fysisk attraktion - och det är bara en del av vad attraktion handlar om. På nätdejtingsajter blir det fokus på intressen och intellekt istället, och diskussionen blir djupare än den kanske annars hade varit. Det kan vara en mer stabil grund för att dejta.

På matchmakingsajter har man oftast fyllt i ett ganska detaljerat formulär om vem man är och vad man vill ha när man registrerar sig. Detta ger enligt Jurich en bra ursäkt för att kunna vara väldigt rak mot dem man pratar med. Han tror också att nätdejtande är en generationsfråga.
- Jag är 57 år, och för oss gamlingar är datorer ett nödvändigt ont. Men många unga idag har vuxit upp med datorer och ser dem som en naturlig förlängning av dem själva.

Ett annat perspektiv på nätdejting är enligt Anthony Jurich att det öppnar för möten med människor man kanske annars aldrig hade träffat. Det geografiska begränsar inte längre på samma sätt.
Det sociala stigma som tidigare har belastat nätdejtingen håller på att försvinna, i USA liksom i Sverige. För några år sedan ansågs det som lite pinsamt att dejta på nätet.
- För den yngre generationen är nätdejting bara vettigt.

Läs även: