Av Lisa Bjerre (ur Internetworld 10/2004)

I USA har dejtingsajterna gett upphov till en ny sidoindustri. Evan Katz driver företaget E-Cyrano, en av totalt 10-15 nystartade firmor i profilskrivarbranschen. Affärsidén är att hjälpa nätdejtare att formulera sig rätt på dejtingsajterna.
- Jag hjälper människor att sticka ut och låta unika i sina profiler, säger han till Internetworld.
När Evan Katz mot betalning skriver en profil åt en kund ska den hjälpa användaren att låta så intressant som möjligt, och locka rätt potentiella partners.
- Jag ser mig själv som en personlig tränare på ett gym. Du kommer inte att gå ner i vikt genom att skaffa ett gymkort. På samma sätt kommer du inte att bli kär genom att registrera dig på en dejtingsajt. Men det finns bättre och sämre sätt att presentera sig på en dejtingsajt.
- Vi letar alla efter olika saker, men använder samma ord. Det gäller att skilja sig från mängden.

I januari släppte Evan Katz boken ”I Can't Believe I'm Buying This Book - A Commonsense Guide to Successful Internet Dating” som hittills har sålts i 10 000 exemplar. Han vill inte berätta hur mycket det kostar att anlita E-Cyrano, och han är tyst som en mussla vid frågan om hur många kunder han har haft. Klart är dock att Evan Katz idag försörjer sig på att skriva profiler åt kärlekstörstande amerikaner. Företaget har funnits i ett och ett halvt år och verksamheten fick ordentlig fart när nätdejtingboken kom ut i vintras. Nu är det fullt ös för E-Cyrano, vilket märks när Internetworld söker Katz för en telefonintervju - luckorna i programmet är inte många.

Just nu arbetar han på ett nytt projekt - ett partnerskap med en stor amerikansk dejtingsajt - och planerar att utöka verksamheten rejält. Samarbetet är än så länge hemligt, men han berättar att sajtens användare ska erbjudas hjälp med profilskrivande till ett pris av 49 dollar för förbättring av existerande profil, och 129 dollar för en helt ny presentation. Med satsningen nyanställer Evan Katz profilskrivare i bolaget.
På frågan om det är särskilt romantiskt att låta någon annan skriva din profil i kärlekssökning svarar Evan Katz att han inte tycker att nätdejtande är romantiskt över huvud taget.
- En bättre fråga är ifall profilen är sanningsenlig. Och ja, jag skriver utifrån den verkliga personen bakom profilen, inte om någon idealiserad person. Jag skriver ingenting som du inte säger till mig.
www.e-cyrano.com

Läs även: